De KinderjuryDe Nederlandse Kinderjury is een publieksprijs voor kinderboeken. Alle kinderen van zes tot twaalf jaar kunnen gedurende een bepaalde periode stemmen op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. De tien boeken met de meeste stemmen, verdeeld over twee leeftijdscategorieën, maken kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.
Een belangrijk element van de Nederlandse Kinderjury is de Senaat. Deze bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie, en fungeert als spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury. Zij reiken ook een eigen prijs uit, de Pluim van de Senaat. Dit jaar zijn er ruim 25.000 stemmen uitgebracht. Op 27 juni zijn de de winnaars bekend gemaakt.De prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 ging in de categorie 6 t/m 9 jaar naar 
De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel 
In de categorie 10 t/m 12 jaar ging de prijs naar Het leven van een loser 11 - Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor.

De Pluim van de Senaat werd in de categorie 6 t/m 9 jaar toegekend aan De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre van Marte Jongbloed (Luitingh-Sijthoff) en in de categorie 10 t/m 12 jaar aan Izzylove 7 - Expeditie vriendschap van Manon Sikkel (Luitingh - Sijthoff).