Lijst dood en rouwverwerking


Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout

Geplaatst 10 dec. 2018 04:45 door susan *   [ 10 dec. 2018 04:45 bijgewerkt ]


In de meeste prentenboeken waarin kinderboekenhelden Kerstmis vieren is het verhaal voorspelbaar: er wordt een kerstboom gezocht, deze wordt opgetuigd en er wordt lekker eten gemaakt. Ergens in dat traject doen zich kleine problemen voor, die allemaal op eerste kerstdag zijn opgelost. Ted van Lieshout en Philip Hopman maken zich er niet zo makkelijk vanaf. 

Boer Boris ziet op de kalender dat het al snel Kerstmis wordt en hij gaat op pad met Sam en Berend om in het bos een geschikte kerstboom te zoeken. Het wordt (natuurlijk) een heel grote boom die niet door de deur past. Als iedereen op de boerderij, mensen en dieren, druk zijn met de kerstboom ontdekt een van de dieren dat er een varken is doodgegaan. De voorbereidingen voor het feest maken plaatst voor de begrafenis. Iedereen is verdrietig ‘Hoe kunnen we nu Kerstmis vieren, met zoveel verdriet’, vraagt Broer Berend zich af en hij pinkt een traantje weg. Boer Boris weet het wel hoe je Kerstmis kunt vieren ook al ben je verdrietig. Boris, Berend, Sam en de dieren betrekken hun dode vriend op hun manier bij het feest en zo lukt het om toch Kerstmis te vieren en daar plezier aan te beleven. Er wordt een vuurtje gemaakt, de boom wordt versierd en in de stal wacht een grote verrassing. 

Het is bijzonder dat Ted van Lieshout en Philip Hopman ervoor kiezen zoiets groots als het sterven van een geliefde te verbinden aan het kerstfeest, maar heel fijn dat ze dit doen. Juist met Kerstmis laat het gemis van geliefden zich extra voelen en dan is het fijn om met het voorlezen van dit prentenboek dit bespreekbaar te kunnen maken.
    Van Lieshout vertelt het verhaal op de inmiddels vertrouwde Boer Boris-toon met goed rijmende ritmische zinnen. Het is duidelijk dat dit verhaal sombere momenten heeft, maar het verhaal is zeker geen aaneenschakeling van verdriet. Ook als er iemand doodgaat kun je Kerstmis vieren en plezier hebben, al zal het wel anders zijn. 
    Zoals gebruikelijk in een Boer Boris-boek zijn tekst en beeld moeilijk te scheiden. De tekeningen van Philip Hopman zijn origineel, beweeglijk, grappig en het kleurgebruik is prachtig. Ze laten meer zien dan de tekst beschrijft, zowel in handelingen als in emoties. De illustraties zitten vol leuke details, zoals een bekend boek onder de bank, een muisje dat nooit ver weg is of een bijzondere kerstversiering. Hopman laat knap de emoties van de vele boerderijdieren zien, zowel het verdriet over de dood van het varken als het plezier wat het kerstfeest brengt. 

Kerstmis met Boer Boris is een fijne aanvulling in de Boer Boris-serie. Het is een mooi verhaal waarin vreugde en verdriet naast elkaar mogen bestaan. Het boek nodigt uit om over het missen van een overledene te praten, maar het verhaal geeft kinderen ook ruimte om dat niet te doen. 

Kerstmis met Boer Boris 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (illustraties) 


Gottmer, 2018     €12,99 

Andere Boer Boris-boeken op kinderboekenpraatjes: 
Boer Boris 
Boer Boris gaat naar zee 
Boer Boris wil geen feest 
Boer Boris en de eieren

Code Kattenkruid - Jacques Vriens

Geplaatst 26 nov. 2018 03:41 door susan *   [ 26 nov. 2018 03:42 bijgewerkt ]


Dat Jacques Vriens een boek schrijft over een opa en zijn kleinzoon is op zich niet verrassend. Vriens is zelf opa en dus ligt het voor de hand dat de schrijver daar inspiratie aan ontleent. Maar Vriens voegt er een bijzonder element aan toe: de dood. 
    De opa van de dertienjarige Stijn is een grappige, stoere, eigenwijze en lieve man, die soms lomp uit de hoek kan komen. Zo ook op de dag dat Stijn bij opa binnenstapt en zijn hele familie in de woonkamer aantreft. ‘Hoi Stijn’ begroet opa hem ‘ik ga dood, maar nu nog niet.’ Opa heeft kanker. Hij wil geen chemokuren en als het einde nadert wil hij euthanasie. Met deze keuzes zijn niet alle familieleden het eens. Ze vinden het ook geen goed idee dat opa en Stijn de driedaagse fietstocht gaan maken die ze al gepland hebben. Maar Stijn en opa zetten door. Er worden compromissen gesloten, een elektrische fiets aangeschaft en afspraken gemaakt over regelmatig contact en hulp als dat nodig is. 
    Het worden drie bijzondere dagen met mooie kleine avonturen. Stijn heeft fijne gesprekken met opa, ze hebben lol, delen hun verdriet en ze kunnen ook heel goed samen stil zijn. 
Na de tocht gaat opa’s gezondheid steeds meer achteruit. De dag van het definitieve afscheid breekt aan. Stijn is erbij als opa overlijdt. 

Code Kattenkruid is een prachtig boek. Vriens schrijft bijzonder mooi over de naderende dood van een geliefde en de vele emoties die dat oproept. Er is ongeloof, woede, verdriet en bezorgdheid en ook openhartigheid, warmte en veel liefde. Vriens weet al die emoties goed te doceren en is erin geslaagd een licht verhaal te schrijven dat wel volledig recht doet aan de ernst van de situatie. Opa gaat weliswaar ‘vrolijk dood’, maar niet zonder verdriet en niet zonder afscheid te nemen. Opa is een nuchtere man, die met humor het beste van de situatie wil maken. Prachtig en eerlijk wordt de euthanasie beschreven. Echt fijn dat kinderen dit kunnen lezen, dat neemt vast veel angst weg. In een nawoord legt Vriens nog het een en ander uit over euthanasie, bijvoorbeeld hoe het geregeld is en dat er ook mensen tegen zijn. 
    Het enige minpuntje is de kaft van het boek, die geen recht doet aan dit prachtige verhaal. De stockfoto laat een opa zien die niet lijkt op de beschrijving van opa in het boek en het kind dat erbij staat oogt nogal jong voor een dertienjarige. En dan die lelijke opdringerige letters die over de foto heen zijn geplaatst. Dit verhaal verdient beter. 

Code Kattenkruid is een prachtig eerlijk en ook vrolijk verhaal over de bijzondere periode waarin kleinkind en opa afscheid van elkaar moeten nemen. 

Code Kattenkruid 
Jacques Vriens 

Van Holkema & Warendorf, 2018     € 14,99

Woezel & Pip Dag lief Muisje

Geplaatst 19 jan. 2018 03:50 door susan *   [ 19 jan. 2018 03:51 bijgewerkt ]


Woezel en Pip zijn voor veel kinderen vertrouwde vriendjes. Ze kennen de hondjes van de animatieserie of van de prentenboeken waarin Woezel en Pip avonturen beleven die dicht bij hun belevingswereld liggen. Dag lief Muisje is echter een bijzonder Woezel & Pip-boek omdat het deze keer gaat over dood en rouw. 

Woezel en Pip rennen door het bos. Ineens zien ze Muisje onder een boom liggen. ‘Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet.’ Muisje is ook helemaal koud. Woezel en Pip denken dat hij ziek is en nemen hem mee naar Wijze Varen die hem vast beter kan maken. Maar Wijze Varen schudt zijn hoofd, ‘Niemand kan Muisje nog beter maken. Muisje is dood.’  ‘Dood, wat is dat?’ vraagt Woezel. ‘Doodgaan, dat is als je lichaam ermee ophoudt. Als je dood bent, kun je niets meer.’ Woezel wordt er boos van en vindt het niet eerlijk, ook moet hij huilen. Wijze Varen troost: ‘Muisje is weg. Maar niet helemaal. Jullie fijne herinneringen aan hem blijven natuurlijk. Zo is hij toch altijd een beetje bij jullie. Muisje is dood, maar zijn vriendschap niet.’ 
Muisjes dood roept een heleboel vragen op, bijvoorbeeld wat je nog kunt als je dood bent en of Wijze Varen ook dood zal gaan. 
’Om te vieren dat we allemaal samen zijn’ wordt het afscheid van Muisje een feestje. De vrienden van Muisje eten zijn lievelingstaart en ze delen hun herinneringen. Als het donker wordt leggen ze Muisje in een houten kistje bekleed met mos. Molletje graaft een diepe kuil en Woezel en Pip laten voorzichtig de kist daarin zakken. Met de anderen gooien ze het gat dicht en versieren het met mooie steentjes en een bloemzaadje dat al snel voor een prachtige bloem zorgt. 

De tekeningen weerspiegelen de tekst waarbij de emoties makkelijk van de hondengezichten zijn af te lezen.  Ook Muisje is goed in beeld. Hij ziet er lief uit, alsof hij slaapt. Maar waar de bewoners van het bos wisselende gezichtsuitdrukkingen hebben, blijft Muisje er steeds hetzelfde uitzien. Behalve op de tekeningen bij de herinneringen aan Muisje, daar zien we hem in actie en  heeft hij duidelijk veel pret. Het moment van begraven is zichtbaar emotioneel, alle aanwezigen kijken bedrukt. 

Het is fijn dat jonge kinderen via de vertrouwde figuren van Woezel en Pip zich uiteen kunnen zetten met zo iets ingewikkelds als de dood. Natuurlijk helpt het boek als een kind in zijn omgeving met een overlijden te maken krijgt, maar het is zeker ook geschikt om zonder directe aanleiding voor te lezen als inleiding om een keer over dit lastige onderwerp te praten. 
In het boek zit een inlegvel met goede informatie over hoe je met jonge kinderen over de dood kunt praten en ook worden er tal van praktische tips gegeven. Jammer dat deze belangrijke informatie niet in het boek zelf is opgenomen, want een papiertje raakt zo makkelijk kwijt. 

Woezel & Pip Dag lief Muisje is een goed hulpmiddel om met jonge kinderen over dood, rouw en afscheid nemen te praten. 

Woezel & Pip Dag lief Muisje 
Tekst en illustraties: The Dreamchaser Studios en Dromenjager 

Leopold, 2018     € 12,99

De Vos en de Ster - Coralie Bickford-Smith

Geplaatst 16 okt. 2017 04:20 door susan *   [ 16 okt. 2017 04:30 bijgewerkt ]


Vormgeefster Coralie Bickford-Smith die in Engeland bekend werd door haar ontwerpen voor boekomslagen kreeg het aanbod zelf een boek te maken. Ze gaat aan het werk en veertien jaar later is De Vos en de Ster af. Bickford-Smith liet zich inspireren door het gedicht Eternity van William Blake en zo werd De Vos en de Ster een verhaal over verlies, rouw, loslaten en opnieuw beginnen. 
    In het boek hebben de illustraties de hoofdrol, de tekst is ondersteunend. Bickford-Smiths tekenstijl, onder andere beïnvloed door het werk van William Morris, combineert grafische elementen met repeterende speelse patronen die vaak ontleend zijn aan de natuur. 

Vos woont in een dicht donker bos. Hij is klein en schuw en hij gaat niet graag ver van zijn hol. Iedere nacht wordt Vos wakker bij het kalme, koele licht van Ster, Vos’ enige vriend. Ster verlicht het pad voor Vos en kijkt toe hoe hij jaagt op konijnen en roetsjt door de bosjes. Zo is het altijd geweest. 
    Op een nacht wordt Vos wakker en is alles ineens anders. Het woud is donker, koud en stil. Vos trekt zich terug in zijn hol, ‘Zonder Ster had het geen zin naar buiten te gaan.’ Na lange tijd wekt de geur van duizenden kevers Vos’ eetlust weer op. Als hij naar buiten kijkt ziet hij ‘weinig meer dan een dichte haag doorns’. Toch gaat hij zijn hol uit, op zoek naar Ster. Het brengt hem op onbekend terrein. Hij is bang en verdrietig. Deze stemming wordt benadrukt als de bladzijden zich vullen met strepen: regen. 
    Als de bui over is, is er iets gebeurd: Vos heeft weer kleur gekregen, maar zijn verdriet is nog niet over. Hij jankt naar alles en iedereen en naar het leven dat achter hem ligt. Hij wil weten waar Ster is. 
    Dan krijgt hij een boodschap: ‘Kijk ook voorbij jouw oren.’ Vos kijkt omhoog en ziet een heleboel sterren: ‘Vos snapte niet hoe het kon: zo veel sterren! Zijn hart bolde van blijheid. 
Hij wist dat daarboven ergens ooit een ster van hem was. Onder de helle hemel vol sterren vond Vos zijn weg door het woud
.’ 
Op het laatste beeld dat we van hem zien is hij vervuld met sterrenlicht. 

De illustraties van Bickford-Smith zijn betoverend mooi en komen volledig tot hun recht in deze schitterende uitgave die gedrukt is op dik papier en gebonden in een fraaie stoffen omslag; daar kan geen e-boek tegen op. 
Bickford-Smith werkt met weinig steunkleuren, voornamelijk oranje en een beetje geel. Met dit beperkte palet weet ze op een bijzondere wijze de emoties van Vos weer te geven. Zo verdwijnt alle kleur uit Vos’ leven als Ster ineens weg is, pas als Vos voorzichtig uit zijn hol kruipt komt ook de kleur weer terug. Vos is daarbij zelf het middelpunt. 
    In haar verhaal laat de schrijfster zien dat buiten het vertrouwde dat verloren is, nieuwe wegen zich uitstrekken. Eenmaal op weg kan er dan nog een stevige plensbui vallen, maar langzaam keert de kleur in jezelf en de buitenwereld terug. 
Kinderen zullen het verhaal waarschijnlijk als een sprookje beleven waarin een diepere boodschap sluimert die ze nog niet helemaal begrijpen. Wie meer levenservaring heeft zal de moeizame weg die Vos gaat beter begrijpen en er wellicht troost aan ontlenen. 

De Vos en de Ster is een mooi boek met prachtige illustraties en een troostrijk verhaal. 

De Vos en de Ster 
Coralie Bickford- Smith (vertaald door Jan Rot) 

Christofoor, 2017      € 18,50

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums - Christopher Edge

Geplaatst 29 mei 2017 04:25 door susan *   [ 29 mei 2017 04:25 bijgewerkt ]


Na de uitvaartdienst voor zijn moeder die aan kanker overleed vraagt Stein aan zijn vader hoe de dominee kan weten dat zijn moeder nu in de hemel is. ‘Ik bedoel, geloof jij in de hemel?’ Steins vader begint over atomen en deeltjes. Niet zo vreemd want hij is een wetenschapper, evenals Steins overleden moeder. Steins vader vertelt dat er kwantumfysici zijn die denken dat er parallelle universums bestaan. De theorie is dat telkens als er in de wereld een keuze wordt gemaakt de wereld zich deelt. Zo ontstaan er aan de lopende band nieuwe parallelle werelden waar elke mogelijkheid ook daadwerkelijk plaats vindt. Stein bedenkt dat er dan ook een parallel universum moet zijn waar zijn moeder nog leeft en hij wil daar naartoe. 
Het kost wat moeite om uit te vinden hoe dat moet, maar door gebruik te maken van de speciale laptop van zijn moeder en een rotte banaan lukt het hem naar parallelle werelden te reizen. Hij vindt er zichzelf in verschillende versies, maar waar is zijn moeder? 

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums is een originele uitwerking van een aantal veel voorkomende thema’s in de literatuur, zoals de vraag of een geliefd persoon na zijn of haar dood ‘nog ergens is’ of de opdracht om na het verlies van een dierbare een manier te vinden om daar mee om te gaan. De Britse schrijver Christopher Edge kiest een originele ingang om over deze thema’s te schrijven door rouwverwerking aan wetenschap te koppelen. Stein zoekt het niet in geloof of magie, maar wil door middel van logisch nadenken een mogelijkheid vinden om zijn moeder terug te zien. Voor de lezer betekent dit noodzakelijkerwijs een korte inleiding in de kwantummechanica. Het boek is echter geen verkapte cursus natuurkunde, hoofdthema blijft de rouwverwerking. 
Tijdens de reis door diverse parallelle werelden maakt Stein van alles mee. Het verloopt allemaal niet zoals hij verwacht, maar toch helpen de ervaringen hem om uiteindelijk beter met het verlies van zijn moeder om te kunnen gaan. Hij komt tot de conclusie dat er geen vaste regels zijn die je volgt als je rouwt: ‘het enige wat je kunt doen is hopen dat je erdoorheen komt. Wel ontdekt hij dat het makkelijker is als je het niet alleen hoeft te doen en uiteindelijk brengt het verdriet Stein, zijn vader en zijn opa dichter bij elkaar. 
Verdriet en rouw zijn geen vrolijke onderwerpen, maar Edge heeft geen zwaar en deprimerend boek geschreven. Stein, die de verteller van het verhaal is, is een nuchtere jongen die graag relativeert en daarin heel grappig kan zijn. Bovendien is het verhaal avontuurlijk, want ook de lezer is benieuwd wat Stein op zijn reis door de parallelle werelden allemaal zal tegenkomen. Edge heeft in zijn verhaal een mooie balans gevonden tussen wetenschappelijke informatie, het beschrijven van diep gevoeld verdriet en een avontuurlijke reis. 
In Engeland is het boek genomineerd voor Carnegie Medal 2017, een prestigieuze Britse kinderboekenprijs. 

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums is een avontuurlijk goed geschreven verhaal waar op lichte toon moeilijke thema’s besproken worden. Een mooi boek dat uitnodigt na te denken over wetenschap, over liefde, over vriendschap en over wat het leven de moeite waard maakt. 

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums 
Christopher Edge (vertaald door Nan Lenders) 

Meis & Maas,     € 12,95

Doodgewoon - Bette Westera

Geplaatst 23 mei 2017 02:12 door susan *   [ 23 mei 2017 02:13 bijgewerkt ]


Soms komt er een boek binnen waarvan je direct ondersteboven bent. Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve is zo´n boek. Een prachtig boek vol gedichten en illustraties die lijken te gaan over de dood, maar toch vooral het leven beschrijven. 

Het gewaagde thema is divers uitgewerkt. Natuurlijk zijn er gedichten waar de pijn van het verlies prachtig onder woorden wordt gebracht, maar het gaat over veel meer. Westera stelt bijvoorbeeld de vraag hoe het leven zou zijn als je niet kon sterven:´Als je nou eens niet kon sterven,/ was vakantie dan nog fijn?/ Zou je je nog steeds verheugen/ op dat reisje met de trein?´/ 
Of het gaat over de angst voor de dood: ´Ik wil je graag iets vragen, Dood./ Mag ik even op je schoot?/ Even maar. Ik ben nog klein/ en vraag me af hoe het zal zijn/ om dichter naar je toe te leven./´ 
Grafspreuken ontbreken niet en die zijn, zoals gebruikelijk in dit genre, grappig:´Deze rups werd nooit een vlinder. Jammer weer een vlinder minder´. 
Verschillende gedichten gaan niet direct over sterven en rouw, maar over onderwerpen die geassocieerd worden met de dood, zoals het gedicht Hospice:´Het huis staat in een doodgewone straat./ Hij komt erlangs als hij naar judo gaat./ Een donkerbruine voordeur met een bel, maar zonder namen./ Er gaan ook mensen levend in en uit,/ met lege handen, tranen, bloemen, fruit./ Een huis in een gewone straat, met zeven brede ramen.´/ 
Westera maakt ook gedichten waarin het omgaan met de dood vanuit andere culturen aan de orde komt, waaronder het ontroerende gedicht Narayama waarin de zoon huilend zijn oude moeder de berg op draagt waar hij haar zal achterlaten om te sterven. 
Westera´s gedichten zijn vaak vergeleken met het werk van Annie M.G. Schmidt. Dat is een voor de hand liggende vergelijking omdat beide dames hun gevoel voor ritme en humor met elkaar delen. Ook in Doodgewoon staan gedichten die voor deze vergelijking in aanmerking komen, zoals het gedicht Vaas:´Ze eet. Hij staat er net een uur./ Ze vond hem eigenlijk te duur,/ die vaas. Maar ach, hij past bij de gordijnen./ Precies hetzelfde donkerrood./ Te duur voor Jan. Maar Jan is dood- /het zijn nu echt háár centen, niet de zijne.´/ 
Toch maakt Westera zich in deze bundel definitief los van Schmidt. De gedichten in Doodgewoon laten een grote diversiteit zien, zowel in onderwerpkeuze als in rijmschema´s en alles klopt. Wellicht komen daarom de gedichten die gaan over het definitieve van de dood, de oneerlijkheid ervan en over het gemis van degene die je lief hebt zo binnen. Het zijn gedichten die spreken van ´de leegste stoel die er bestaat´, of een lange litanie van alle situaties waarin de overledene wordt gemist, of de hartverscheurend rouwkaart waarin alle troost vergeefs lijkt, of de pijn om het verlies van het kindje dat te vroeg geboren werd. 

Sylvia Weve, die een Gouden Penseel kreeg voor een ander boek dat ze samen met Westera maakte (Aan de kant, ik ben je oma niet!) vindt zichzelf wederom opnieuw uit. Haar stijl blijft weliswaar herkenbaar maar is toch vernieuwend. Het kleurpalet is divers, al domineren de bruin/rode tinten. Vaak zijn de illustraties verrassend, zoals een hinkelbaan waar vanaf de zeven de getallen zijn door gekruist bij een gedicht over een vroege dood, of haar versie van magere Hein, of de speelse illustratie van een wereld zonder dood, een stadsgezicht dat grote overeenkomsten vertoont met de illustratie bij het gedicht Zonder jou waarop te zien is dat de wereld ´zonder jou´ gewoon door raast. 
Omdat het boek soms halve bladzijden heeft kan Weve spelen met overgangen naar een nieuwe pagina. Dat doet ze briljant, zo blijkt onder de illustratie van de hinkelbaan het graf van een rups te liggen. Ook verbindt ze door middel van haar illustraties gedichten aan elkaar, zoals het gedicht Nooit meer is voor altijd met het gedicht Beter niet dat gaat over´zeven dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand die een tijdje terug zijn vader heeft verloren´. Weve is origineel, bijvoorbeeld op de prachtige illustratie waar de jas van oma nog overduidelijk haar vingerafdruk draagt of de dansende spullen van een erfenis. 
Het laatste gedicht, dat nog gevolgd wordt door een uitleg over onderwerpen die in het boek aan de orde komen, is een opgewekt gedicht. Kleurige insecten zoemen rond een grafsteen in een vrolijke omgeving:´Hier lig ik dan,/ begraven in een grazig stukje groen,/ en denk wat ik al eerder dacht:/ de dood is goed te doen.´/ 

Wat mij betreft is Doodgewoon het mooiste boek van 2014, een boek om (jezelf) cadeau te doen. 

Het boek won de Woutertje Pieterse Prijs 2015. De jury zegt over het boek:´Gedichten en illustraties die niet alleen het thema van de dood behandelen maar dat levensgrote thema te lijf gaan, omarmen, op afstand houden, waarde geven en meester maken, allemaal tegelijk in één boek.´
Doodgewoon kreeg ook een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport: ´Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht.´
Sylvia Weve kreeg van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. Uit het juryrapport: ´Krachtig is het woord  dat het werk van Weve het best samenvat.´

Doodgewoon 
Bette Westera (tekst) en Sylvia Weve (ill) 


Gottmer, 2014     € 19,95 

Siens hemel - Bibi Dumon Tak

Geplaatst 6 jan. 2017 03:37 door susan *   [ 6 jan. 2017 03:37 bijgewerkt ]


Het boek opent met een donkere wolk, gevolgd door een donkere bladzijde met een eenvoudige tekening van een hond in een mand:´Er stonden zwarte wolken aan de hemel toen Sien vertrok. De lucht rommelde. De regen trommelde. Maar wij hoorden alleen hoe Siens laatste, allerlaatste adem over de rand van de mand woei´. 
In Siens hemel verwoorden en verbeelden Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen de vragen en emoties rond het overlijden van een geliefd huisdier. Sien is de hond van Klein Broertje en hij stelt vragen over de dood. Die vragen worden zo goed mogelijk beantwoord door de vertellers van het verhaal die worden aangeduid met´wij´. Deze bijzondere vorm levert een intiem verhaal op waarin hoop en vertrouwen klinkt dat Sien verder leeft op een mooie fijne plek. 
    Als Sien overleden is wordt ze in de regen begraven. Klein Broertje geeft haar een bal mee voor als ze wil spelen in de hemel. 
In huis wordt Sien gemist. Niemand weet wat er moet gebeuren met de riem, de mand en de etensbak. Er wordt troost gezocht bij elkaar. Zou Sien nu ook slapen? Is er in de hemel wel een zee waarin ze kan zwemmen en zijn er wel genoeg takken om stuk te bijten? 
De volgende dag wordt de familie anders wakker,´ Niet door een kwispelende staart die tegen de deken sloeg, maar door de zon die in kamer scheen.´ Ze lopen naar buiten en daar hoort Klein Broertje geblaf.´We deden net of we luisterden. We deden het voor Klein Broertje, om aardig te zijn. Om een beetje met hem mee te doen. En toen we ons gezicht naar de lucht toe keerden hoorden wij het ook. Echt. We hoorden geblaf. Het kwam rechtstreeks vanuit de heldere blauwe hemel.´ 

De prachtige goed gekozen woorden van Dumon Tak worden in beeld gevangen en aangevuld door Van Haeringen. In het begin zijn de pagina´s zwart, maar het zwart wordt langzaam teruggedrongen door kleur. Eerst zijn dat donkere kleuren die bladzijde na bladzijde lichter worden. Het zwart neemt langzaam de vorm aan van Sien. Als we de hond goed kunnen zien wordt zijn omgeving opgevuld met tekeningetjes van fijne hondendingen: worsten, gevulde etensbakken, wegrennende kippen en vluchtende postbodes. Op de laatste bladzijde zit Sien op een wolk in het hemelsblauw, omringd door andere wolken met hemelse honden. Een troostrijk beeld. 

Siens hemel is een troostboek waarin met prachtige woorden en beelden het verdriet om de dood van een huisdier verzacht wordt. 

Siens hemel 
Bibi Dumon Tak (tekst) en Annemarie van Haeringen (illustraties) 

Querido, 2016     € 12,50


De Witte Ruimte - Michaël Boele van Hensbroek

Geplaatst 11 jan. 2016 03:19 door susan *   [ 11 jan. 2016 03:19 bijgewerkt ]


De veertienjarige Janneke staat in de rij en wordt gemaand door te lopen. Ze heeft geen idee waar ze is. Dat wordt pas duidelijk als ze aan de beurt is en van harte welkom wordt geheten in de wereld die begint nadat je bent overleden. Janneke is in de ´Witte Ruimte´ en daar kan ze uitproberen waar ze naar haar dood uiteindelijk naar toe wil. Ze krijgt een ring met twee stenen die haar toegang geeft tot de hemel, de hel, de sterrenvlucht, het niets of reïncarnatie. Janneke begint haar avontuur met een kortstondige reïncarnatie als konijn en dat gaat bijna fout. Als ze terugkeert naar de Witte Ruimte vindt Janneke een leeftijdgenote, Shiva, afkomstig uit India. De meisjes worden vriendinnen. Shiva vertelt over Pieter, ook een leeftijdgenoot, die onverwacht besloot in de sterrenvlucht te blijven. De meisjes vragen zich af of dit wel vrijwillig gebeurde. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan. 

Michaël Boele van Hensbroek is kinderarts en hij verzon dit verhaal voor zijn eigen kinderen. Maar het verhaal bleef hangen en hij besloot het op te schrijven. Het is een goed doordacht verhaal met oog voor detail. Zo wordt gaandeweg duidelijk hoe lang je in de Witte Ruimte mag blijven, hoe het komt dat taalverschillen geen rol spelen, dat je als volwassenen niet zomaar naar de hemel kunt en dat het reilen en zeilen in de Witte Ruimte veel lijkt op het runnen van een modern bedrijf met de bijbehorende problemen als werkdruk en werknemers die niet goed functioneren. Gelukkig maar dat alles niet perfect functioneert, want anders was er geen verhaal. Zo doen de meisjes onderzoek naar Pieters plotselinge verdwijning, zetten ze een reddingsoperatie op touw, krijgen ze problemen in de hel en vinden ze een illegale weg in de hemel. Ook besluit Janneke, tegen het advies van haar vrienden in, op droomdate te gaan. Daar heeft ze eenmalig de mogelijkheid om via een droom contact te maken met haar familie. 
Boele van Hensbroek beschrijft ook Jannekes rouwproces. Eerst wil ze niet aan de achterblijvers denken en eigenlijk ook niet weten hoe ze gestoven is, maar gaandeweg zet ze zich hiermee uiteen met een verrassende afloop. 
Het verhaal is westers georiënteerd, ondanks dat een van de hoofdpersonen uit India komt. Boele van Hensbroek lijkt niet veel aandacht te hebben besteed aan Shiva´s Hindoestaanse achtergrond. Zo laat hij haar zeggen dat ze naar een hindoegodin is vernoemd, maar Shiva is een god. Ook laat hij Shiva aan Janneke vragen wat de hemel is omdat zij dat begrip niet zou kennen, maar ook het hindoeïsme kent zijn vorm van hemel en hel. 
Boele van Hensbroek is een verhalenverteller en het boek leest dan ook makkelijk weg. Hier en daar had hij vaker van het show don´t tell- principe gebruik kunnen maken, maar echt storend is dit niet. 

De Witte Ruimte is een spannend verhaal gesitueerd in een unieke setting. Het boek nodigt uit om over de dood en wat daarna komt na te denken en te praten. 

De Witte Ruimte 
Michaël Boele van Hensbroek 

Schrijverspunt, 2015     € 19,95

Engel van hier en daar - Adrienne de Jonghe-Rouleau

Geplaatst 19 jun. 2015 05:27 door susan *   [ 19 jun. 2015 05:27 bijgewerkt ]


Adrienne de Jonghe-Rouleau verloor haar zevenjarige dochter Christine aan een zeldzame vorm van kinderkanker. Twee maanden later overleed haar oudtante Stien, de tante waar Christine naar was vernoemd. Zij werd negenennegentig. Beide vinden we terug in het boek Engel van hier en daar
Het verhaal begint niet bij Christines ziekte en ook niet bij haar geboorte, maar in de periode daarvoor. We zien Chrisje, een engeltje met vleugels, op een wolk met een verrekijker naar beneden turen. Ze ontdekt ´iets ronds met lichtjes´, Chrisje heeft nog nooit zoiets moois gezien. Haar beste vriendin Stien, ´een oude ziel´, legt haar uit dat ze naar de aarde kijkt. Hoe langer Chrisje kijkt des te meer mooie dingen ziet ze: het blauw van het water, het groen van de bossen, het geel van het zand, huizen en piepkleine mensen. Ze wil ernaartoe, maar Stien zegt dat haar tijd nog niet is gekomen. Dan ontdekt Chrisje een lieve papa en mama ´en wel drie zusjes´. Dit is het gezin waar ze bij hoort. Voor vertrek levert Chrisje haar vleugeltjes in en krijgt ze van Stien een rugzakje met alles erin wat ze nodig heeft op aarde: een schrift vol uitdagingen en een flink pakket talenten om alle problemen aan te kunnen. 
Chrisje is gelukkig op aarde en in het gezin. Maar na zes fijne jaren wordt ze ziek. Ze vecht tegen ´die stomme ziekte´ maar hoe goed Chrisje en de dokters ook hun best doen, de ziekte gaat niet over. Op een nacht droomt Chrisje van Stien, mama en papa. Alle drie zeggen ze dat de tijd is gekomen om te gaan. 
Chrisje wordt door twee engeltje meegenomen en met gejuich begroet door Stien en de andere engeltjes:`Daar is ze weer´. Ze krijgt haar vleugeltjes terug. Chrisje heeft haar rugzak van de aarde meegenomen. Als de mensen haar missen laat ze iets van de liefde, warmte en herinneringen aan alle mooie dingen die ze heeft meegemaakt naar beneden dwarrelen: dan kan iedereen haar liefde weer even voelen. 

Het verhaal van Chrisje wordt in korte zinnen verteld en ondersteund met de heldere tekeningen van Sabine Wisman. Chrisje, Stien, de engeltjes en de familieleden zijn in enkele lijnen neergezet. Wisman gebruikt kleuren vooral om accenten te leggen. Turkooizen en roze zijn de belangrijkste steunkleuren. De speelse vormgeving geeft het boek, ondanks zijn zware onderwerp, iets lichts. 

Adrienne de Jonghe-Rouleau maakte een troostrijk boek dat vooral mensen zal aanspreken die het leven op aarde als onderbreking van het eeuwige leven elders zien en erop vertrouwen dat de overledenen met de levenden verbonden blijven. 

Engel van hier en daar 
Adrienne de Jonghe-Rouleau (tekst) en Sabine Wisman (ill) 

Ploegsma, 2015     € 12,99

Mols hoop - Kristina Van Remoortel

Geplaatst 1 sep. 2014 02:41 door susan *   [ 1 sep. 2014 02:41 bijgewerkt ]


Hond steekt zijn neus in de lucht en snuift de geuren van de boerderij op:´Hoe hoog Hond zijn snuit ook in de wolken steekt, hij ruikt Boer niet. Niet meer´. 
Als Hond een ronde over de boerderij maakt merkt hij dat meer dieren Boer missen. Sinds Boer weg is legt Kip geen eieren meer, zwoegt Hengst met ´norse hoeven´ van´s morgens vroeg tot ´s avonds laat en moeder Schaap wiegt haar kind troostend heen en weer omdat het gemis van Boer de tranen doet rollen. 
De varkens Big en Beer maken ondertussen pret in de modder:´ “Missen jullie Boer dan niet?” vraagt Hond. “ Wij hadden gewoon pret...” knorren Big en Beer beteuterd.´ 
Hond zoekt de bank onder de wilg op, het bankje waar Boer graag zat. Hond wil net als het lammetje getroost worden, maar hij durft het niet te vragen. Dan komt ineens de aarde omhoog en verschijnt Mol.´Wat ruikt die lente 
hie-haa- heerlijk´ roept hij. Hond draait zijn hoofd de andere kant op en Mol begrijpt dat.´”Ik mis Boer ook”, fluistert hij. “ Als ik aan hem denk, kom ik hiernaartoe. Ik graaf mezelf naar boven en kijk naar de bank. Dan is Boer weer even bij me. Dat troost mij.”´ Hond ziet dan dat er rond de bank wel twintig hoopjes aarde liggen en hij begrijpt dat ook Mol Boer heel erg mist. Mol beaamt dat en hij verdwijnt weer onder de grond. 
Hond steekt zijn neus in de lucht.´Hij ruikt de klaverbloemen en zoekt de zwaluwen. Ze vliegen hoog in de lucht. Morgen wordt het vast mooi weer.´ 

Het prentenboek Mols hoop laat zien dat ieder op zijn eigen manier met het gemis van een geliefde omgaat: de een trekt zich terug, een ander moet huilen, weer een ander gaat heel hard werken of zoekt afleiding. Hond ontdekt dat Mol Boer net als hij erg mist en troost vindt op de plek waar Boer graag kwam. Blijkbaar vrolijkt dit Hond op, want als Mol weg is ruikt hij dat er´mooi weer´ in de lucht hangt. 
Het taalgebruik van de Vlaamse debutant Kristina Van Remoortel is mooi. Ze wisselt dialoog en beschrijvingen soepel af en laat veel ruimte om zelf emoties in te vullen. Bijvoorbeeld over de pret die de varkens maken. In de tekst wordt verwezen naar het gemis (´Het hemd van Boer hangt niet aan de waslijn´) maar Hond verwoordt geen verwijt. 
Het boek geeft allerlei aanknopingspunten om met kleuters de praten over het feit dat er vele manieren zijn om met gemis en verdriet om te gaan. Ook het einde van het verhaal laat ruimte voor eigen interpretatie. Troost het Hond dat Mol net als hij vaak naar dezelfde plek komt om aan Boer te denken, of troost het Hond dat Mol begreep dat hij Boer zo mist? 
De illustraties van Helen van Vliet zijn kleurrijk. Het is duidelijk lente in het boek, het jonge groen is alom vertegenwoordigd. In haar kenmerkende stijl vol zwierige lijnen zet ze de dieren neer. De gezichtsuitdrukkingen vullen de tekst aan. Zo zien we bijvoorbeeld het kleine varkentje geïrriteerd naar Hond kijken en je hoort hem denken´mag ik soms geen plezier meer hebben omdat Boer weg is?´. Zo geven ook de illustraties tal van mogelijkheden tot gesprek. Sommige kleuters zullen echter wel teleurgesteld zijn dat er slecht vijftien van de twintig molshopen te zien zijn. 

Mols hoop is een goede aanvulling op de rouwverwerkingsboeken voor kinderen. Dit prentenboek geeft volop mogelijkheden voor gesprek. De mooie zinnen en de warme illustraties doen recht aan het gevoel dat bij een gesprek over de pijn van gemis alleen mooie woorden en mooie illustraties passen. 

Mols hoop 
Kristina Van Remoortel (tekst) en Helen van Vliet (ill) 

De Vier Windstreken, 2014         € 13,95

1-10 of 24