A monster calls

Geplaatst 9 jun. 2011 02:56 door susan *   [ 9 jun. 2011 02:57 bijgewerkt ]
 ( Engelstalig)
´There´s a tree that´s been visiting me (...). It comes to the house at night, tells me stories´.
His father blinked, baffled. ´What?´
´I thought it was a dream at first,´Conor said, ´but then I kept finding leaves when I woke up and little trees growing out of the floor. I´ve been hiding them all so no one will find out´

In een uitbarsting van eerlijkheid en om te voorkomen dat zijn vader dingen gaat zeggen die Conor niet wil horen vertelt hij wat er de afgelopen dagen is gebeurd: een Taxusboom, die normaal op de begraafplaats staat, verandert in een monster dat Conor meerdere malen bezoekt. Het monster laat Conor weten alleen te verschijnen als er zaken rond leven en dood spelen en hij zal hem drie verhalen vertellen.
Conors vader denkt dat zijn zoon maar wat zegt, Conor heeft het immers moeilijk genoeg: zijn moeder is in het ziekenhuis opgenomen met een slopende ziekte, hij moet bij zijn ijzige en keurige oma wonen, zijn vader is slechts even over uit Amerika waar hij met zijn nieuwe gezin woont en op school is hij alleen maar ´die jongen met een zieke moeder´ wat de meeste mensen ertoe aanzet hem te negeren en anderen om hem in elkaar te slaan.
De verhalen die het monster vertelt zijn verrassend, ze zijn sprookjesachtig, maar houden zich niet aan de sprookjeswetten, het loopt niet goed af, onschuldigen vinden de dood en agressie wordt gebotvierd.
Als het laatste verhaal verteld is moet Conor het afsluitende verhaal vertellen, het verhaal van zijn steeds terugkerende nachtmerrie.

De ontstaansgeschiedenis van dit boek is bijzonder. Het uitgangspunt van het verhaal en de karakters zijn verzonnen door de Ierse schrijfster Siobhan Dowd, die op 47 jarige overleed aan kanker. Een aantal van Dowds boeken zijn ook in het Nederlands vertaald (Een helle kreet, Het reuzenradmysterie en Het moerasmeisje). Haar boeken kenmerken zich door een mooie vertellende stijl waarin ze bijzondere mensen portretteert.
Aan de Amerikaans/Britse schrijver Patrick Ness is gevraagd de ideeën van Dowd uit te werken. Hij is vooral bekend om zijn spannende fantasy trilogie The chaos walking die (nog) niet vertaald is. Ness is een verteller van spannende verhalen. Na enige aarzeling aanvaarde hij de opdracht: ´I felt – and feel- as if I´ve been handed a baton, like a particulary fine writer has given me her story and said, ´Go. Run with it. Make trouble´.

Het heeft goed uitgepakt, A monster calls is een aangrijpend, spannend en ontroerend boek over de angst iemand te verliezen van wie je houdt. Het monster voegt aan het verhaal een bijzonder element toe dat maakt dat het boven vergelijkbare verhalen uitsteekt. Het griezelelement neemt de betweterige stem weg, het monster heeft geen medelijden met Conor, hij confronteert hem en is duidelijk in zijn boodschap dat het niet makkelijker voor Conor zal worden. In tegenstelling tot de mensen in zijn omgeving ziet het monster Conor in al zijn kwetsbaarheid staan. De confrontaties tussen het monster en Conan leiden onvermijdelijk naar het moment dat hij zijn grootste angst onder ogen moet zien. Het monster geeft hem daarbij houvast. 

De zwart/ wit illustraties van Jim Kay versterken de sfeer van het verhaal, een dreigende enigszins surrealistische sfeer.

Met weinig woorden, met spannende verrassende verhalen en met rake observaties heeft Ness een prachtig en wijs boek geschreven dat een palet aan gevoelens met grote eerlijkheid naar de oppervlakte brengt zonder sentimenteel te worden. Toch zullen veel lezers het niet droog houden bij het einde van het verhaal. Een geweldig boek!

A monster calls
Patrick Ness

Walker Books, 2011     € 15,99