Nooit is voor altijd - Kristof Devos & Claudia Jong

Geplaatst 6 feb. 2013 03:06 door susan *

De aanleiding tot het maken van het boek Nooit is voor altijd was triest. Illustrator Kristof Devos werd plotseling geconfronteerd met de dood van een geliefd persoon. In één klap was een vriendin kwijt, een zus verloren, een vrouw weg, een dochter ontnomen. Een verhaal drong zich aan hem op, een verhaal dat Devos wel kon vangen in beelden, maar niet in woorden. Claudia Jong kon dat wel en samen hebben ze een bijzonder en indringend boek gemaakt. 


Hoofdpersoon is een jongen die zijn zusje verliest.´Op een dag was zusje weg. Haar stoel bleef leeg, haar bed onbeslapen, haar beer onbeknuffeld´. De jongen durft zijn ouders niet goed te vragen waar zijn zusje is,´daarvoor was de lucht te dik en het huis te klein´. Maar op een dag´sneed hij de lucht doormidden´ en vraagt naar zijn zusje. Ze is dood. Dat betekent dat ze nooit meer terug komt. De jongen vindt ´nooit´ veel te lang, want nooit is voor altijd.
De jongen wil weten wat ´dood´ is. Papa laat de jongen een dode eekhoorn zien en mama zegt dat zijn dode zusje een ster is geworden:´De jongen keek. In de donkere hemel zag hij een ster, die fonkelde, en hem wenkte´. Dáar wil hij naar toe en de jongen verzint een plan. Hij maakt een heel hoge ladder. Op een dag zet hij de ladder tegen het huis en klimt naar boven. Dat gaat niet goed, hij wankelt, de ladder zwiept, het hout kraakt en de jongen roept om hulp. Maar hij valt niet, hij houdt zich stevig vast. Zijn trap wordt een paar reuzenstelten. Hij zet er een stap mee en daarna nog één.´Voorzichtig oefende hij. Na een tijdje kon hij het als de beste. Hij stapte met gemak over huizen heen. Hij liep. En hij bleef lopen.´ 

De illustraties van Devos zijn gemaakt met balpen. De gebruikte arceertechniek met zijn zichtbare krassen doet de pijn van het verlies extra voelen. Dezelfde techniek leidt ook tot beweeglijke en zachte illustraties. 
Beeld en tekst sluiten naadloos aan. Claudia Jong gebruikt niet veel woorden om het onbegrijpelijke grote verdriet te omschrijven. Het zijn rake indringende woorden. Devos doet hetzelfde in zijn illustraties. Ook hij geeft rake indringende beelden. Zo zien we de stoel van zusje, leeg, maar in de schaduw zit ze er nog op. We zien hoe het er uit ziet als de lucht doormidden wordt gescheurd. We zien de eenzaamheid omdat andere mensen de dood mijden en tot slot zien we de weg omhoog, een weg die leidt tot aan de sterren. 

Het eindbeeld is geen makkelijk beeld. Is de ladder een weg naar het overleden zusje? Staat de ladder voor de moeizame weg uit het rouwproces? Waarom wordt de jongen een steltenloper en waar gaat hij naar toe? Het staat de lezer vrij om uit dit rijke prachtige integere boek te halen wat troostend is en kan het helpen om die verschrikkelijke waarheid te aanvaarden: nooit is voor altijd. 

Nooit is voor altijd 
Kristof Devos (ill) en Claudia Jong (tekst)

Davidsfonds, 2013     € 17,50

Andere boeken van Claudia Jong op kinderboekenpraatjes: