Sterrenkind

Geplaatst 24 feb. 2011 03:16 door susan *   [ 24 feb. 2011 03:17 bijgewerkt ]
Sterrenkind
is een prentenboek dat is geschreven door Patrik Somers en geïllustreerd door Katrien van der Grient.
Het verhaal gaat over Tineke. Zij gaat naar een nieuwe school. In de klas hebben de kinderen een kringgesprek en Tineke vertelt over haar broertje Michiel die na een lange ziekte is doodgegaan. Tineke vertelt over zijn tijd in het ziekenhuis:´er hingen steeds meer buisjes en pompjes aan zijn bedje´. Ze vertelt dat haar ouders veel in het ziekenhuis waren en er vaak mensen opbelden om te vragen hoe het met Michiel ging. Ook bezocht Tineke haar broertje regelmatig.

Als Michiel is doodgegaan gaat Tineke bij Michiel kijken ´Hij lag heel stil en voelde koud aan´. Ze ziet hoe verdrietig haar ouders zijn ´en toen moest ik ineens huilen. Ik wilde nog niet doodgaan. Ik wilde voor altijd bij mama en papa blijven´. Tineke vertelt over de begrafenis en dat zij een mooie tekening voor Michiel heeft gemaakt. Vervolgens vertelt ze hoe het op de begraafplaats ging ´Mama hielp om het kistje in het graf te laten zakken. Daarna gooide iedereen er een schepje aarde op´.
´Vaak gaan we even naar het graf om Michiel gedag te zeggen. Iemand vertelde dat Michiel nu heel gelukkig is. Maar ik denk dat hij liever bij ons was gebleven

Het verhaal van Tineke maakt natuurlijk het nodige los in de klas en de juf bespreekt het een en ander met de kinderen, bijvoorbeeld dat iemand die overleden is ook gecremeerd kan worden: ´Het lichaam van iemand die gestorven is kun je niet bewaren (..) Het vergaat en wordt weer een deel van Moeder Natuur. Hetzelfde gebeurt met de dode dieren en met bladeren als ze straks gaan vallen. Moeder natuur heeft vier kinderen: Aarde, Vuur, Water en Lucht. Het lichaam van Michiel is begraven en wordt weer langzaam aarde. Het lichaam van de tante van Servaas is opgegaan in het vuur. Wat overblijft is as.´ (..) ´niet de tante van Servaas werd gecremeerd, maar haar dode lichaam. Net als een rups die zich aan het einde van zijn leven inspint in een cocon. Hij wordt weer geboren als vlinder. De lege cocon, het dode lichaam, blijft achter´.
Dan komt het gesprek op de hemel en juf vindt het moeilijk om uit te leggen wat de hemel is ´Ik voel dat de hemel bestaat. Zoals ik ook voel dat de wind bestaat, ook al kan ik de wind niet zien´.
Juf maakt met de kinderen een speciale hoek in de klas voor ´alle mensen die we goed gekend hebben, die gestorven zijn en van wie we nog steeds houden(..) Zo kunnen we vaak terugdenken aan alle fijne dingen die we met de gestorvenen hebben meegemaakt. Die herinneringen bewaren we als een kostbare schat in ons hart´.

Als Tineke die nacht wakker wordt kijkt ze naar buiten ´Ze ziet een prachtige sterrenhemel, die de nacht minder donker maakt. En ja, daar is Michiel, hij knipoogt naar haar, echt waar. Tineke kruip weer in bed en droomt van Michiel, die nu een sterrenkind is´.

De illustraties zijn in pasteltinten, warm blauw, geel of zomers groen. De afbeeldingen ondersteunen het verhaal en drukken de emoties mooi uit, bijvoorbeeld op de plaat waar Tineke met nog twee andere kinderen aan het bed van haar overleden broertje staat. Michiel ziet er vredig uit, de kinderen om het bed verdrietig. Dezelfde kinderen zien we later bij het graf van Michiel met weer de tegenstelling tussen een vrolijk zomers landschap, een graf vol bloemen en knuffels en de verdrietig kijkende kinderen.
Ik vind het jammer dat Tineke op de laatste plaat echt Michiel in de sterrenhemel ziet, hier wordt de balans tussen werkelijkheid en dat wat we niet kunnen zien doorbroken. Maar verder is dit een prachtig prentenboek over de dood van een kind. Het vertelt en laat zien hoe ´het´ gaat. Mooie en eerlijke informatie die niet zwaarder wordt dan nodig. Door te kiezen voor warme vrolijke zomerse kleuren straalt het boek geen zwaarte uit. Het is een rijk prentenboek waar veel aan de orde komt rond het thema dood. Het leent zich uitstekend om met kinderen over de dood te praten en is geschikt vanaf een jaar of vijf. Het boek is ook geschikt om in een klas met elkaar te lezen en te bespreken.
 
Sterrenkind
Patrik Somers (tekst) en Katrien van der Grient
 
Christofoor, 2000    €13,50