Lijst dyslexie‎ > ‎

De dyslexie survivalgids

Geplaatst 23 mei 2011 00:54 door susan *   [ 23 mei 2011 00:55 bijgewerkt ]
Dyslexie is een lastige handicap: het is onzichtbaar, divers, niet altijd makkelijk te onderkennen en het gaat nooit over. Daar staat tegenover dat met goede hulp en ondersteuning dyslexie geen gehandicapte van je hoeft maken.

De dyslexie survivalgids is geschreven voor dyslectische kinderen met het doel hen te informeren. Ook voor anderen, leerkrachten, ouders, klasgenoten, is het een overzichtelijk en informatief boek over dyslexie.

In het boek wordt uitgelegd wat dyslexie is, hoe vaak het voorkomt en wat de kenmerken zijn. Er wordt verder aandacht besteed aan zelfvertrouwen en faalangst, welke hulp er geboden kan worden en welke maatregelen op school het omgaan met dyslexie makkelijker maken.
Er worden ook persoonlijke verhalen verteld en er is een overzicht van bekende mensen met dyslexie. Het boek sluit af met adressen van handige websites en wat ´leuke oefeningetjes´.

De informatie wordt overzichtelijk en aantrekkelijk gepresenteerd. De lay-out is ruim en opgevrolijkt met zwart/wittekeningen. Deze illustraties zijn gemaakt door Maaike Devos.
Er zijn diverse lijstjes in het boek opgenomen, bijvoorbeeld een lijst waar de lezer zijn´dyslexiekenmerken´ op kan scoren of een lijst waarop de lezer kan aankruizen welke aanpassingen hij graag zou willen op school.
Tussen de hoofdstukken door wordt de informatie samengevat in de vorm van een kleine quiz en aan het einde van het boek staat nogmaals een overzichtelijke samenvatting. Er is duidelijk rekening gehouden met de leesvaardigheid van de doelgroep.

Het boek beschrijft de Belgische situatie en die wijkt af van de Nederlandse gewoonten. Hoewel in Nederland iedere school verplicht een dyslexieprotocol heeft wordt dyslexie nog lang niet altijd snel onderkent en is het vaak van toeval afhankelijk óf en welke hulp het kind krijgt.
In het boek wordt beschreven dat een logopedist de kinderen helpt, in Nederland kan dit ook door andere beroepsgroepen gedaan worden.

De dyslexie survivalgids is een geslaagd boek, ook voor de Nederlandse lezer, met zijn duidelijke, goede en veelzijdige informatie.

De dyslexie survivalgids
Annemie De Bondt
 
Abimo, 2009     € 12,50