Lijst handicap en ziekte


Grote Boom is ziek - Nathalie Slosse

Geplaatst 20 mei 2012 04:56 door susan *   [ 20 mei 2012 04:57 bijgewerkt ]

Als iemand van wie je houdt plotseling ernstig ziek blijkt te zijn is dat een hard gelag. Iedereen kampt dan met vragen als: waarom mijn geliefde, hoe gaat het verder, hoe lang gaat het duren, wat kan ik doen? Ook jonge kinderen krijgen hiermee te maken en voor hen maakte de Vlaamse Nathalie Slosse een prentenboek om hen te helpen grip te krijgen op de situatie.

Grote Boom is ziek vertelt het verhaal van Snuiter, een fantasiediertje met een streepjestrui aan en een lief koppie. Snuiter is graag bij Grote Boom. Op een dag onderzoekt de dokter de boom en hij heeft slecht nieuws: er wonen houtwormpjes onder de schors van één van de takken. De dokter belooft Snuiter zijn best te doen de houtwormpjes te verjagen. De dokter snijdt een van de takken weg en geeft de boom een speciaal medicijn om ook de laatste houtwormpjes weg te jagen, ´maar dat gaat Grote Boom wel ziek maken. Pas daarna kan grote boom weer beter worden.´
De dokter geeft Snuiter een grote pot vol steentjes, iedere dag mag hij een steentje uit de pot halen. Als de pot leeg is kan Grote Boom weer beter worden. Snuiter moet er van zuchten want er zitten wel heel veel steentjes in de pot.
Het medicijn maakt Grote Boom inderdaad erg ziek, Snuiter wordt er boos van en wil graag iemand de schuld geven. Maar niemand heeft schuld ´zo is het leven´ zegt Oehoe de slimme uil. Snuiter wordt ook bang, Grote Boom wordt steeds slapper en de blaadjes vallen van de takken. Bessie het schaap komt een warme sjaal brengen van eigen wol en ze verzekert Snuiter dat kaal zijn niet voor altijd is ´mijn schapenkrulletjes kwamen vanzelf terug, Grote Boom zal ook weer nieuwe blaadjes krijgen.´ Snuiter vraagt wat hij kan doen voor Grote Boom, de dokter antwoordt: ´niet zoveel, speel maar gewoon stilletjes in de buurt.´
De laatste eitjes van de houtworm worden door de dokter bestraald en dan eindelijk is de pot met steentjes leeg. Snuiter doet aarde in de pot en duwt daar een nootje van de boom in.
Grote Boom wordt elke dag een beetje sterker, de blaadjes komen weer terug en Snuiter kan weer schommelen aan een van de takken. ´

De illustraties in het boek zijn in een gemengde techniek, in warme kleuren en in een toegankelijke stijl. Snuiter kan zowel een jongetje als een meisje zijn, ook in de tekst wordt dat in het midden gelaten. Op de illustraties ziet de lezer hoe de dokter luistert met zijn stethoscoop, hoe de afgezaagde tak met de houtwormpje op de grond ligt en Grote Boom een pleister krijgt, ook krijgt de boom een infuus. Bestralen gaat met een vergrootglas en de zon. De kleuren worden nergens somber, er is altijd hoop en warmte in het boek.
Het boek wordt afgesloten met veel praktische tips om jonge kinderen te helpen om te gaan de ziekte van een geliefde volwassene. Het zijn vooral ´doe-ideeën´: praktische tips die met weinig hulpmiddelen kinderen zullen helpen om beter te begrijpen wat er gebeurt, die helpen om te gaan met emoties en die de gelegenheid geven iets voor de zieke te doen.

De schrijfster heeft zelf met borstkanker moeten afrekenen. Haar zoontje was toen 2 jaar en er bleek weinig materiaal beschikbaar om jonge kinderen te helpen de ziekte en de behandeling een plaatst te geven. Binnenkort verschijnt de vierde druk van het boek dat duidelijk in een behoefte voorziet. Het is in verschillende talen vertaald.

Er is ook een Grote Boom blog met nog meer tips en handleidingen: groteboom.blogspot
Grote Boom is ziek
Nathalie Slosse (tekst) en Rocio del Moral (ill)
Abimo, 2009 € 12,95
 

De dokter en het leger van Davy - Edward van de Vendel

Geplaatst 26 jan. 2012 02:13 door susan *   [ 26 jan. 2012 02:14 bijgewerkt ]

Davy´s mama belde de dokter. Dat moest, want er was iets vreemds aan de hand. Soms had Davy het koud als het niet koud was. En soms had hij het warm als het niet warm was. De dokter moest maar eens naar Davy´s binnenste komen luisteren
´.
De dokter komt en hij hoort een leger. Maar goed ook want er moet gevochten worden tegen de vijand. Davy hoeft zich geen zorgen te maken want zijn leger is sterk. Wel moet Davy gaan liggen, want als hij blijft rennen en bewegen dan kan het leger zich niet opstellen.
Davy ligt in bed en iedereen is lief voor hem, zelfs zijn kleine zusje en natuurlijk moet hij pillen innemen ´een leger heeft kogels nodig´. Davy voelt zich moe en zo´n leger in je buik is knap lastig want ze willen alleen maar droge koekjes eten ´als Davy iets anders at, gooiden ze het terug.´ Davy´s blauwe leger met zijn sterke olifanten moet een harde serieuze strijd leveren maar uiteindelijk druipt de vijand af.
´Dokter (…) het is maar verzonnen, hè´ vraagt Davy als hij het leger niet meer voelt in zijn buik. De dokter echter gelooft in het leger, maar hoe het leger er precies uit ziet, dat weet hij niet ´dat mag je zelf beslissen. Helemaal zelf´.

Een stevige griep is een ingrijpende gebeurtenis en niet alleen Davy´s dokter vergelijkt de strijd om weer gezond te worden met een oorlog die in het lijf woedt. Van de Vendel houdt die beeldspraak in dit boek mooi in balans. Soms wordt de lezer helemaal meegetrokken in de strijd, de illustraties helpen daarbij, maar door kleine zinnetjes in de tekst wordt het niet bedreigend. Al in een vroeg stadium verzekert de dokter dat Davy´s leger zeker gaat winnen en als Davy vragen gaat stellen of er nu echt olifanten in zijn buik rondlopen lost de dokter dat mooi op.
Van de Vendel weet hoe hij een verhaal moet schrijven, er staat geen woord teveel en er kan geen woord gemist worden. Het taalgebruik sprankelt en leest makkelijk voor met de goedgeplaatste uitroepen:´Wooo, wat kunnen die olifanten vechten´, de herhalingen ´En zie je hem nou in zijn broek plassen? Ja, ik zie de vijand in zijn broek plassen´ en de mooie spanningsopbouw ´toen Davy een paar hapjes spaghetti had gegeten, gebeurde er iets geweldigs.´ 

Het verhaal van Davy en zijn gevecht tegen een stevige griep is geïllustreerd door Peter van Eenoge. Van Eenoge is een gevierd illustrator, zijn werk werd opgenomen in het prestigieuze boek 200 Best Illustrators. De dokter en het leger van Davy is zijn eerste prentenboek.
In het groot uitgegeven boek komen de bijzondere illustraties goed tot hun recht. Van Eenoge speelt met de vlakte-indeling, soms zijn de pagina´s rustig met een hoofdonderwerp en nauwelijks achtergrond, op andere illustraties is de hele bladzijde gevuld, met name als het leger wordt afgebeeld. Alle illustraties zijn in balans. Peter van Eenoge heeft een bijzondere eigen stijl, ogenschijnlijk eenvoudig, maar er valt bij nadere beschouwing heel wat te ontdekken.

De dokter en het leger van Davy
Edward van de Vendel (tekst) en Pieter van Eenoge (ill)

De eenhoorn, 2011     € 15,95
 
 

Asperger in beeld - Patricia Bouwhuis

Geplaatst 27 aug. 2011 05:51 door susan *   [ 1 okt. 2012 06:13 bijgewerkt ]

Mijn vrienden geloven niet dat ik een handicap heb, maar ze vinden wel dat ik soms raar doe.


Bovenstaande uitspraak is van mijn zoon. Samen met zijn broer bezoekt hij het reguliere middelbaar onderwijs met een zogenaamd ´rugzakje´, PPD-NOS staat erop.
PPD-NOS is een lastige handicap, het betekent dat het kind kenmerken heeft van autisme, maar welke kenmerken en de zwaarte ervan verschillen voor ieder die deze diagnose krijgt.
Mijn zonen, en zovele anderen, willen het liefst gewoon doen wat alle jongeren doen en met wat hulp en begrip kan dat ook. Deze hulp is zeker nodig als ze deelnemen aan het reguliere onderwijs waar vaak moet worden uitgelegd wat PPD-NOS is en welke sturing de kinderen/jongeren nodig hebben om tot goede resultaten te komen.

Patricia Bouwhuis is moeder van een zoon met Asperger, ook een vorm van autisme, en zij heeft in samenwerking met het Steunpunt Autisme Noord Holland een bijzonder boek gemaakt over leerlingen met Asperger of PPD-NOS in het voorgezet onderwijs.
Asperger in beeld laat de jongere met Asperger op school letterlijk zien, want het is een stripverhaal. In korte strips komen typerende situaties aan de orde. We zien bijvoorbeeld een leraar in de stress schieten omdat hij een ´autist´ in de klas krijgt en uitroept ´ik heb er al dertig´, we zien bezorgde ouders die zich afvragen of zo´n kind met Asperger het leerproces van hun eigen kind niet vertraagd, we zien hoe de hoofdpersoon, Marc, zijn enthousiasme voor de golfsport in toom moet houden, we zien dat Marc oog heeft voor detail wat fijn is omdat hij een oorbel weet terug te vinden, maar weer lastig is als hij hoofd-en bijzaken moet onderscheiden. Een strip die eruit springt is die waarin Marc droomt dat hij sportles heeft met Aliens, het geeft de lezer een inkijkje hoe iemand met Asperger soms zijn omgeving beleefd.
In de strips wordt, soms met een knipoog, uitleg gegeven, begrip gevraagd en er worden tips aangereikt om de leerling met Asperger of PPD-NOS een duwtje in de rug te geven.

Het tweede gedeelte van het boek geeft uitleg over het syndroom van Asperger en PDD-NOS. Daarin wordt uitgelegd wat het is, hoe vaak het voor komt, wat de leerstijlkenmerken zijn en welke oplossingen mogelijk zijn om zwakke punten te versterken.

Ik heb mijn zonen gevraagd wat ze van het boek vonden en of de geschetste situaties in de strips voor hen herkenbaar waren. Beiden hebben het boek met belangstelling gelezen en beiden herkenden een aantal situaties. De uitleg in het tweede gedeelte van het boek vonden ze heel ingewikkeld en dat ben ik met ze eens. Veel vaktermen worden bekend verondersteld, zoals: sociale interactie, verbale en non-verbale communicatie, verbeeldend vermogen, rigide denken, stereotype patronen, cognitieve ontwikkeling, distantieloos communiceren, contextspecifiek leren en generalisatie. Deze tekst had een stuk eenvoudiger kunnen zijn en daardoor ook toegankelijker voor zowel leerlingen als leraren.

Asperger in beeld is een originele toevoeging in de literatuur over het syndroom van Asperger en
PDD-NOS. De korte stripverhalen, vaak met een klein grapje erin verwerkt, zijn een goede ingang om over bepaalde gedragskenmerken van deze groep leerlingen te praten.

Asperger in beeld
Leerlingen met Asperger of PPD-NOS in het voortgezet onderwijs.
Patricia Bouwhuis en Inge Verstraete
 
Pica, 2010     € 18,95
 
Meer informatie op de website Asperger in beeld

Dansen voor Lara

Geplaatst 15 jun. 2011 01:31 door susan *   [ 15 jun. 2011 01:31 bijgewerkt ]

Dansen voor Lara
is het kinderboekendebuut van Rianne Verwoert. Deze jonge schrijfster heeft al enkele chicklitromans op haar naam.

Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Lara en Emma, 9 jaar oud. Ze zijn beiden dol op dansen en ze zijn er ook goed in. Zó goed, dat ze mogen meedansen in een groep met oudere meisjes, meisjes uit groep 8. Dat is niet altijd even leuk, want de oudere meisjes pesten Emma en Lara, maar samen kunnen ze dat wel hanteren.
Op een dag blijkt Lara kanker te hebben en ze wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Emma is natuurlijk aangeslagen, net als haar ouders en haar klasgenoten. Ze willen graag iets doen en zo wordt het idee geboren om verschillende activiteiten te ondernemen om geld in te zamelen voor stichting Kika (Kinderen Kankervrij). Ondertussen moet Emma wel alleen naar dansles en de meiden daar kan het niet zoveel schelen dat Lara ziek is, Emma staat er alleen voor. Maar hulp komt uit onverwachte hoek.

Rianne Verwoert weet overtuigend voor meiden van een jaar of negen te schrijven. Emma en Lara zijn meisjes waarmee de lezers zich makkelijk kunnen identificeren, het zijn gewone meiden die in één ding uitblinken: dansen.
Het gewone leven wordt abrupt anders als Lara ernstig ziek blijkt. Het verhaal draait niet zo zeer om de ziekte van Lara, het draait om haar vriendin Emma die ook met deze levensbedreigende ziekte moet omgaan. De acties voor Kika geven de kinderen die zich verbonden voelen met Lara de mogelijkheid hun verwarrende gevoelens om te zetten in daden.
Verwoert voegt nog een tweede element aan het verhaal toe, het pesten van Emma door de oudere meisjes op dansles. Ook dit beschrijft ze overtuigend. De uiteindelijke oplossing wordt gevonden als een volwassenen ingrijpt en ook de oudere meisjes betrokken raken bij de ziekte van Lara.
Het boek eindigt in een vrolijk dansoptreden en een goede prognose voor Lara.

Het illustraties zijn van Sanne te Loo, ook de voorkant van het boek is van haar hand.
Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar stichting Kika.

Dansen voor Lara
Rianne Verwoert
 
Callenbach, 2011     €9,95
 
 

Het klokhuisboek over kanker

Geplaatst 22 apr. 2011 05:57 door susan *   [ 22 apr. 2011 05:58 bijgewerkt ]

Het tv-programma Het Klokhuis besteedde voorjaar 2010 uitgebreid aandacht aan de ziekte kanker. Als aanvulling op deze serie is Het klokhuisboek over kanker uitgegeven.
Het boek geeft veel en goede informatie over allerlei aspecten van kanker. Er wordt uitgelegd wat kanker voor ziekte is, dat er verschillende soorten kanker bestaan, welke onderzoeken er nodig zijn om de diagnose te stellen en welke behandelingen er zijn. Aan diverse vormen van kanker wordt apart aandacht besteed.
Niet alleen de diagnose en de behandeling worden besproken, er is ook ruim aandacht voor de emoties die deze ziekte oproept en wat dit voor kinderen kan betekenen.
De kinderen komen zelf uitgebreid aan het woord en vertellen over hoe het is een ouder, een zusje of een vriendje te hebben met kanker en wat het betekent om zelf kanker te hebben. Ook het verlies van een geliefde aan kanker komt aan de orde.
Het is een boek met erg veel informatie, eerlijke en duidelijke informatie.
De collage-achtige vormgeving oogt rommelig. Er worden verschillende lettertypen gebruikt en de
lay-out is niet overzichtelijk.

Het klokhuisboek over kanker is een prima boek voor kinderen vanaf 9 jaar die informatie zoeken over kanker.

Het klokhuisboek over kanker
Fiona Rempt
 
Pimento, 2010     €16,95
 
 

Gewoon buitengewoon

Geplaatst 28 okt. 2010 04:01 door susan *   [ 3 apr. 2012 00:36 bijgewerkt ]

Gewoon buitengewoon
is een prentenboekje over autisme. De tekst is van Ellen Verspeeten en de illustraties van Michael Roher. Het verhaal draait om Ward. We zien dat Ward dol is op treinen en deze ook heel mooi kan tekenen en er graag over praat. Ward gaat naar school en heeft in de klas een bijzonder hoekje met ´vreemde tekeningen´ aan de muur (op een ander plaatje zien we dat het pictogrammen zijn). Twee keer per week komt er een´nieuwe juf´ in de klas die apart met Ward werkt. Ward heeft een vriendin, Noor, en zij weet op een goede manier met Ward om te gaan. Ze ziet als hij blij is want dan wrijft hij in zijn handen en ze helpt hem de spelregels van het tikkertje spelen te begrijpen. Ward mag op school dingen die andere kinderen niet mogen. Hij mag altijd vooraan in de rij staan, hij krijgt minder huiswerk mee en soms mag hij tijdens de pauze binnenblijven. De meester legt uit dat Ward ´autisme heeft´ en dat zijn hersenen ´een beetje anders werken´. Meester zegt ook dat Ward gewoon een jongen uit de klas is, ´iedereen is anders en uniek´. Volgens Noor is Ward ´gewoon buitengewoon´.

Dit prentenboek geeft veel aanknopingspunten om met kinderen over autisme te praten. De schrijfster geeft hiervoor aan het einde van het boek ook een leidraad waarin ze verschillende aspecten uit het verhaal toelicht. Voor kinderen die niet zo goed weten hoe ze om moeten gaan met autisme is Noor een goede identificatiefiguur. Noor begrijpt Ward weliswaar niet altijd maar weet wel hoe ze met zijn gedrag moet omgaan. Het boekje geeft alle ruimte om toelichting te geven en het verhaal te gebruiken om een eigen situatie te bespreken.
De illustraties in het boek zijn in kleur en ondersteunen het verhaal. We zien Ward naar treinen kijken, we zien hem in de klas, zowel aan zijn eigen tafeltje als in de groep, we zien hem op zijn verjaardag, apart zittend van de kinderen, maar handenwrijvend en met een blij gezicht. Het boek laat zeker ook de mogelijkheid open om aan de hand van de plaatjes een eigen verhaal te vertellen.
Een mooi prentenboek om bij de hand te hebben als je met kinderen over autisme wilt praten.

Gewoon buitengewoon
Ellen Verspeeten (tekst) en Michael Roher (ill)
 
EPO, 2010   €15,75
 

De koning van het ziekenhuis

Geplaatst 3 aug. 2010 03:46 door susan *   [ 24 aug. 2010 08:42 bijgewerkt ]


De koning van het ziekenhuis gaat over Jasper die al een tijdje in het ziekenhuis verblijft, hij is aan zijn hart geopereerd. Als het boek begint is het zijn verjaardag. Met de spelleidster knipt hij een verjaardagskroon. Het personeel is aardig voor Jasper en ze praten met hem over zijn verjaardag. Jasper vindt het jammer dat Lena vandaag te ziek is om uit haar bed te komen.
Jasper voelt zich alleen als zijn ouders er nog niet zijn, maar gelukkig komt er al snel visite, zijn opa en zijn moeder en zusje, die een mooie foto van de hond meegenomen hebben. Later komt zijn juf met tekeningen van de kinderen uit de klas en ´s avonds komt papa, die Jasper lekker komt voorlezen. ´Heb je een leuke verjaardag?´ vraagt papa. ´Ik denk het wel´, zegt Jasper.
De illustraties in dit boek zijn paginagroot en kleurig. Het laat zien wat er gebeurt en hoe het eruit ziet in het ziekenhuis. De dokter heeft een witte jas aan, we zien een ziekenhuisbed, we zien de operatiekamer waar de kleur groen overheerst, we zien een medepatiëntje met een infuus en nog veel meer. De illustraties geven allerlei mogelijkheden om details met kinderen te bespreken.
Achter in het boek staan tips voor ouders en leerkrachten over het omgaan met een kind dat langer in het ziekenhuis moet blijven. Vijf bladzijden met veel praktische informatie, die ook gekoppeld wordt aan het prentenboek. Er is aandacht voor de situatie in België en in Nederland. Een boek dat veel ondersteuning geeft voor iedereen die te maken krijgt met een kind dat enige tijd in een ziekenhuis moet blijven. Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

De koning van het ziekenhuis

Stefan Boonen (tekst) en Pauline Oud (illustraties)

Clavis, 2004  €13,95

1-7 of 7