Dansen voor Lara

Geplaatst 15 jun. 2011 01:31 door susan *   [ 15 jun. 2011 01:31 bijgewerkt ]
Dansen voor Lara
is het kinderboekendebuut van Rianne Verwoert. Deze jonge schrijfster heeft al enkele chicklitromans op haar naam.

Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Lara en Emma, 9 jaar oud. Ze zijn beiden dol op dansen en ze zijn er ook goed in. Zó goed, dat ze mogen meedansen in een groep met oudere meisjes, meisjes uit groep 8. Dat is niet altijd even leuk, want de oudere meisjes pesten Emma en Lara, maar samen kunnen ze dat wel hanteren.
Op een dag blijkt Lara kanker te hebben en ze wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Emma is natuurlijk aangeslagen, net als haar ouders en haar klasgenoten. Ze willen graag iets doen en zo wordt het idee geboren om verschillende activiteiten te ondernemen om geld in te zamelen voor stichting Kika (Kinderen Kankervrij). Ondertussen moet Emma wel alleen naar dansles en de meiden daar kan het niet zoveel schelen dat Lara ziek is, Emma staat er alleen voor. Maar hulp komt uit onverwachte hoek.

Rianne Verwoert weet overtuigend voor meiden van een jaar of negen te schrijven. Emma en Lara zijn meisjes waarmee de lezers zich makkelijk kunnen identificeren, het zijn gewone meiden die in één ding uitblinken: dansen.
Het gewone leven wordt abrupt anders als Lara ernstig ziek blijkt. Het verhaal draait niet zo zeer om de ziekte van Lara, het draait om haar vriendin Emma die ook met deze levensbedreigende ziekte moet omgaan. De acties voor Kika geven de kinderen die zich verbonden voelen met Lara de mogelijkheid hun verwarrende gevoelens om te zetten in daden.
Verwoert voegt nog een tweede element aan het verhaal toe, het pesten van Emma door de oudere meisjes op dansles. Ook dit beschrijft ze overtuigend. De uiteindelijke oplossing wordt gevonden als een volwassenen ingrijpt en ook de oudere meisjes betrokken raken bij de ziekte van Lara.
Het boek eindigt in een vrolijk dansoptreden en een goede prognose voor Lara.

Het illustraties zijn van Sanne te Loo, ook de voorkant van het boek is van haar hand.
Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar stichting Kika.

Dansen voor Lara
Rianne Verwoert
 
Callenbach, 2011     €9,95