De koning van het ziekenhuis

Geplaatst 3 aug. 2010 03:46 door susan *   [ 24 aug. 2010 08:42 bijgewerkt ]

De koning van het ziekenhuis gaat over Jasper die al een tijdje in het ziekenhuis verblijft, hij is aan zijn hart geopereerd. Als het boek begint is het zijn verjaardag. Met de spelleidster knipt hij een verjaardagskroon. Het personeel is aardig voor Jasper en ze praten met hem over zijn verjaardag. Jasper vindt het jammer dat Lena vandaag te ziek is om uit haar bed te komen.
Jasper voelt zich alleen als zijn ouders er nog niet zijn, maar gelukkig komt er al snel visite, zijn opa en zijn moeder en zusje, die een mooie foto van de hond meegenomen hebben. Later komt zijn juf met tekeningen van de kinderen uit de klas en ´s avonds komt papa, die Jasper lekker komt voorlezen. ´Heb je een leuke verjaardag?´ vraagt papa. ´Ik denk het wel´, zegt Jasper.
De illustraties in dit boek zijn paginagroot en kleurig. Het laat zien wat er gebeurt en hoe het eruit ziet in het ziekenhuis. De dokter heeft een witte jas aan, we zien een ziekenhuisbed, we zien de operatiekamer waar de kleur groen overheerst, we zien een medepatiëntje met een infuus en nog veel meer. De illustraties geven allerlei mogelijkheden om details met kinderen te bespreken.
Achter in het boek staan tips voor ouders en leerkrachten over het omgaan met een kind dat langer in het ziekenhuis moet blijven. Vijf bladzijden met veel praktische informatie, die ook gekoppeld wordt aan het prentenboek. Er is aandacht voor de situatie in België en in Nederland. Een boek dat veel ondersteuning geeft voor iedereen die te maken krijgt met een kind dat enige tijd in een ziekenhuis moet blijven. Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

De koning van het ziekenhuis

Stefan Boonen (tekst) en Pauline Oud (illustraties)

Clavis, 2004  €13,95