Grote Boom is ziek - Nathalie Slosse

Geplaatst 20 mei 2012 04:56 door susan *   [ 20 mei 2012 04:57 bijgewerkt ]
Als iemand van wie je houdt plotseling ernstig ziek blijkt te zijn is dat een hard gelag. Iedereen kampt dan met vragen als: waarom mijn geliefde, hoe gaat het verder, hoe lang gaat het duren, wat kan ik doen? Ook jonge kinderen krijgen hiermee te maken en voor hen maakte de Vlaamse Nathalie Slosse een prentenboek om hen te helpen grip te krijgen op de situatie.

Grote Boom is ziek vertelt het verhaal van Snuiter, een fantasiediertje met een streepjestrui aan en een lief koppie. Snuiter is graag bij Grote Boom. Op een dag onderzoekt de dokter de boom en hij heeft slecht nieuws: er wonen houtwormpjes onder de schors van één van de takken. De dokter belooft Snuiter zijn best te doen de houtwormpjes te verjagen. De dokter snijdt een van de takken weg en geeft de boom een speciaal medicijn om ook de laatste houtwormpjes weg te jagen, ´maar dat gaat Grote Boom wel ziek maken. Pas daarna kan grote boom weer beter worden.´
De dokter geeft Snuiter een grote pot vol steentjes, iedere dag mag hij een steentje uit de pot halen. Als de pot leeg is kan Grote Boom weer beter worden. Snuiter moet er van zuchten want er zitten wel heel veel steentjes in de pot.
Het medicijn maakt Grote Boom inderdaad erg ziek, Snuiter wordt er boos van en wil graag iemand de schuld geven. Maar niemand heeft schuld ´zo is het leven´ zegt Oehoe de slimme uil. Snuiter wordt ook bang, Grote Boom wordt steeds slapper en de blaadjes vallen van de takken. Bessie het schaap komt een warme sjaal brengen van eigen wol en ze verzekert Snuiter dat kaal zijn niet voor altijd is ´mijn schapenkrulletjes kwamen vanzelf terug, Grote Boom zal ook weer nieuwe blaadjes krijgen.´ Snuiter vraagt wat hij kan doen voor Grote Boom, de dokter antwoordt: ´niet zoveel, speel maar gewoon stilletjes in de buurt.´
De laatste eitjes van de houtworm worden door de dokter bestraald en dan eindelijk is de pot met steentjes leeg. Snuiter doet aarde in de pot en duwt daar een nootje van de boom in.
Grote Boom wordt elke dag een beetje sterker, de blaadjes komen weer terug en Snuiter kan weer schommelen aan een van de takken. ´

De illustraties in het boek zijn in een gemengde techniek, in warme kleuren en in een toegankelijke stijl. Snuiter kan zowel een jongetje als een meisje zijn, ook in de tekst wordt dat in het midden gelaten. Op de illustraties ziet de lezer hoe de dokter luistert met zijn stethoscoop, hoe de afgezaagde tak met de houtwormpje op de grond ligt en Grote Boom een pleister krijgt, ook krijgt de boom een infuus. Bestralen gaat met een vergrootglas en de zon. De kleuren worden nergens somber, er is altijd hoop en warmte in het boek.
Het boek wordt afgesloten met veel praktische tips om jonge kinderen te helpen om te gaan de ziekte van een geliefde volwassene. Het zijn vooral ´doe-ideeën´: praktische tips die met weinig hulpmiddelen kinderen zullen helpen om beter te begrijpen wat er gebeurt, die helpen om te gaan met emoties en die de gelegenheid geven iets voor de zieke te doen.

De schrijfster heeft zelf met borstkanker moeten afrekenen. Haar zoontje was toen 2 jaar en er bleek weinig materiaal beschikbaar om jonge kinderen te helpen de ziekte en de behandeling een plaatst te geven. Binnenkort verschijnt de vierde druk van het boek dat duidelijk in een behoefte voorziet. Het is in verschillende talen vertaald.

Er is ook een Grote Boom blog met nog meer tips en handleidingen: groteboom.blogspot
Grote Boom is ziek
Nathalie Slosse (tekst) en Rocio del Moral (ill)
Abimo, 2009 € 12,95