Lijst overig


Ik hoef geen bril - Eric Barclay

Geplaatst 17 mrt. 2014 04:08 door susan *   [ 17 mrt. 2014 04:08 bijgewerkt ]


Saar heeft moeite met op het bord kijken en tijdens de vioolles ziet ze de noten van haar bladmuziek niet. Ook papa merkt dat ze niet zo goed ziet als ze met een stinkdier aan komt lopen en denkt dat het een poesje is. Maar steeds als iemand iets over haar ogen zegt roept Saar:´ik hoef geen bril`. Op een dag neemt mama Saar mee naar de ogendokter. Hij is erg aardig. Ze moet´een paar letters 
voorlezen´, ze krijgt oogdruppels en ze moet´door een masker met knoppen en schuifjes´ kijken. De dokter zegt dat Saar een bril moet. Ze is er niet blij mee en blijft volhouden dat ze geen bril hoeft. Maar haar moeder neemt haar mee naar de brillenwinkel waar Saar uit een wand vol brillen kan kiezen. Ze probeert er heel veel totdat ze de bril gevonden heeft die perfect bij haar past. Als de bril klaar is verandert Saars wereld. Ze ziet ineens dat de juf een fout maakt, ze kan haar bladmuziek perfect lezen en Saar vindt een stinkdier ook heel geschikt als huisdier 

Het prentenboek Ik hoef geen bril van de Amerikaanse illustrator Eric Barclay is een vrolijk prentenboek met een eenvoudige tekst en illustraties vol grapjes. Heerlijk zijn de eigenwijze herhalende uitroepen van Saar dat ze geen bril hoeft, terwijl op de illustraties maar al te duidelijk is dat een bril toch wel handig zou zijn. We zien Saar in de klas naar het bord turen, we zien haar de verkeerde wc uitlopen en de valse noten tijdens de vioolles vallen zelfs het portret van Beethoven op. In het gedeelte bij de oogarts ziet de lezer wat een ogenonderzoek inhoudt. De illustraties in de brillenwinkel zijn kostelijk. Er zijn heel veel brillen om uit te kiezen en Saar past er wel vijftien, waaronder hele rare modellen, tot ze die ene vindt die haar goed staat. In de afronding van het verhaal blijft de humorvolle toon gehandhaafd en is er absoluut geen sprake van een 
´ik-zei-het-toch´ sfeer. Saar blijft eigenwijs, ook mét een bril op haar neus. 

Barclay, die het boek voor zijn dochter maakte, ondersteunt het verhaal met heerlijke tekeningen die alle ruimte laten de eenvoudige tekst verder toe te lichten. Ik hoef geen bril is niet alleen een leuk prentenboek voor potentiële brillendragers, dit humorvolle boek verdient een groter publiek. 

Ik hoef geen bril 
Eric Barclay 

Gottmer, 2014     € 13,95


Saar wordt grote zus, gaat naar school, op de wc en naar de dokter - Pauline Oud

Geplaatst 8 mrt. 2013 02:25 door susan *


Saar is een peuter met een normaal peuterleven. Dat is een spannend leven want Saar gaat naar school, wordt een grote zus, wordt zindelijk en gaat naar de dokter. 
Pauline Oud maakte vier mooie prentenboeken over deze belangrijke gebeurtenissen. 
In Saar op de wc krijgt ze een echte onderbroek en heeft mama een speciale wc-bril voor haar. Het is nog moeilijk voor Saar om precies te weten wanneer ze op de wc moet gaan zitten: ineens is de vloer helemaal nat, net als haar onderbroek. Maar Saar krijgt de kunst te pakken en doet zelfs ´pfoef´ nog wat extra´s in de wc. Vrolijk wordt de plas en de drol uitgezwaaid. Nog even handen wassen en spelen maar. 
In Saar wordt grote zus weet Saar heus wel dat mama zo´n dikke buik heeft omdat er een baby in zit. Samen met mama zoekt ze kleertjes en speelgoed uit. Vroeger waren dat Saartjes kleren en speelgoed, maar nu ze al een grote meid is zijn ze voor de baby. Als de baby is geboren vindt Saar het heel leuk om een grote zus te zijn, maar niet altijd:´alle cadeautjes zijn voor de baby en oma en opa spelen niet met mij´. Maar opa en oma hebben wel een cadeau voor Saar, een heel speciaal cadeau: een groot bed voor een grote zus. 
In Saar gaat naar school zien we dat Saar al precies weet hoe alles gaat. Dat is fijn voor Kas, die voor het eerst op school komt. Saar laat hem zien waar de bouwhoek is en de wc´s en ze gaat naast Kas zitten als ze fruit gaan eten. Na een drukke schooldag zijn Saar en Kas vrienden geworden. 
In Saar bij de dokter bezoekt Saar het consultatiebureau. De dokter wil kijken of ze goed gegroeid is. In de wachtkamer kleedt Saar zich uit, haar hemdje en onderbroek mogen aanblijven, en gaat lekker spelen tot de dokter haar roept. Saar wordt gewogen, gemeten, moet op haar tenen lopen en op één been staan. De dokter kijkt in haar oren en in haar mond en Saar krijgt een speciale bril op en moet daarmee naar de plaatjes op de muur kijken. Het gaat allemaal goed. Dat ze nog een prik krijgt vindt ze niet leuk, maar de mooie rode pleister op haar arm vindt ze geweldig. Ze komt ook Kas nog tegen en die ziet er een beetje bang uit:´De dokter is heel lief hoor´ verzekert ze hem. Thuis gekomen pakt Saar haar dokterkoffer en alle knuffels moeten bij dokter Saar komen. 

Met haar grote hoofd ziet Saar er vertederend uit, ook als ze boos kijkt, of iets moeilijk vindt. Als het een beetje eng is, zoals bij de dokter, heeft Saar een flinke blos op de wangen. Het kleurgebruik is helder en fleurig. De illustraties laten allerlei bekende dingen uit het peuterleven zien: de peuter-wc op school, de slinger met felicitatiekaartjes boven de wieg, speelgoed, luiers, onderbroeken en de plaatjes voor de ogentest. Hier en daar komt Saar gekleurde mensen tegen: een kindje uit de klas, haar juf en de dokter. 
Pauline Oud weet belangrijke elementen uit het peuterleven speels in een goed lopend kort verhaal te verwerken. Daarbij komt veel aan de orde, bijvoorbeeld dat Saar graag speelt en daarin haar ervaringen verwerkt. Als het boek uit is kunnen de plaatjes nogmaals bekeken en besproken worden, want er zijn ook vragen in het boek opgenomen. 
Jongens zullen zich niet altijd in het leven van Saar herkennen; zij worden immers beslist geen grote zus en zij gaan op een andere manier naar de wc. Voor hen tekende en schreef Pauline Oud een serie boeken over Kas. Hij gaat logeren bij opa en oma, krijgt een zusje, gaat op het potje en viert Kerstmis. 

Saar wordt grote zus/Saar op de wc/Saar gaat naar school/ Saar bij de dokter 
Pauline Oud 

Clavis, 2010-2012      € 14,95 per boek


Kleintje of het grote geheim - Annemie Berebrouckx

Geplaatst 2 dec. 2011 00:49 door susan *   [ 2 dec. 2011 00:50 bijgewerkt ]

Het is een vraag die veel ouders bezig houdt: kan ik mijn kind beschermen tegen seksueel misbruik? Het bespreken van seksualiteit met jonge kinderen vinden velen moeilijk en hoe waarschuw je een kind voor iets waarvan hij/zij nauwelijks weet heeft dat het bestaat. Een hulp hierbij kan het prentenboek Kleintje of het grote geheim van Annemie Berebrouckx zijn.

Kleintje is een vogeltje dat opgroeit in´een warm en veilig nest´. Omdat Kleintje nog niet kan vliegen blijft ze alleen thuis maar de buitenwereld lokt, ´alles is zo mooi´. Als Kleintje naar buiten gaat zit daar ineens een grote zwarte vogel, Pek.´Je bent zo alleen´ krast hij, ´mag ik even bij je komen zitten?´
De wereld van Kleintje wordt ineens bruin en donker. Pek´schuift dichterbij en drukt zich tegen Kleintje.´Ga weg,´piept ze zachtjes. Maar Pek luistert niet. Pek is groot en sterk en Kleintje begrijpt niet wat er gebeurt, maar ze voelt wel dat Pek haar pijn doet. Ze durft niet te piepen. Ze durft niet te bewegen.´
Voor Pek Kleintje met rust laat bedreigt hij haar ´je vertelt niemand dat ik hier was, doe je dat wel, dan zal er iets ergs met je mama gebeuren.´ Hij laat haar achter met een groot geheim.
Kleintje is in de war, ze kan niet goed slapen en ze is bang om alleen thuis te blijven´was ik maar niet op de tak voor het nest gaan zitten, misschien is het wel mijn schuld.´ Natuurlijk vragen haar ouders wat er aan de hand is, maar Kleintje ´durft het niet te praten over haar geheim, want anders…´ Kleintje ziet Pek niet meer, ´maar hem vergeten kan ze niet
Er komt weer wat kleur in Kleintjes leven als ze vliegles krijgt van haar ouders. Vliegen is moeilijk, maar haar ouders moedigen haar aan ´wat er ook gebeurt, wij zijn er voor je.´ Met vallen en opstaan leert Kleintje vliegen. ´Even vergeet Kleintje al haar zorgen en verdriet. Ze vliegt hoog in de lucht. Ze vrij als een vogel.´
En dan ineens is Pek daar weer,´wel, wel, jij bent een grote meid geworden´en hij schuift dichterbij. ´Plots wordt Kleintje boos, heel boos. ´Ik wil dat je weggaat!´ roept ze ´Laat mij met rust!´ Kleintje vlucht weg.´Haar geheim weegt loodzwaar, Kleintje is doodmoe. Uitgeput van het vliegen en uitgeput door het geheim.´ Eindelijk durft Kleintje te vertellen: ´over Pek, over de pijn, over dat het geheim moest blijven.´ Haar ouders verzekeren haar dat ze zullen helpen ´wat Pek doet, mag en kan niet! We moeten iedereen waarschuwen.´
Op de laatste bladzijde ziet de lezer een kat ´die alles weet´ ´Kat heeft geduld…tot Pek terugkomt. En dan…betrapt! Een vogel voor de kat.´

De familie vogel en Pek zijn uitgebeeld als herkenbare vogels met menselijke eigenschappen, ze hebben kleren aan en aan de poten hebben ze schoenen. Uit de tekst blijkt dat Kleintje een meisje is, maar op de afbeelding zou het ook een jongetje kunnen zijn.
Het kleurgebruik speelt in op de gevoelens van Kleintje. Voor ze Pek ontmoet kijkt Kleintje uit op een mooi zonnig landschap. Als Pek verschijnt wordt alles donker en de details verdwijnen uit de illustraties, Kleintje staat in een lege ruimte waar haar ouders slecht silhouetten zijn. Als vader vraagt wat er toch aan de hand is, ziet de lezer weliswaar vriendelijke ogen in een lichtgekleurd gezicht, maar omdat alleen de ogen en de snavel zichtbaar zijn wordt het extra duidelijk dat de vragen Kleintje in het nauw brengen.
Als Kleintje leert vliegen komt er weer wat kleur tot Pek zich meldt. Wanneer Kleintje wegvlucht van Pek vliegt ze van het sombere bruin naar een lichter gekleurde wereld, de silhouetten van haar ouders worden nu echte vogels en haar wereld krijgt weer kleur.
De tekst staat in de illustraties en het lettergebruik is opvallend, er worden verschillende kleuren gebruikt, sommige letters zijn groter en hoofdletters blijven achterwege.
Het boek sluit af met ´tips van Kleintje voor kinderen´, zoals ´verlaat nooit het huis zonder toestemming van je ouders, zeg nee tegen iedereen die zonder jouw toestemming aan je lichaam zit en als je jouw ouders niet graag in vertrouwen neemt, kies dan iemand anders om mee te praten

Dit boek leent zich om met jonge kinderen over seksueel getinte benaderingen te spreken. Door samen het boek te lezen zal het makkelijker zijn over zaken als geheimen, baas zijn over het eigen lichaam en vertrouwen te praten. Het prentenboek heeft ook mogelijkheden om met seksueel misbruikte kinderen over het misbruik te spreken.
 
Kleintje en het grote geheim is een welkome aanvulling in de strijd tegen seksueel misbruik.

Kleintje of het grote geheim
Annemie Berebrouckx
 
De Eenhoorn, 2011     € 16,50
 
 

Guusjes geheim

Geplaatst 6 jun. 2011 02:49 door susan *   [ 6 jun. 2011 06:16 bijgewerkt ]

over seksueel misbruik
Auteurs die schrijven voor educatieve uitgeverijen zijn vaak niet erg bekend. Netty van Kaathoven is zo´n auteur. Ze heeft al heel wat boeken geschreven op avi-niveau of met een andere educatieve insteek. Daarnaast maakt ze gedichten en schrijft ook ´gewone´ kinderboeken, haar serie De paardenmeiden loopt goed.

Ik bespreek een boek van haar uit de serie Inzicht van uitgeverij Nino. Deze serie bestaat uit ´sociaal-emotionele verhalen waarin zaken aan de orde komen waarover minder makkelijk gepraat wordt´. De serie is bedoeld voor de leerlingen van groep 7 en 8.

De verteller in het boek Guusjes geheim is Jord, Guusje is zijn vriendin. Zij trekken er graag samen op uit en gaan bijvoorbeeld waterbeestje vangen voor in de vijver. Soms doet Guusje ´raar´, dan wordt ze boos of ze zegt dat ze niets meer met Jord te maken wil hebben. Lankmoedige en zachtaardige Jord trekt zich daar niet veel van aan, hij weet dat ze wel weer bijtrekt.
Guusje wil graag een oude hut in het bos oplappen en Jord wil haar best helpen.
Op een avond loopt Guusje weg van huis en niemand weet waar ze is. Jord heeft wel een vermoeden, maar hij heeft Guusje beloofd niets over de hut aan anderen te vertellen. Jord besluit
´s nachts in zijn eentje naar de hut te gaan om Guusje daar te zoeken. Hij vindt haar en weet haar over te halen met hem mee te gaan naar zijn huis.
Guusje wil haar moeder en stiefvader niet zien en aanvankelijk ook niet zeggen waarom ze is weggelopen. Uiteindelijk vertelt ze dat haar stiefvader foto´s van haar heeft gemaakt als ze onder de douche stond en dat hij haar heeft vastgepakt en ´aan haar borstjes gevoeld´. Dan gaat het balletje rollen. Guusje vertelt het hele verhaal, stiefvader Tom slaat op de vlucht, moeder Mirna gelooft de verhalen haar dochter nu wel en er wordt aangifte gedaan.
Het verhaal sluit af met een epiloog waarin Jord vertelt hoe het verder is gegaan met Guusje.

Het tweede deel van het boek laat drie meisjes aan het woord over hun ervaringen met seksueel misbruik en het boek sluit af met algemene informatie in de vorm van vragen en antwoorden.

Ik heb dit boekje met twee petten op gelezen: als recensent van kinderboeken en als orthopedagoog. Ik studeerde af op het onderwerp seksueel misbruik en heb jarenlang cursussen gemaakt en gegeven over het omgaan met seksueel misbruikte kinderen.

Het verhaal wordt geloofwaardig verteld, vooral het gedrag van Guusje is overtuigend. Ze doet vreemd, maar het ligt er ook weer niet heel dik bovenop. Jord is een lieve geduldige vriend die het Guusje niet al te moeilijk maakt.
Veel volwassenen vinden het moeilijk over seksualiteit en misbruik te schrijven voor kinderen. Van Kaathoven doet dat goed, ze benoemt wat benoemd moet worden en legt uit wat er uitgelegd moet worden ´ik weet wel wat dat is, dat kleffe gedoe. Dat komt uit zijn piemel. Dat is als je seks hebt.´
Sommige scènes in het boek staan duidelijk ten dienste van het thema en komen gezocht over, zoals Jords opmerking dat Guusje de badkamerdeur op slot doet.
Enigszins gekunsteld verwerkt de schrijfster een eigen aandeel in het verhaal; de moeder van Jord is schrijfster en op zoek naar een onderwerp, Jord en Guusje besluiten haar te vragen over Guusjes geheim een boek te schrijven, ´omdat alle kinderen dan weten dat het mis kan gaan. En dat het helpt als je er met iemand over praat´.

Als orthopedagoog juich ik het toe dat boeken over seksueel misbruik in schoolbibliotheken worden opgenomen. Een boek geeft de mogelijkheid aan kinderen zich te informeren over dit onderwerp zonder ´pottekijkers´. Voor kinderen die zelf misbruikt worden kan een dergelijk boek wellicht een opstapje zijn om met hun geheim naar buiten te komen.
Er is echter één tip waar ik grote moeite heb: ´Maak duidelijk dat je alles mag vertellen (…) en zeg dat je het niet door zult vertellen aan anderen´. Dit is een heel slecht advies. Door geheimhouding te beloven loopt het kind (of de volwassenen die hetzelfde belooft) de kans in het geheim ´gevangen te raken´. Er ontstaat een dilemma: moet het kind zijn belofte breken en het vertrouwen beschamen óf wordt het medeschuldig aan de geheimhouding van het seksueel misbruik? Zeker kinderen uit groep 7 en 8 lopen dan tevens het risico door de dader in de geheimhouding te worden betrokken en zelf slachtoffer te worden. Ook het verhaal van Guusje laat zien waar de geheimhoudingsbeloofde toe kan leiden: Jord moet in zijn eentje de wegloopactie van Guusje oplossen omdat hij haar beloofd heeft niet te vertellen dat ze een geheime hut hebben. Het voert te ver om hier uit te leggen hoe je het dan wel moet aanpakken om over een vermoeden van seksueel misbruik te praten, maar daar zijn betere handvatten voor te geven.
Gelukkig is de verdere informatie die gegeven wordt helder en van goede kwaliteit.

Guusjes geheim
Netty van Kaathoven
 
Niño, 2011     € 12,90
 

De Hoogbegaafdheid Survivalgids

Geplaatst 8 apr. 2011 03:56 door susan *   [ 8 apr. 2011 03:57 bijgewerkt ]

Hoogbegaafdheid, je zult het maar hebben. Er bestaan tal van vooroordelen over hoogbegaafdheid: ´iedereen is tegenwoordig hoogbegaafd´, ´hoogbegaafdheid is lekker makkelijk´, of ´hoogbegaafde kinderen zijn aanstellers´. Met deze vooroordelen worden hoogbegaafde kinderen niet serieus genomen.
Veel volwassenen weten zich geen raad met hoogbegaafdheid en dat maakt het voor de kinderen niet eenvoudig goede informatie over dit onderwerp te vinden. De Hoogbegaafdheid Survivalgids richt zich tot deze kinderen,´om zelf te lezen en om zichzelf te kunnen helpen´. Ouder, hulpverlener en begeleider worden opgeroepen dit boek te delen met het kind.

Het boek gaat uit van het standpunt dat hoogbegaafdheid op twee pijlers rust: denken en zijn.
Aan de denkkant wordt uitgelegd wat intelligentie is, hoe het wordt gemeten en wanneer er spraken is van hoogbegaafdheid. Vervolgens wordt beschreven op welke wijze een hoge intelligentie de kijk op de wereld kleurt: er is een gedrevenheid om dingen te willen ontdekken. Als deze honger naar kennis niet wordt onderkend slaat de verveling toe.
De tweede pijler, zijn, gaat niet over wat het kind allemaal weet en kan, maar over hoe het kind is. In deze hoofdstukken komen thema´s aan de orde als perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel, kritisch naar de omgeving kijken, hypergevoeligheid en angsten.

Na deze algemene uitleg wordt meer specifiek op een aantal zaken ingegaan. Er wordt besproken hoe om te gaan met hoogbegaafdheid op school, er wordt uitleg gegeven over de werking van de hersenen en in het verlengde hiervan wordt het belang uitgelegd van het blijven uitdagen van het hoogbegaafde kind.
Aan de ´zijn-kant´ worden de thema´s vrienden maken, pesten en omgaan met leeftijdgenoten besproken.
Het gidsje sluit af met een boekenlijstje en adressen van websites waar meer informatie te vinden is.

Het boek heeft een aantrekkelijke vormgeving. De opbouw is duidelijk evenals de informatie. De tekeningen in het boek zijn grappig, het is alleen jammer dat de teksten bij de tekeningen erg klein gedrukt zijn en moeilijk te lezen.
De Hoogbegaafdheid Survivalgids heeft een Vlaamse oorsprong, maar dat staat de Nederlandse lezer niet in de weg, er is nadrukkelijk ook rekening gehouden met hen.

Deze survivalgids is een aanrader voor ieder die met hoogbegaafde kinderen in aanraking (kan) komen en vooral voor de kinderen zelf een must.

De Hoogbegaafdheid Survivalgids
Tessa Kieboom en Danielle Verheye i.s.m. Luc Descamps
 
Abimo, 2010 € 10,95
 

Sam krijgt een zusje

Geplaatst 3 dec. 2010 02:21 door susan *   [ 3 dec. 2010 02:22 bijgewerkt ]

Sam is een jongen van vijf jaar die al veel dingen kan en sommige dingen nog moeilijk vindt, zoals fietsen. Papa en mama vinden hem een grote jongen. Sam is geadopteerd en zijn ouders hebben hem uitgelegd wat dat betekent ´Hij is in de buik van een andere moeder gegroeid. De andere moeder noemt Sam zijn buikmama´. Sam weet dat papa en mama een broertje of zusje willen adopteren maar ´het duurt nog heel lang voordat het kindje komt´.
Op een dag gaat de telefoon en papa vertelt dat Sam vanaf nu echt een grote broer is. Er komt een zusje bij Sam wonen en ze heet Flora. Papa en mama doen zenuwachtig en ze moeten veel dingen regelen. Iedereen is benieuwd naar het nieuwe zusje. Sam wil ook graag weten hoe Flora er in het echt uitziet, maar hij mag niet mee op reis. ´De reis gaat heel lang duren´. Sam gaat logeren bij opa en oma. Daar heeft Sam het wel een beetje moeilijk mee, hij voelt zich verdrietig omdat papa en mama er niet zijn. Missen papa en mama hem ook?
Er is e-mail contact tussen Sam en zijn ouders en ook de eerste foto´s van Flora kan hij op de computer zien. Papa en mama laten hem weten dat ze Sam erg missen en zo snel mogelijk naar huis willen komen. Toch duurt dat nog even en opa en oma doen zoveel mogelijk leuke dingen met Sam.
En dan eindelijk is de grote dag daar dat mama, papa en Flora naar huis komen. Het huis wordt versierd en er wordt een grote taart klaargezet. Sam is zenuwachtig,´niet verdrietig zenuwachtig, maar blij zenuwachtig´. Op het vliegveld ziet Sam zijn ouders en zijn zusje:
´Nu ziet hij Flora in het echt. Ze is heel lief, dat weet hij zeker.
Iedereen feliciteert pap en mam. Sam is trots en blij tegelijk.
Hij is een grote broer en pap en mama zijn terug´.
Dat hij nu een grote broer is blijkt al snel, want eindelijk lukt het Sam om zonder rijwieltjes te fietsen.

De tekeningen in het boek zijn paginagroot in zachte kleuren. Sam heeft een donkerder huidskleur dan zijn ouders. De emoties van Sam worden in zijn gezichtsuitdrukkingen weergegeven.
Het boek sluit af met tips voor ouders en leerkrachten. In dit stuk staan vooral de gevoelens centraal van adoptiekinderen die een (eveneens geadopteerd) broertje of zusje krijgen. Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Sam krijgt een zusje
Véronique Renting (tekst) en Madeleine Van der Raad (ill)

Clavis, 2010  €14,95
 

Geplaatst 3 aug. 2010 05:05 door susan *   [ 3 dec. 2010 02:24 bijgewerkt ]

1-7 of 7