Lijst overig‎ > ‎

Saar wordt grote zus, gaat naar school, op de wc en naar de dokter - Pauline Oud

Geplaatst 8 mrt. 2013 02:25 door susan *

Saar is een peuter met een normaal peuterleven. Dat is een spannend leven want Saar gaat naar school, wordt een grote zus, wordt zindelijk en gaat naar de dokter. 
Pauline Oud maakte vier mooie prentenboeken over deze belangrijke gebeurtenissen. 
In Saar op de wc krijgt ze een echte onderbroek en heeft mama een speciale wc-bril voor haar. Het is nog moeilijk voor Saar om precies te weten wanneer ze op de wc moet gaan zitten: ineens is de vloer helemaal nat, net als haar onderbroek. Maar Saar krijgt de kunst te pakken en doet zelfs ´pfoef´ nog wat extra´s in de wc. Vrolijk wordt de plas en de drol uitgezwaaid. Nog even handen wassen en spelen maar. 
In Saar wordt grote zus weet Saar heus wel dat mama zo´n dikke buik heeft omdat er een baby in zit. Samen met mama zoekt ze kleertjes en speelgoed uit. Vroeger waren dat Saartjes kleren en speelgoed, maar nu ze al een grote meid is zijn ze voor de baby. Als de baby is geboren vindt Saar het heel leuk om een grote zus te zijn, maar niet altijd:´alle cadeautjes zijn voor de baby en oma en opa spelen niet met mij´. Maar opa en oma hebben wel een cadeau voor Saar, een heel speciaal cadeau: een groot bed voor een grote zus. 
In Saar gaat naar school zien we dat Saar al precies weet hoe alles gaat. Dat is fijn voor Kas, die voor het eerst op school komt. Saar laat hem zien waar de bouwhoek is en de wc´s en ze gaat naast Kas zitten als ze fruit gaan eten. Na een drukke schooldag zijn Saar en Kas vrienden geworden. 
In Saar bij de dokter bezoekt Saar het consultatiebureau. De dokter wil kijken of ze goed gegroeid is. In de wachtkamer kleedt Saar zich uit, haar hemdje en onderbroek mogen aanblijven, en gaat lekker spelen tot de dokter haar roept. Saar wordt gewogen, gemeten, moet op haar tenen lopen en op één been staan. De dokter kijkt in haar oren en in haar mond en Saar krijgt een speciale bril op en moet daarmee naar de plaatjes op de muur kijken. Het gaat allemaal goed. Dat ze nog een prik krijgt vindt ze niet leuk, maar de mooie rode pleister op haar arm vindt ze geweldig. Ze komt ook Kas nog tegen en die ziet er een beetje bang uit:´De dokter is heel lief hoor´ verzekert ze hem. Thuis gekomen pakt Saar haar dokterkoffer en alle knuffels moeten bij dokter Saar komen. 

Met haar grote hoofd ziet Saar er vertederend uit, ook als ze boos kijkt, of iets moeilijk vindt. Als het een beetje eng is, zoals bij de dokter, heeft Saar een flinke blos op de wangen. Het kleurgebruik is helder en fleurig. De illustraties laten allerlei bekende dingen uit het peuterleven zien: de peuter-wc op school, de slinger met felicitatiekaartjes boven de wieg, speelgoed, luiers, onderbroeken en de plaatjes voor de ogentest. Hier en daar komt Saar gekleurde mensen tegen: een kindje uit de klas, haar juf en de dokter. 
Pauline Oud weet belangrijke elementen uit het peuterleven speels in een goed lopend kort verhaal te verwerken. Daarbij komt veel aan de orde, bijvoorbeeld dat Saar graag speelt en daarin haar ervaringen verwerkt. Als het boek uit is kunnen de plaatjes nogmaals bekeken en besproken worden, want er zijn ook vragen in het boek opgenomen. 
Jongens zullen zich niet altijd in het leven van Saar herkennen; zij worden immers beslist geen grote zus en zij gaan op een andere manier naar de wc. Voor hen tekende en schreef Pauline Oud een serie boeken over Kas. Hij gaat logeren bij opa en oma, krijgt een zusje, gaat op het potje en viert Kerstmis. 

Saar wordt grote zus/Saar op de wc/Saar gaat naar school/ Saar bij de dokter 
Pauline Oud 

Clavis, 2010-2012      € 14,95 per boek