Lijst overig‎ > ‎

Sam krijgt een zusje

Geplaatst 3 dec. 2010 02:21 door susan *   [ 3 dec. 2010 02:22 bijgewerkt ]
Sam is een jongen van vijf jaar die al veel dingen kan en sommige dingen nog moeilijk vindt, zoals fietsen. Papa en mama vinden hem een grote jongen. Sam is geadopteerd en zijn ouders hebben hem uitgelegd wat dat betekent ´Hij is in de buik van een andere moeder gegroeid. De andere moeder noemt Sam zijn buikmama´. Sam weet dat papa en mama een broertje of zusje willen adopteren maar ´het duurt nog heel lang voordat het kindje komt´.
Op een dag gaat de telefoon en papa vertelt dat Sam vanaf nu echt een grote broer is. Er komt een zusje bij Sam wonen en ze heet Flora. Papa en mama doen zenuwachtig en ze moeten veel dingen regelen. Iedereen is benieuwd naar het nieuwe zusje. Sam wil ook graag weten hoe Flora er in het echt uitziet, maar hij mag niet mee op reis. ´De reis gaat heel lang duren´. Sam gaat logeren bij opa en oma. Daar heeft Sam het wel een beetje moeilijk mee, hij voelt zich verdrietig omdat papa en mama er niet zijn. Missen papa en mama hem ook?
Er is e-mail contact tussen Sam en zijn ouders en ook de eerste foto´s van Flora kan hij op de computer zien. Papa en mama laten hem weten dat ze Sam erg missen en zo snel mogelijk naar huis willen komen. Toch duurt dat nog even en opa en oma doen zoveel mogelijk leuke dingen met Sam.
En dan eindelijk is de grote dag daar dat mama, papa en Flora naar huis komen. Het huis wordt versierd en er wordt een grote taart klaargezet. Sam is zenuwachtig,´niet verdrietig zenuwachtig, maar blij zenuwachtig´. Op het vliegveld ziet Sam zijn ouders en zijn zusje:
´Nu ziet hij Flora in het echt. Ze is heel lief, dat weet hij zeker.
Iedereen feliciteert pap en mam. Sam is trots en blij tegelijk.
Hij is een grote broer en pap en mama zijn terug´.
Dat hij nu een grote broer is blijkt al snel, want eindelijk lukt het Sam om zonder rijwieltjes te fietsen.

De tekeningen in het boek zijn paginagroot in zachte kleuren. Sam heeft een donkerder huidskleur dan zijn ouders. De emoties van Sam worden in zijn gezichtsuitdrukkingen weergegeven.
Het boek sluit af met tips voor ouders en leerkrachten. In dit stuk staan vooral de gevoelens centraal van adoptiekinderen die een (eveneens geadopteerd) broertje of zusje krijgen. Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Sam krijgt een zusje
Véronique Renting (tekst) en Madeleine Van der Raad (ill)

Clavis, 2010  €14,95