Lijst scheiding


Heen en weer - Marja Baseler

Geplaatst 1 okt. 2011 02:56 door susan *   [ 3 okt. 2011 02:36 bijgewerkt ]

Ieder jaar hebben ruim 70.000 kinderen ouders die apart gaan wonen, ouder die gaan scheiden. Marja Baseler heeft voor deze kinderen een informatief boek geschreven Heen en weer, als je ouders apart gaan wonen. Een titel die de inhoud voor een belangrijk deel dekt, want Baseler besteedt veel aandacht aan het wonen in twee huizen.
Maar ze begint bij het begin, ouders die vertellen dat ze uit elkaar gaan. Vervolgens komen in aparte hoofdstukken aan de orde: gevoelens die de scheiding losmaakt, de omgangsregeling, het wonen in twee huizen, het stiefgezin en ´hoe het verder gaat´. Het boek wordt afgesloten met een informatieve pagina met nuttige adressen.

Baseler presenteert in haar boek verschillende soorten informatie: ze vertelt de feiten, er zijn uitspraken van kinderen over het hoofdstukonderwerp en er worden praktische tips gegeven om met de nieuwe situatie om te gaan.
Er is ruimschoots aandacht voor de vele gevoelens die een echtscheiding oproept en Baseler geeft tips om hier mee om te gaan. De grote gemene deler in haar tips is: blijf niet in je eentje tobben, maar stel vragen, denk mee over wat het beste voor jou is en probeer ook de positieve dingen te zien.
Baseler heeft haar informatie gestoeld op praktijkervaringen, ze sprak uitgebreid met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Ze weet in haar boek een mooi evenwicht te bewaren tussen alle aspecten die op het kind afkomen in de turbulente periode van een scheiding. Haar informatie is eerlijk en veelzijdig, er zijn zowel positieve als negatieve uitspraken van kinderen opgenomen en de handvatten die Baseler geeft aan de kinderen zijn praktisch. Ze geeft vaak de tip lijstjes te maken want dat helpt om in de verwarrende situatie overzicht te krijgen én die lijstjes kunnen ook met de ouders worden besproken als opstapje om met elkaar een goede nieuwe leefsituatie te creëren.

Marlies Visser heeft dit boek vormgegeven. De lay out is druk en vrolijk. Er staan allerlei foto´s en plaatjes tussen de teksten waarop mensen, dieren en versieringen te zien zijn. Vaak zijn de gekozen afbeeldingen een knipoog naar de tekst.
De tekst bestaat uit een hoofdstekst met veel ´inzetjes´. Soms is het even zoeken waar de hoofdtekst verder gaat. De opmaak leent zich goed om te ´zappen´ en alleen de stukjes te lezen die op dat moment je belangstelling hebben.

Heen en weer is een speels vormgegeven boek dat veel kinderen tot steun zal zijn.

Heen en weer
Als je ouders apart wonen
Marja Baselaar
 
The house of books, 2011     € 15,95
 
 

Boy, een stripheld met een stiefzus

Geplaatst 13 mrt. 2011 06:03 door susan *   [ 13 mrt. 2011 06:04 bijgewerkt ]

Cas vindt er niets aan. ´Waaraan? Gewoon nergens aan´. Sinds zijn vader niet meer bij hen woont is alles stommer geworden. Cas vindt het moeilijk om zich te beheersen en niemand begrijpt zijn grapjes, het enige wat hij nog leuk vindt is tekenen.
In het tekenen vindt hij een uitlaadklep, situaties die in het echte leven niet zo leuk zijn verwerkt hij tot een komische situatie in zijn tekeningen. Als de nieuwe vriend van zijn moeder, oom Malik, de tekeningen ziet stelt hij voor er strips van te maken. Deze strips worden zo goed dat ze in een tijdschrift worden geplaatst. De hoofdpersoon, een jongen zoals Cas, krijgt de naam Boy. Tot zover de avonturen van Cas in het eerste boekje.
In het tweede boek is Cas iets ouder, maar bij aanvang van het verhaal niet gelukkiger, een regelrechte ramp hangt hem boven het hoofd, zijn moeder gaat samenwonen met boer Arno en Arno is de vader van Wendy, een meisje dat hij kent van judo. Cas ziet het helemaal niet zitten. Hij vindt steun bij oom Malik, die nog steeds strips van hem afneemt voor het tijdschrift.

Rian Visser schrijft over de avonturen van Cas voor de serie Bikkels, een uitgave van Zwijsen en bedoelt om van alles van te leren: een uitbreiding van de woordenschat, woorden die met een c geschreven worden of het lezen van ´s. Het zal ongetwijfeld allemaal in de verhalen zijn verwerkt, maar gelukkig ligt het er niet dik bovenop. Rian Visser heeft het talent met vlotte pen te schrijven, karakters goed neer te zetten en een geloofwaardig verhaal te vertellen binnen de beperking van de avi-normen.                                                                                                                   
 
Ik was nieuwsgierig naar deze boekjes vanuit de vraag of ze kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen tot steun kunnen zijn, en dat is het geval.
In het eerste boek, Boy, een jongen zoals ik, worstelt Cas vooral met zijn woede en er lijken hem allerlei dingen te overkomen, zoals een uit de hand gelopen brandje, of agressief gedrag. Door middel van het striptekenen kan hij een en ander relativeren en groeit zijn gevoel van eigenwaarde.
In het tweede boekje staan de gevolgen van de echtscheiding centraler. Moeder gaat samenwonen en zadelt Cas op met een nieuwe woonomgeving en een stiefzusje. Op subtiele wijze beschrijft Visser hoe Cas zich daarmee verzoent, hij heeft daarvoor tijd nodig en begrip.

Beide boeken zijn geïllustreerd door Camila Fialkowski, die ook de Griezelbusboeken van Paul van Loon illustreerde. De tekeningen zijn kleurig en in gemengde techniek gemaakt. Fialkowski stond voor de uitdaging zowel Cas en zijn omgeving als zijn strips geloofwaardig neer te zetten. Daar is zij uitstekend in geslaagd. Het is leuk dat Cas in het tweede boek duidelijk wat ouder is geworden.

De verhalen over Cas en zijn alter ego Boy kunnen zeker ondersteunend zijn voor kinderen die zelf geconfronteerd worden met echtscheiding, maar ook als ´gewoon´ avi-leesboek zijn ze de moeite waard.

Boy, een jongen zoals ik                              Boy, een stripheld met een stiefzus
Rian Visser (tekst) en Camila Fialkowski (ill)     Rian Visser (tekst) en Camila Fialkowski
Zwijsen, serie Bikkels ( AVI 5)                       Zwijsen, serie Bikkels ( AVI M5)
€ 10, 95                                                   € 10,95
 

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama

Geplaatst 16 jan. 2011 03:51 door susan *

Als je ouders gaan scheiden dan is dat ook een ingrijpende gebeurtenis voor de kinderen in het gezin. In dit boek vertellen kinderen en jongeren over deze ervaring. In een aantal gesprekken met de auteur, Daniëlle Vogels, kijken ze terug. Hoe was het toen hun ouders pas uit elkaar gingen, hoe gaat is het nu, hoe kijken de kinderen aan tegen de nieuwe partner van vader of moeder en hoe verlopen de contacten?

Doel van het boek is om kinderen en jongeren ´van wie de ouders niet meer kunnen samenleven´ steun te geven. Daniëlle Vogels heeft kinderen en jongeren van diverse leeftijden geïnterviewd, de jongste is negen, de oudste is veertien jaar. Voor allen ligt de scheiding al enkele jaren achter hen, maar het heeft nog steeds invloed op hun leven.
De geïnterviewden zijn zowel jongens als meisjes en hun ervaringen zijn verschillend. Sommige kinderen hebben te maken met ouders die nog altijd ruzie maken, andere met ouders waar het contact soepel verloopt.
Er komen heel veel ervaringen en gevoelens aan de orde waar de geïnterviewden openhartig over vertellen. Een willekeurige greep uit de uitspraken van geïnterviewde de kinderen/jongeren:

´Ineens gingen er allemaal vragen door mijn hoofd. Waar moet ik nou naartoe? Wat gebeurt er met mijn kamer? Waar moet ik straks mijn posters ophangen? En waar moet ik mijn haarborstel en elastiekjes laten ? Rare vragen. Net of dat het ergst was´

´Ik ben er eindelijk aan gewend dat papa en mama gescheiden zijn, en ik vind dat het ook wel kan. Vroeger vond ik het zielig als ouders van een kind gingen scheiden, maar dat hoeft niet zo te zijn.´

´Papa moet zich niet de les laten lezen, vind ik. En mama moet niet zo de baas spelen.´

´Eigenlijk heb ik twee levens in twee werelden die niets met elkaar te maken hebben.´

´Bij mama was het in het begin ook best moeilijk. We waren gewend dat we thuis met zijn vieren waren. En ineens waren we nog maar met zijn drieën. Dat was raar.´

´Papa besliste dat ze uit elkaar zouden gaan. Mama wilde dat niet, maar papa heeft het toch gedaan.´ Brit was boos op haar vader, bekent ze. ´Maar dat heb ik hem niet gezegd, omdat ik niet wilde dat hij het wist´

De auteur opent de hoofdsstukken met een kleine sfeerbeschrijving van de omgeving waarin het interview wordt afgenomen, verder laat ze de kinderen/jongeren zelf aan het woord. Bijna alle kinderen staan met hun ouder(s) op de foto. In het boek zijn ook een aantal illustraties opgenomen van Leo Timmers; zwart/wit tekeningen die aansluiten bij de tekst.

Omdat in dit boek de kinderen/jongeren voornamelijk zelf aan het woord zijn gaat de tekst leven.
Het boek kan zeker een steun zijn voor kinderen vanaf een jaar of negen die willen weten welke ervaringen andere kinderen hebben met het uit elkaar van hun ouders en hoe het hun vergaan is.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama
Daniëlle Vogels

NBD/Biblion, 2005   €6,95

Flip begrijpt er niks meer van

Geplaatst 3 aug. 2010 05:03 door susan *   [ 29 sep. 2010 10:40 bijgewerkt ]


Flip begrijpt er niks meer van
is een prentenboek over het thema echtscheiding. Het boek is vertaald uit het Duits en geschreven door Jeanette Randerath, de tekeningen zijn van Imke Sönnichsen.
Het is een verhaal over honden. Oude Bruno zit voor zijn hok en kijkt naar de honden uit de straat. Hij ziet hoe kleine Flip ruzie heeft met zijn moeder en hij ziet ook dat Flip verdrietig is en in de war. Op een dag vraagt Flips moeder aan Bruno of hij een dagje voor Flip wil zorgen, want zij weet niet goed wat ze met Flip aan moet, hij is zo lastig sinds de scheiding.
Bruno vertelt Flip een verhaal over een wolfshond en een sint bernard die eerst heel veel van elkaar hielden, maar later steeds meer ruzie kregen. Hij vertelt over het kind van deze honden en over wat dit hondje voelt en hoe het verder met hem is gegaan. Het hondje groeide uit tot een grote sterke hond en op een dag zag hij een klein hondje en begreep dat dit hondje het net zo moeilijk had als hij vroeger.
Flip voelt zich na het gesprek een stuk beter.
De illustraties in dit prentenboek zijn heel toegankelijk. Zo op het oog zien we allemaal leuke hondjes. De verschillende emoties heeft Sönnichen knap getekend, ze zijn herkenbaar, maar liggen er niet heel dik bovenop. Dat is prettig in een prentenboek over dit onderwerp, het laat de lezer vrij zijn eigen gevoelens in de tekeningen te projecteren. Het gedeelte van het verhaal dat Bruno vertelt is in zwart/wit. Zo is duidelijk dat het hier gaat om een verhaal in een verhaal.
In het boek is een toelichting opgenomen van een kindertherapeute waarin zij een toelichting geeft op de inhoud van het boek.
Dit boek is een van de beste prentenboeken die ik over dit onderwerp ken. Door voor een hondje als hoofdpersoon te kiezen geeft het boek kinderen een grote vrijheid te bepalen in hoeverre ze zich met Flip willen identificeren. De gevoelens die in het boek aan de orde komen worden duidelijk benoemd en het krijgt een plek. De gevoelens mogen er zijn en ze zijn normaal. Daarnaast is het boek hoopvol, het geeft aan dat de scherpe kantjes van het verdriet af zullen slijten, maar ook dat papa en mama niet meer bij elkaar komen. Dit prentenboek is een echte aanrader voor iedere ouder die een prentenboek zoekt over echtscheiding. Ook aan te bevelen voor jonge kinderen waarvan de eigen ouders niet scheiden, maar vriendjes/vriendinnetjes hebben die dit overkomt. Een topper in dit genre!
Flip begrijpt er niets van
Jeanette Randerath (tekst) en Imke Sonnichsen (ill)

De Vries-Brouwers, 2010    €15,90

1-4 of 4