Lijst scheiding‎ > ‎

Heen en weer - Marja Baseler

Geplaatst 1 okt. 2011 02:56 door susan *   [ 3 okt. 2011 02:36 bijgewerkt ]
Ieder jaar hebben ruim 70.000 kinderen ouders die apart gaan wonen, ouder die gaan scheiden. Marja Baseler heeft voor deze kinderen een informatief boek geschreven Heen en weer, als je ouders apart gaan wonen. Een titel die de inhoud voor een belangrijk deel dekt, want Baseler besteedt veel aandacht aan het wonen in twee huizen.
Maar ze begint bij het begin, ouders die vertellen dat ze uit elkaar gaan. Vervolgens komen in aparte hoofdstukken aan de orde: gevoelens die de scheiding losmaakt, de omgangsregeling, het wonen in twee huizen, het stiefgezin en ´hoe het verder gaat´. Het boek wordt afgesloten met een informatieve pagina met nuttige adressen.

Baseler presenteert in haar boek verschillende soorten informatie: ze vertelt de feiten, er zijn uitspraken van kinderen over het hoofdstukonderwerp en er worden praktische tips gegeven om met de nieuwe situatie om te gaan.
Er is ruimschoots aandacht voor de vele gevoelens die een echtscheiding oproept en Baseler geeft tips om hier mee om te gaan. De grote gemene deler in haar tips is: blijf niet in je eentje tobben, maar stel vragen, denk mee over wat het beste voor jou is en probeer ook de positieve dingen te zien.
Baseler heeft haar informatie gestoeld op praktijkervaringen, ze sprak uitgebreid met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Ze weet in haar boek een mooi evenwicht te bewaren tussen alle aspecten die op het kind afkomen in de turbulente periode van een scheiding. Haar informatie is eerlijk en veelzijdig, er zijn zowel positieve als negatieve uitspraken van kinderen opgenomen en de handvatten die Baseler geeft aan de kinderen zijn praktisch. Ze geeft vaak de tip lijstjes te maken want dat helpt om in de verwarrende situatie overzicht te krijgen én die lijstjes kunnen ook met de ouders worden besproken als opstapje om met elkaar een goede nieuwe leefsituatie te creëren.

Marlies Visser heeft dit boek vormgegeven. De lay out is druk en vrolijk. Er staan allerlei foto´s en plaatjes tussen de teksten waarop mensen, dieren en versieringen te zien zijn. Vaak zijn de gekozen afbeeldingen een knipoog naar de tekst.
De tekst bestaat uit een hoofdstekst met veel ´inzetjes´. Soms is het even zoeken waar de hoofdtekst verder gaat. De opmaak leent zich goed om te ´zappen´ en alleen de stukjes te lezen die op dat moment je belangstelling hebben.

Heen en weer is een speels vormgegeven boek dat veel kinderen tot steun zal zijn.

Heen en weer
Als je ouders apart wonen
Marja Baselaar
 
The house of books, 2011     € 15,95