Lijst Home‎ > ‎

100 x Annie

Geplaatst 18 jun. 2011 05:18 door susan *
In dit Annie M.G. Schmidt feestjaar kan natuurlijk een nieuwe bloemlezing van haar werk niet ontbreken. De laatste, Het grote Annie M. G. Schmidt voorleesboek, verscheen al weer zes jaar geleden.
De opeenvolgende bloemlezingen dragen allemaal het stempel van de tijd waarin ze zijn uitgegeven en dat wordt vooral zichtbaar in de illustraties.
Ook in deze nieuwe bundel, 100 x Annie, is aan hedendaagse illustratoren gevraagd werk van Schmidt te illustreren en zo zijn er nieuwe juweeltjes te ontdekken van onder andere Annemarie van Haeringen (harpspelende vissen), Philip Hopman (een gesmolten juffouw Scholten) of Marije Tolman (een pauw die thee serveert).
Gelukkig zijn naast het nieuwe werk ook de vertrouwde illustratoren niet vergeten: Wim Bijmoer, Carl Hollander en natuurlijk heel veel Fiep Westendorp.

Bij een bloemlezing is het altijd weer spannend wat er opgenomen wordt en wat niet. De keus omtrent haar verhalende boeken is helder, van alle boeken zijn hoofdstukken opgenomen, ook van de wat minder bekende titels zoals Jorrie en Snorrie en Ibbeltje.
Annie Schmidt had zelf een hekel aan verhalenbundels waarin een paar hoofdstukken van een boek werden opgenomen en je er vervolgens nooit achter kwam hoe het verhaal afliep. Gelukkig maar dat haar boeken makkelijk verkrijgbaar zijn bij de boekhandel en bibliotheek want bij sommige fragmenten is er duidelijk sprake van een clifhanger: het gezelschap rond Abeltje laten we achter in een spannende circustent en hoe zou het nu aflopen met de chaos die Wiplala in de soepfabriek heeft veroorzaakt? Andere fragmenten zijn een min of meer afgerond verhaal, zoals Pluks avonturen met kakkerlak Zaza en de verhalen over Ibbeltje.

Er zijn diverse verhalen opgenomen die een tijdje uit zicht waren of minder bekend zijn, zoals het verhaal van Tante Patent die een wilde Batavier in haar tuin heeft opgegraven. Oorspronkelijk werd het als strip in de krant uitgegeven en in 1988 bewerkt tot een gewone tekst met illustraties. Een deel van deze uitgave is in de bundel te vinden.
Het verhaal van Kroezebetje, het lammetje met de bijzondere vacht, hebben we een tijdje moeten missen, maar is in dit boek weer te vinden.

Natuurlijk zijn er een groot aantal versjes opgenomen, want Schmidt is immers een meester in dit genre. Er is een originele keuze gemaakt waarin ruimschoots aandacht is voor wat minder bekende versjes. Het is wel slordig dat het versje De houtwurm twee keer is opgenomen.
Ook de rijmende avonturen van het schaap Veronica ontbreken niet.

100 x Annie is een heerlijke volle en complete bloemlezing van Annie´s werk, opgefrist met nieuwe illustraties en vertrouwd waar dat moet.
Hoera voor Annie!

100 x Annie
Gedichten en verhalen voor kinderen van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (tekst)
Querido, 2011     € 24,95