Lijst Home‎ > ‎

1 tot 100 - Magali Bardos

Geplaatst 20 feb. 2014 03:33 door susan *   [ 20 feb. 2014 03:34 bijgewerkt ]

De Franse illustratrice Magali Bardos ging de uitdaging aan een prentenboek te maken waarin van 1 tot 100 geteld kan worden. Het begint met 1 bos, dat ligt tussen 2 bergen, met 3 beren op elke berg, die met 4 poten in de lucht van een berg af glijden. Na de beren verschijnen er jagers in het boek die met hun schoten wel 10 vlinders laten opvliegen. Als het 11 uur´s avonds is, zien we 12 muizen beven van angst. Waarom? Omdat er 13 katten miauwen tussen 14 rokende schoorstenen.
Later keren de beren en de jagers terug en zien we hun avonturen tijdens een (verstoord) diner, in de schouwburg en op vakantie. En we tellen maar door. Aan het einde van het boek, waarin de beren en de jagers elkaar nog een aantal maal tegenkomen, is er feest. Op het feest worden 91 stukken peperkoek met 92 suikerparels gegeten. Tot slot gebruiken de beren 99 kiezelsteentjes´om weer thuis te raken´ bij de 100 bomen van één bos.

Bardos heeft een leuke originele grafische stijl. De kleuren lichtblauw, oranje, bruin, paars en rood domineren de bladzijden. Er is een losse verhaallijn waarin de beren en de jagers een rol spelen. De jagers schieten in het bos op de beren en de beren jagen op hun beurt de jagers de stuipen op het lijf als ze hun etentje verstoren. Ze hebben zich toegang tot het gebouw verschaft´door in 21 stappen de ladder te beklimmen´. In een mooie compositie ziet de lezer de beren op de ladders. Het gebouw wordt slechts gesuggereerd door enkele oranje vlakken waar de ladders goed tegen afsteken.
De hoofdpersonen op de illustraties zijn soms summier weergegeven, maar meestal zijn de gezichtsuitdrukkingen goed te zien. Ook lichaamshoudingen drukken emotie uit. Op de illustratie waar de beren 55 dieren op de savanne ontmoeten zien we bijvoorbeeld een beer die duidelijk ontspannen zit te kletsen in een boom, terwijl een andere beer wat benauwd een leeuw in de gaten houdt terwijl hij een foto neemt.
De losse verhaallijn maakt 1 tot 100 meer dan een telboek. De lezer wordt uitgedaagd verhalen te verzinnen en in te kleuren wat de beren en de jagers beweegt. Het boek is heel geschikt voor ´interactief voorlezen´. Maar het tellen staat natuurlijk voorop en er kan heel veel geteld worden: dieren, gevonden voorwerpen, ruitjes, paraplu´s, traptreden en nog veel meer. Soms volstaat Bardos met alleen een cijfer: zo kost een paar laarzen 53 euro en hangt T-shirt 86 te drogen ´op een 
draad´.
1 tot 100 is een origineel telboek met veel mogelijkheden voor uren tel- en verhaalplezier.

1 tot 100
Magali Bardos 

Davidsfonds, 2014     € 15,00