Lijst Home‎ > ‎

21 juli - Anne Voorhoeve

Geplaatst 21 jul. 2012 02:24 door susan *   [ 22 jul. 2012 02:17 bijgewerkt ]

Op 20 juli 1944 vond een van de spraakmakendste aanslagen op het leven van Hitler plaats. Claus Schenk Graaf von Stauffenberg plaatste een bom in het hoofdkwartier van de Führer. Door een samenloop van toevalligheden mislukte de aanslag. De samenzweerders, waaronder officieren van de Wehrmacht, werden gepakt, veroordeeld en geëxecuteerd. Daarmee waren de strafmaatregelen echter niet klaar. Talloze familieleden van de samenzweerders werden opgepakt en zij maakten een uitputtende reis langs verschillende gevangenissen en kampen. Het lot van de familieleden is het onderwerp van de jeugdroman 21 juli van de Duitse schrijfster Anne Voorhoeve.

De veertienjarige Fritzie staat in mei 1944 na twee jaar afwezigheid opeens voor de neus van haar moeder in Berlijn. Daar is het niet veilig omdat de stad zwaar gebombardeerd wordt. Moeder weet Fritzie bij haar adellijke familie Lautlitz onder te brengen, veilig op het platteland.
Als echter blijkt dat familieleden betrokken waren bij de aanslag op de Führer worden ze gevangen genomen en begint er een zware en onzekere periode waarin de familieleden van onderkomen naar onderkomen reizen, onzeker over het eigen lot en dat van hun geliefden. Soms worden ze goed behandeld, soms slecht en altijd is er de angst om elkaar kwijt te raken. Ondertussen rukken de geallieerden op en wat kunnen de gevangen daarvan verwachten?

Fritzie en haar familie heeft Voorhoeve verzonnen, de andere familieleden zijn gebaseerd op echte personen. Voorhoeve is een boeiende verteller als ze Fritzie haar gedachten laat delen met de lezer. Frizie is een puber die het niet al te best met haar moeder kan vinden. Het is ook een puber die jarenlang heeft bloot gestaan aan de propaganda van de Nazi´s. Ze moet, door de omstandigheden gedwongen, veel overtuigingen loslaten. 
Minder boeiend vertelt Voorhoeve over het lot van de eindeloze stoet familieleden. Blijkbaar wilde ze de waarheid geen geweld aan doen door deze stoet aan personages te verkleinen. De lezer heeft er een zware dobber aan om de familieverhoudingen te volgen. Het transport en de verschillende gevangenissen worden uitgebreid beschreven, te uitgebreid. Opvallend is dat de groep, ondanks alle ontberingen, altijd aardig voor elkaar blijft en als één man achter de daders van de aanslag blijft staan. Dit is onwaarschijnlijk en het doet vermoeden dat Voorhoeve hier de keuze heeft gemaakt de familie Stauffenberg niet voor het hoofd te stoten.

21 juli is een onevenwichtig verhaal geworden met een boeiende en geloofwaardige hoofdpersoon die in een onwaarschijnlijke, maar waargebeurde, situatie belandt die te gedetailleerd wordt uitgewerkt.

21 juli
Anne Voorhoeve


Callenbach, 2012     € 18,95