Lijst Home‎ > ‎

Aadje Piraatje viert feest - Marjet Huiberts

Geplaatst 3 okt. 2014 05:14 door susan *   [ 3 okt. 2014 05:14 bijgewerkt ]

Ook Aadje Piraatje heeft zich voorbereid op de Kinderboekenweek, want hij viert feest. Maar de lezer moet even wachten tot het feestje begint want Aadje maakt eerst andere avonturen mee: hij gaat spelen in de sneeuw, Jan-zonder-hand helpt Aadje van zijn eerste wiebeltand af, Aadje moet leren lezen en hij doorstaat een zware storm. Pas dan is hij jarig:´Aadje Piraatje hoorde een liedje./ Hij rende z´n bed uit, op slag niet meer moe./ Alle piraten stonden te spelen/en zongen hem vrolijk toe.´

Het is een vrolijk einde van het laatste Aadje Piraatje boek. Een vrolijkheid die zich wat moeizaam verhoudt met het besef dat een van zijn scheppers, illustrator Sieb Posthuma, inmiddels overleden is. Gelukkig weerspiegelt zijn laatste prentenboek zijn grote talent. Met een bescheiden kleurpalet weet Posthuma veel sfeer weer te geven; een vrolijke piratensfeer waar een winterjas eruit ziet als een officiersjas, een sneeuwpop op een piraat lijkt, feestjes gevierd worden met rum in piratenglazen en waar vlaggen, feestmutsen en eierdopjes versierd zijn met doodshoofden. Als altijd geeft Posthuma de gezichtsuitdrukkingen prachtig weer en niet alleen bij mensen, zeker ook bij de talrijke meeuwen die het boek bevolken. Die meeuwen zijn, of ze nu een sneeuwballen gevecht houden, dansen op de bar of bezorgd toekijken, altijd leuk.
Ook in de rijmende tekst zitten kleine grapjes verstopt. Er worden vaak handelingen verricht door piraten waarvan je dat niet verwacht: ´Laat mij maar eens kijken,´zegt Goof-zonder-oog´of ´Stoere Jeroen gaf een schattige beer´.

We zullen Aadje missen, want Aadje is met Sieb meegegaan. Gelukkig zijn zijn laatste avonturen een feest om te lezen en te bekijken.

Aadje Piraatje viert feest
Marjet Huiberts (tekst) en Sieb Posthuma (ill)


Gottmer, 2014     €9,95 ( tot 31 december 2014, daarna €14,95 )

Andere boeken van Aadje Piraatje op kinderboekenpraatjes:
Aadje Piraatje