Lijst Home‎ > ‎

Aai konijn aai

Geplaatst 4 dec. 2010 04:45 door susan *
Een boekje maken voor de allerjongsten lijkt eenvoudig: wat plaatjes, een regeltje tekst, klaar. Maar de jonge kinderen zijn een bijzondere groep lezers, ze zijn beginners. De eerste ontdekking die ze doen is hoe een boek ´werkt´: het kan open, er staan plaatjes in en de afbeeldingen in het boek hebben, tenminste dat hoop ik, iets te maken met de wereld om het kind heen. Als het kind boft wordt er al op jonge leeftijd samen een boekje gelezen en dan kan het nog veel meer ontdekkingen doen. Bijvoorbeeld dat bij een plaatje een vaste tekst hoort die elke keer opnieuw kan klinken, bij jonge lezers kunnen deze teksten niet genoeg herhaald worden, voorlezen is immers ook een nieuwe activiteit.
Het jonge kind kan zijn aandacht nog niet zo lang bij de gesproken woorden houden, maar een mooie rijmende tekst is heerlijk om naar te luisteren, ook als je de inhoud nog niet helemaal begrijpt. Het allerbelangrijkste wat een kind kan ervaren met voorlezen, naast dat het allerlei taalvaardigheden ontwikkelt, is dat samen lezen leuk is, heel erg leuk.

Een serie boekjes die zich uitstekend leent voor de eerste leeservaringen is de aai-serie van uitgeverij Gottmer. Het zijn zogenaamde ´vachtjesvoelboekjes´, dat wil zeggen dat de dieren op de afbeeldingen niet alleen bekeken kunnen worden, maar ook gevoeld. De afbeeldingen zijn foto´s van dieren. Foto´s zijn makkelijk te herkennen voor de kleinsten en het herkennen is een groot plezier op zich. De dieren die afgebeeld worden komen in de directe omgeving van de kinderen voor, konijntjes, honden, lammetjes, kuikentjes, een goudvis en een koe. Er zitten ook dieren tussen die het kind misschien niet kent, zoals een papagaai, maar dat het een vogel is dat ziet ieder kind. Elke afbeelding laat zich ook ´aaien´, bij de pluizige dieren is dat de vacht, die anders aanvoelt bij een konijn dan bij een lammetje. Ook kunnen de kinderen voelen hoe ruw het tongetje van de poes is en dat vissenschubben anders voelen dan de gladde papagaai.
De boekjes uit deze serie zijn uit het Engels vertaald door Bette Westera en zij heeft bij de plaatjes goed lopende vierregelige rijmpjes gemaakt: ´Dit zijn Pluis en Pollewop, wat zijn ze lekker zacht! Ze laten zich graag aaien, voel maar even aan hun vacht.´of ´Natte neus en bruine ogen, oren zachter dan fluweel. Dat ben ik: jong hondje, wil je dat ik met je speel?

De serie bestaat uit vier boekjes:
Aai konijn aai
Aai hondje aai
Aai eendje aai
Aai leeuwtje aai

Bette Westera  
 
Gottmer   €4,95