Lijst Home‎ > ‎

Aap

Geplaatst 26 jan. 2011 02:52 door susan *
Deze maand verzorgt Richard Thiel op zijn website Jipjip voor de tweede keer De maand van de onbekende schrijver. Het lijkt erop dat hij dit voor de laatste keer doet omdat de ´discussies´ die volgden op kritische recensies van een dusdanig bedroevend niveau zijn dat de irritatie bij Richard hoog is opgelopen. Jammer, want het is een leuk initiatief.
Vandaag wil ik een boek bespreken van Eus Roovers die zich in januari 2009 voorstelde op Jipjip. Zijn boek Aap moest toen nog uitkomen.

Aap is een langwerpig boekje met korte verhaaltjes voor kinderen vanaf drie jaar. Roovers probeert in zijn kinderverhalen personages op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken. Dat is een ambitieus streven als je voor jonge kinderen schrijft, voor hen is immers ´de werkelijkheid´ nog tamelijk onbekend. Dat neemt niet weg dat Eus Roovers een originele insteek kiest in veel van zijn verhaaltjes en daarin verfrissend origineel is. Zo doet hoofdpersoon Aap geen regendans, maar een zonnedans, die eindigt in een regenbui waar Aap heel vrolijk van wordt ´Altijd weer heerlijk fris, zo´n regenbui´.
Roovers heeft Aap een optimistische kijk op het leven meegegeven, als Aap op zijn geluksdag louter pech heeft kruipt hij vol goede zin zijn bed in: ´Morgen wil ik fit zijn. Want mórgen wordt mijn geluksdag´.

Het valt op dat Aap een eenzaam bestaan leidt, hij heeft geen ontmoetingen met ´normale´anderen, zijn speelkameraden zijn een schaduw of een sneeuwpop, die hem beiden weer verlaten: de schaduw gaat ´naar huis´ als het donker wordt en de sneeuwpop smelt. Aap laat zich daardoor niet uit het veld slaan, hij concludeert dat de sneeuwpop het in ieder geval niet koud heeft gehad en gaat dan snel naar buiten om een nieuwe sneeuwpop te maken.
Het optimisme van Aap werkt aanstekelijk, de verhaaltjes maken vrolijk. Het is knap dat Roovers in zo weinig zinnen goedlopende originele verhaaltjes kan vertellen.

Jammer dat hij heeft besloten de afgelopen jaren zijn aandacht meer te richten op het schrijven (en dichten) voor volwassenen en het zeldzame talent zo mooi te schrijven voor de kleinsten op een laag pitje staat.

Een boek voor jonge kinderen is niet compleet zonder illustraties. Ingeborg Vriends van der Steijn (ook bekend als inkies) heeft Aap en zijn kleurrijke omgeving gestalte gegeven.
Aap is op de illustraties duidelijk een aap, al heeft hij wel een truitje aan. Hij hangt aan zijn staart, tekent ook met zijn voeten en zijn lange apenarmen zijn duidelijk zichtbaar.
Opvallend is dat in de illustraties Aap voortdurend omringd is door anderen: vogels, muisjes, krokodillen, olifanten, een pinguïn, een papagaai en vlinders. Deze bijfiguren fleuren de illustraties op, maar staan los van de tekst.

Aap is zo´n boek dat bijna ongemerkt de boekhandel inkomt en er veel te snel uit verdwijnt. Voor je het weet is het niet meer in druk en is er een klein juweeltje in de peuter/kleuterliteratuur geruisloos verdwenen. Dit boek verdient beter.

Aap
Eus Roovers (tekst) en Ingeborg Vriends van der Steijn (ill)
 
Holland, 2009   € 9,95