Lijst Home‎ > ‎

Aap en Mol bouwen een hut - Gitte Spee

Geplaatst 1 nov. 2012 03:40 door susan *

´Had Aap ook maar zo´n warm, knus hol als ik, denkt Mol. Maar Aap woont niet graag onder de grond, dat weet Mol. Hij woont liever in zijn kale boomhut, boven in de allerhoogste boom van het bos. Mol pakt zijn boek weer, maar in plaats van te lezen zit hij te denken of hij iets voor Aap kan doen.´ 

Mol en Aap zijn vrienden en dat is best opmerkelijk. Mol zit het liefst in zijn holletje te lezen en Aap is een doener die graag buiten is. Natuurlijk mag Aap bij Mol schuilen als het buiten hoost van de regen, maar Mol broedt op een meer structurele oplossing en vindt deze:´Aap´, roept Mol opgewonden, ´ik heb een goed idee: we gaan een hut voor je bouwen!´. Aap moet wel even wennen aan het idee, maar wordt al snel enthousiast ´laten we meteen beginnen´. Daar denkt Mol anders over, eerst wordt het boek Hutten bouwen voor beginners geraadpleegd. Mol maakt een bouwtekening en dan kunnen ze aan de slag. Het is een hele klus om een hut te bouwen, maar samen weten ze het voor elkaar te krijgen. Als de hut af is blijkt het nog niet helemaal goed: het uitzicht van Aap is verdwenen.

Gitte Spee heeft al veel kinderboeken op haar naam staan, waaronder de avonturen van Meneer Big en Rosa de Rozenfee. Aap en Mol bouwen een hut is het derde voorleesboek over deze vrienden. Het grote langwerpige boek geeft alle ruimte aan tekst en illustraties. Het verhaal wordt in negen korte hoofdstukken verteld. Spee omschrijft wat er gebeurt, wat er wordt gezegd en wat Aap en Mol voelen en doet dat in een in een prettige stijl die makkelijk voorleest. 
De illustraties tonen de gebeurtenissen uit de tekst: Mol lekker onderuit in zijn leesstoel, de hele hoge boom van Aap en ook hoe mooi de boomhut uiteindelijk is geworden. Spee werkt met zachte kleuren en geeft daarmee het boek een warme uitstraling. 

Aap en Mol bouwen een hut is een boek over vriendschap, échte vriendschap waarin ieder zichzelf mag zijn. Mol denkt na wat voor Aap een goed huis is en kan daarbij los komen van wat hij zelf prettig vindt. Dit vermogen, in de huid van een ander kruipen, moeten kleuters nog veroveren en dit boek kan ze daar een handje mee helpen.

Aap en Mol komen in het voorjaar terug met een nieuw boek: Aap en Mol in het Rijksmuseum.

Aap en Mol bouwen een hut
Gitte Spee 

The House of Books, 2012     € 14,95

Dit boek kreeg de Leespluim van de maand november 2012