Lijst Home‎ > ‎

ABC Dragt - Joukje Akveld & Annemarie Terhell

Geplaatst 22 mrt. 2013 03:04 door susan *   [ 27 jun. 2014 05:52 bijgewerkt ]

´Ze vult haar bladzijdes met beeldende zinnen, namen, ideeën, bedenksels, gedachten en wijsheden. Soms slaat ze stappen over, maakt ze gedachtesprongen waar je sterretjes van ziet. Of ze zet je aan het werk en laat je tussen de regels door lezen. Tonkes woorden roepen niet alleen werelden op, ze lokken je verder. Ze nodigen je uit om de ideeën áchter de woorden te ontdekken.´ 


Tonke Dragt, inmiddels een dame van respectabele leeftijd, is een van Nederlands meest geliefde schrijfsters. Vraag een groep mensen naar hun favoriete kinderboek en er zit altijd een boek van Tonke Dragt bij. Ouders, opa´s en oma´s en leerkrachten geven Tonkes boeken graag door aan de nieuwe generatie en zo blijven haar boeken populair.
Tonke Dragt wil haar fantastische verhalen graag met haar publiek delen, maar haar privéleven gaat ons niets aan. Joukje Akveld en Annemarie Terhell, die eerder een boek maakten over het leven en werk van illustrator Thé Tjong-Khing, moesten daarom afwijken van gebaande wegen. Bij Tonke past immers de rechte weg van een biografie niet, bij haar hoort een avontuurlijke dwaaltocht met veel ruimte voor onverwachte ontmoetingen. Het werd een ABC boek, geschreven in een losse toon en geschikt voor mensen van (bijna) alle leeftijden. 
Natuurlijk past Tonke Dragt ook niet goed in de regels van een ABC boek. De auteurs lossen dat soepel op en behandelen bij iedere letter wat ze willen behandelen. Soms is dat één onderwerp, soms zijn dat meerdere onderwerpen. Er is ook veel aandacht voor Tonkes prachtige illustraties, het boek staat er boordevol mee en is alleen daarom al de moeite van het kopen waard. 

ABC Dragt is een heerlijk ´zap-boek´. Het maakt niet uit waar je het open slaat, het neemt je altijd mee naar een van Tonkes heerlijke fantasiewerelden: de middeleeuwse sprookjeswereld van Tiuri, de toekomstwereld van Edu of de verborgen Januaraanse Ambassade. 
Met het alfabet als kapstok komt de lezer van alles aan de weet, bijvoorbeeld de juiste uitspraak van Tiuri´s naam, wie er een sleutel van de Januaraanse Ambassade heeft, dat Tonke van poppenhuizen en katten houdt, dat ze opgegroeid is in Nederlands Indië, dat ze tijdens de oorlog in een Japans gevangenkamp zat, dat ze zelf ook ridder is en dat ze houdt van dinosauriërs en sciencefiction. De auteurs benoemen een aantal terugkerende thema´s in Tonkes werk waarin de natuur een grote rol speelt en de hoofdpersonen meestal een queeste moeten volbrengen. Vriendschap is een belangrijk thema in haar werk. Voorzichtig formuleren Akveld en Terhell hier en daar een verband tussen Tonkes werk en haar leven. Tonke houdt hierover haar mond, niet alle geheimen hoeven ontraadseld te worden. 

De Griffeljury 2014 gaf ABC Dragt een Vlag Wimpel. Uit het juryrapport: ´Alles klopt in dit rijke boek. Tot en met de vormgeving en de verwijzingen aan toe. Het ABC mag dan wel niet razend origineel zijn, in deze uitwerking is het geestig toegepast en handig bovendien.´


ABC Dragt
Joukje Akveld & Annemarie Terhell 

Leopold, 2013     € 22,50