Lijst Home‎ > ‎

Achter de maan - Sharon Creech

Geplaatst 8 jan. 2014 03:15 door susan *   [ 21 okt. 2019 02:46 bijgewerkt ]

Eindelijk ligt er weer een boek van Sharon Creech in de boekwinkels. Helaas geen recente titel, maar een heruitgave van Achter de maan dat eerder verscheen onder dezelfde titel. Uitgeverij Kluitman brengt deze herziene editie uit in de nieuwe imprint Kluitman Klasse. Binnen deze imprint zal´een smaakvolle selectie van wat meer literair getinte verhalen´uitgebracht worden.

Achter de maan is het verhaal van Salamanca die met haar grootouders een lange autorit maakt door een aantal Amerikaanse staten. Ze willen binnen een week bij de moeder van Salamanca zijn, op tijd voor haar verjaardag. Salamanca is van plan haar moeder mee terug te nemen, maar ze houdt deze wens verborgen. 
Op verzoek van oma vertelt Salamanca gedurende de reis een verhaal, een lang en´nogal raar´ verhaal over haar vriendin Phoebe Winterbottum dat gaat over de verdwijning van Phoebe's moeder en 'de gek' die daarbij een rol zou spelen.

Creech heeft een gelaagd verhaal geschreven met verschillende verhaallijnen. Er is het verslag van de avontuurlijke reis waar Salamanca met haar eigenzinnige grootouders bijzondere dingen beleeft en er is het verhaal over Phoebe en de plotselinge verdwijning van Phoebe´s moeder, de spil van het keurige ordentelijke gezin. Tijdens het vertellen van Phoebe´s verhaal komt de lezer steeds meer te weten over Salamanca: dat ze eerst ergens anders woonde, dat haar moeder weg is gegaan en niet terug is gekomen, dat haar vader graag bij Margaret is en dat Salamanca een hekel aan Margaret heeft. Ook meer alledaagse dingen komt de lezer aan de weet: over Salamanca´s vriendschappen en haar ontdekking dat zoenen nog best ingewikkeld is. Langzaam maar zeker maakt Salamanca de lezer deelgenoot van haar gevoelens en wordt duidelijk hoe erg ze haar moeder mist, waar ze zich schuldig over voelt en hoe boos ze is.  
Creech weeft met haar verschillende verhaallijnen een prachtig portret van Salamanca waarbij de schrijfster de kunst verstaat de lezer aan zich te binden met een spannend, soms grappig en ook emotioneel verhaal. Dit boek won niet voor niets diverse belangrijke prijzen waaronder de Newbery Medal voor het beste Amerikaanse jeugdboek (1995) en in hetzelfde jaar de Red House Children´s Book Award, een kinderjuryprijs uit Engeland.

Achter de maan
Sharon Creech 
Kluitman, 2013     € 12,95