Lijst Home‎ > ‎

Achter de maan - Sharon Creech

Geplaatst 8 jan. 2014 03:15 door susan *   [ 8 jan. 2014 03:16 bijgewerkt ]

Eindelijk ligt er weer een boek van Sharon Creech in de boekwinkels. Helaas geen recente titel, maar een heruitgave van Achter de maan dat eerder verscheen onder dezelfde titel. Uitgeverij Kluitman brengt deze herziene editie uit in de nieuwe imprint Kluitman Klasse. Binnen deze imprint zal´een smaakvolle selectie van wat meer literair getinte verhalen´uitgebracht worden.

Achter de maan is het verhaal van Salamanca die met haar grootouders een lange autorit maakt door een aantal Amerikaanse staten. Ze willen binnen een week bij de moeder van Salamanca zijn, op tijd voor haar verjaardag. Salamanca is van plan haar moeder mee terug te nemen, maar ze houdt deze wens verborgen. Op verzoek van oma vertelt Salamanca gedurende de reis een verhaal, een lang en´nogal raar´ verhaal over ´haar vriendin Phoebe Winterbottum, over de verdwijning van haar moeder en de gek´.
De lezer volgt Salamanca´s reis met haar grootouders en luistert mee naar het verhaal over Phoebe. Omdat het boek in de eerste persoon is geschreven en Salamanca de verteller is wordt de lezer ook deelgenoot van Salamanca´s gedachten en gevoelens. Zo ontspint zich een gelaagd verhaal. De reisbeschrijving is boeiend: Salamanca heeft eigenzinnige grootouders waarmee ze bijzondere dingen beleeft. Het verhaal over Phoebe gaat over het plotseling verdwijnen van Phoebe´s moeder, de spil van het keurige ordentelijke gezin. Phoebe denkt dat haar moeder ontvoerd is door´de gek´die rond het huis scharrelde en ze gaat samen met Salamanca op onderzoek uit. Tijdens het vertellen van Phoebe´s verhaal komt de lezer steeds meer te weten over Salamanca: dat ze eerst ergens anders woonde, dat haar moeder weg is gegaan en niet terug is gekomen, dat haar vader graag bij Margaret is en dat Salamanca een hekel aan Margaret heeft. Ook meer allerdaagse dingen komt de lezer aan de weet: over Salamanca´s vriendschappen en haar ontdekking dat zoenen nog best ingewikkeld is. Langzaam maar zeker maakt Salamanca de lezer ook deelgenoot van haar gevoelens: hoe erg ze haar moeder mist, haar schuldgevoel en haar woede. In het laatste hoofdstuk komt alles samen, alle puzzelstukjes die in het verhaal zijn aangereikt vallen op zijn plaats in een emotionele afsluiting.
De thema´s die Creech aansnijdt zijn heftig en zoals vaak in haar werk speelt de dood een belangrijke rol. Toch is Achter de maan geen zwaar verhaal. De gekozen vorm laat ruimte voor grappige passages die er dan ook volop zijn. Creech weeft met haar verschillende verhaallijnen, waar achter het ene verhaal vaak een ander verhaal schuilt, een prachtig portret van Salamanca. De schrijfster verstaat de kunst de lezer aan zich te binden met een spannend, soms grappig en emotioneel verhaal. Dit boek won niet voor niets diverse belangrijke prijzen waaronder de Newbery Medal voor het beste Amerikaanse jeugdboek (1995) en in hetzelfde jaar de Red House Children´s Book Award, een kinderjuryprijs uit Engeland.

Achter de maan
Sharon Creech 
Kluitman, 2013     € 12,95