Lijst Home‎ > ‎

Alaska - Anna Woltz

Geplaatst 11 nov. 2016 03:48 door susan *   [ 22 jun. 2017 09:10 bijgewerkt ]

Dertienjarige Sven begint op een nieuwe school voor de tweede keer aan de brugklas. Hij neemt zich voor direct op te vallen en dan niet door zijn veelvuldige epileptische aanvallen. Ook Parker is op weg naar haar eerste dag als brugger. Onderweg staan alle stoplichten op groen en de wereld lijkt tegen haar te zeggen: kijk, eigenlijk val ik best mee. Maar voor het einde van de dag heeft Sven Parker voor schut gezet en is hij zelf toch´die zielige jongen uit 1b´ geworden.
Ook Parker voelt ´kortsluiting in haar hoofd´ als ze Sven van het schoolplein ziet lopen met haar hond, haar Alaska die weg moest omdat haar broertje allergisch voor honden bleek. Alaska is Svens hulphond en Sven weet dat niet te waarderen. Hij reageert niet op Alaska´s kwispelende staart en loopt zomaar met haar weg, zonder een woord tegen het dier te zeggen. Het is duidelijk dat Sven Alaska niet verdient en daarom besluit Parker de hond te ontvoeren.

Anna Woltz, die dit jaar eindelijk een welverdiende Gouden Griffel kreeg, staat inmiddels stevig op de kaart als een van onze grote kinderboekenschrijvers. Ze maakt in haar boeken vaak gebruik van eenzelfde stramien en daar is Alaska geen uitzondering op. Ook in dit boek spelen volwassenen nauwelijks een rol en draait het verhaal om twee bijdehante, goed gebekte en intelligente kinderen die elkaar min of meer tegen wil en dank helpen de problemen van het leven het hoofd te bieden. 
Svens probleem is duidelijk, hij kan ieder moment van de dag een epileptische aanval krijgen, hij is´de freak´. Ook Parker heeft een probleem; sinds de winkel van haar ouders is overvallen beheerst angst haar leven en dat van haar familie. 
Als Parker gemaskerd Svens huis binnen sluipt om Alaska op te halen, vindt ze de hond in Svens slaapkamer. Sven is wakker en de twee raken in gesprek. Die nachtelijke gesprekken herhalen zich en ze vertellen elkaar over hun door angst beheerste leven. Er ontstaat begrip, maar het leidt ook tot een harde confrontatie waarin Sven Parker vraagt wat haar het recht geeft om banger te zijn dan de rest (´Waarom mag jij er steeds over zeiken en moeten wij gewoon doorgaan met leven?) en Parker Sven voor de voeten gooit dat ook hij niet zo speciaal is (`Je bent een doodgewone etterbak die meteen de allereerste schooldag begint met pesten´). 
Woltz laat in Alaska opnieuw zien geen doorsnee schrijfster te zijn met haar prachtige beeldspraken, flitsende dialogen, de doordachte opbouw en het vermogen zware onderwerpen te bespreken op een lichte toon. Bij die lichte toon hoort een goede afloop en die krijgt de lezer dan ook. Er valt wel wat af te dingen op de geloofwaardigheid van het verhaal, maar de gevoelens van Parker en Sven zijn zo mooi beschreven dat wat slordige toevalligheden snel vergeven worden.

Anna Woltz laat in Alaska opnieuw zien dat zij als geen ander de kunst verstaat sprankelend en lichtvoetig te schrijven over de pijn van het leven. 

Op 21 juni kreeg Alaska een Zilveren Griffel.
Uit het juryrapport: 'Alaska is een boek met veel verwikkelingen, maar door de bondige en beeldende stijl van Woltz -wat weet ze met verrassende woorden en uitdrukkingen veel duidelijk te maken - blijft het toch compact. (...). Heel goed hebben de complexe gevoelens van beide hoofdpersonen in dit boek een plaats gekregen.'

Alaska
Anna Woltz


Querido, 2016     € 14,99

Andere boeken van AnnaWoltz op kinderboekenpraatjes:
Gips