Lijst Home‎ > ‎

Albino - Elizabeth Laban

Geplaatst 13 apr. 2014 05:00 door susan *   [ 13 apr. 2014 05:01 bijgewerkt ]

Bij aanvang van zijn seniorjaar op de prestigieuze kostschool Irving in New York wil Duncan zo snel mogelijk weten welke kamer hij krijgt en wat de vorige bewoner van die kamer voor hem heeft achtergelaten. Zijn kamer valt tegen, het is de slechtste die je kunt krijgen, en ook de verrassing is niet wat Duncan had verwacht. De vorige bewoner, Tim Macbeth, geeft Duncan een stapel cd´s met daarop zijn verhaal:´Wat jij op het punt staat te horen – de teksten, de muziek, mijn ondergang zowel als jouw vermeende of feitelijke rol daarin – zal je meer opleveren dan je je ooit had kunnen indenken (...) Ik geef je de bouwstenen voor jouw werkstuk over tragedies´. Op Irving moet iedere senior een werkstuk over tragedies schrijven en voor de scholieren is dat een lastige stressvolle klus.
Tim, een albino, vertelt hoe hij op weg naar school de mooie Vanessa ontmoet. Ze delen een hotelkamer tijdens een sneeuwstorm en ze vinden elkaar leuk. Vanessa blijkt ook op weg naar Irving. Op school is zij echter de vriendin van de populaire en knappe Patrick, een jongen die in Tim geen concurrent ziet. Maar Vanessa lijkt Tim toch leuk te vinden, misschien wel leuker dan Patrick.
Ook Duncan heeft het moeilijk in de liefde: hij wil Daisy en zij wil hem ook, maar daarmee is een relatie nog niet vanzelfsprekend.

Het boek is een raamvertelling waarin het verhaal van Duncan afgewisseld wordt met het verhaal van Tim dat Duncan hoort op de cd´s. Al snel is duidelijk dat beide jongens bij een tragische gebeurtenis betrokken waren. Pas in de laatste hoofdstukken wordt beschreven wat er precies is gebeurd. Dit naderend onheil is een belangrijk gegeven in het boek; de lezer wil graag weten wat er is gebeurd en welke rol de hoofdpersonen daarin hebben gespeeld. Net als de leerlingen in het verhaal die worstelen met hun tragediewerkstuk, ontrafelt de lezer een voor een de elementen van het drama. De oorspronkelijk titel van het boek The Tragedy Paper weerspiegelt de inhoud dan ook beter dan de Nederlandse titel Albino.
Tim is die albino uit de titel en deze afwijking tekent zijn leven. Elizabeth Laban beschrijft dat mooi, vooral in het begin van het verhaal. Tim vertelt Duncan hoe hij probeert niet op te vallen en hoe mensen altijd van hem schrikken. Maar later in het verhaal speelt dit albinothema nauwelijks nog een rol, al blijft wel duidelijk dat het Tims karakter en omgang met mensen bepaalt. Toch draait het in het boek voornamelijk om de verhouding tussen Vanessa en Tim en de tragedie die op komst is.
Albino is het young adult debuut van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Laban. In de internationale pers is Laban vergeleken met Donna Tartt (De verborgen geschiedenis) en Jay Asher (Thirteen Reasons Why). Dat is teveel eer. Het verhaal heeft inhoudelijk overeenkomsten met genoemde boeken, maar stilistisch komt Laban niet in de buurt van Tartt. Het verhaal is kundig geconstrueerd, het weet de spanning goed vast te houden en is onderhoudend om te lezen, maar de diepere psychologische laag is vlak en ook de onderlinge verhoudingen tussen de scholieren hadden sterker uitgewerkt kunnen worden.

Albino
Elizabeth Laban 

Callenbach, 2014     € 17,99