Lijst Home‎ > ‎

Alfred J. Kwak Vader

Geplaatst 24 apr. 2011 04:20 door susan *
Alfred J. kwak, een creatie van Herman van Veen, wordt papa. Winnie, de moeder, wil de eieren graag ´thuis´ krijgen, dat is in Thuisland waar zij vandaan komt. Met de vliegende molen van Professor Paljas van Pinguïn is de reis geen probleem. Winnie legt haar eieren en familie en vrienden nemen daar om de beurt op plaats om te broeden. Toch lukt het de ratten Link en Michiel de eieren te stelen, samen met duizenden schildpadeieren. Zij willen met de gestolen vliegende molen de eieren afleveren bij een restaurant van Dolf de kraai, zijn klanten zijn dol op verse kuikens…

Het verhaal wordt verteld in de wollige rondborstige stijl die Herman van Veen eigen is. Er zijn veel lange bloemrijke zinnen als ´vogels floten in de bomen, kikkers kwaakten hun gekwaak, bijen zoemden van bloem tot bloem, de paarden en de koeien graasden in de wei, je kon hun keutels ruiken´ of ´Op zijn rug droeg hij een mand vol vers gesnaterd waterkroos, genoeg om thee te maken en een kroos salade, én een soepje, én om te gebruiken voor een toetje.´ Andere zinnen worden lang omdat nogal eens alle namen van de betrokken personen opgesomd worden: ´´Ja, wat zou er in zitten?´ vroeg Alfred zich af net als Henk de Mol en Professor Paljas van Pinguïn en Mama Winnie en Papa Winnie´. Het is allemaal een beetje veel van het goede.

De illustraties zijn van Harald Siperman die in dit boekje los kan komen van de oorspronkelijke tekenfilmserie. Alfred en de andere vaste figuren zien er nog hetzelfde uit, maar de illustrator speelt met verschillende technieken en gebruikt de bladspiegel op originele wijze.
Het is jammer dat de illustraties niet altijd bij de tekst aansluiten. In de tekst staat bijvoorbeeld dat professor Paljas ´als een worst vastgebonden op de grond ligt´ en op het plaatje zit hij woest kijkend vastgebonden op een stoel en als Alfred heeft ontdekt dat zijn eieren gestolen zijn gaat hij natuurlijk direct over tot actie, maar hij kijkt daar op de illustratie wel érg vrolijk bij. Het is ook jammer dat de spectaculaire reddingsactie door honderden schildpadden niet te zien is, de lezer ziet alleen een stoere Henk de Mol die de reddingsactie coördineert.

Hoewel Alfred een vrolijk eendje lijkt, heeft hij toch een sombere grondstemming, zoals blijkt uit zijn overpeinzing op een zonnige dag: ´er gebeurden zoveel nare dingen overal, ongelukjes, ongelukken.´ En Alfred heeft gelijk: in het verhaal komt heel wat narigheid langs, niet alleen worden de eieren gestolen, ook krijgen Alfred en Winnie een windei en moeten met tranen in hun ogen accepteren dat ze een kindje minder krijgen. Verder komt ter sprake dat de ouders van Alfred zijn doodgereden in het verkeer en de plannen voor een afschuwelijk moord worden bijna terloops besproken: de slechteriken zijn van plan de professor boven zee uit de vliegende molen te gooien. Ik vind het nogal wat voor de beoogde doelgroep, kinderen vanaf vijf jaar.

Voor de liefhebbers is er tot juni 2011 de gelegenheid dit verhaal in het theater te beleven, kijk voor meer informatie op de website van Herman van Veen.

Alfed J. Kwak Vader
Herman van Veen (tekst) en Harald Siepermann (ill)
 
Kok, 2011     € 16,50