Lijst Home‎ > ‎

Al het moois is niet verloren - Danielle Younge-Ullman

Geplaatst 8 sep. 2017 03:50 door susan *   [ 8 sep. 2017 03:59 bijgewerkt ]

De zestienjarige Ingrid wordt toegelaten op een prestigieuze opleiding in Londen waar ze zich kan voorbereiden op een zangcarrière. Haar moeder, ooit een gevierd operazangeres, weet hoe grillig de theaterwereld kan zijn en wil haar dochter daarvoor behoeden. Aanvankelijk geeft ze daarom geen toestemming om aan de opleiding te beginnen, maar uiteindelijk sluiten moeder en dochter een deal: als Ingrid in de zomervakantie drie weken deelneemt aan een survivalkamp zal haar moeder alsnog toestemming geven.
Ingrid denkt dat het wel mee zal vallen: ‘Zingen, stapelbeden, marshmallows roosteren, vriendinnenarmbandjes vlechten van takjes uit het bos, een lintje voor iedereen die in ijskoud water gaat zwemmen, leren vissen, en ga zo maar door.’ Maar het gaat om een heel ander soort kamp en al snel vraagt Ingrid zich af waar ze aan begonnen is: ‘Ik probeer te verwerken dat mijn moeder me op een reis door de wildernis heeft gestuurd waarbij ik bijna een maand lang daadwerkelijk moet kamperen met een stelletje junks, criminelen en gestoorden.’
Met frisse tegenzin neemt Ingrid zich voor vol te houden en zich niet te laten kennen.

De Canadese schrijfster Danielle Younge-Ullman heeft haar verhaal uitgekiend en goed opgebouwd. Ingrid houdt tijdens de survivaltocht een dagboek bij waarin ze brieven schrijft aan haar moeder en een enkele keer ook aan een vriend. Daarnaast beschrijft Ingrid, die de verteller van het verhaal is, de tocht en haar leven. De hoofdstukken over de tocht worden afgewisseld met een chronologische beschrijving van haar levensloop. De schrijfster weet zo de spanningsboog hoog te houden omdat de lezer nieuwsgierig is naar zowel het verloop van de tocht, als naar de geschiedenis van Ingrid. Door deze opbouw leert de lezer Ingrid goed kennen en wordt steeds duidelijker waar ze tegen vecht tijdens de moeilijke veeleisende tocht door de onherbergzame natuur.
Ingrid is een kleurrijke verteller. Ze kan heel grappig en sarcastisch uit de hoek komen, maar ze schrijft ook openhartig over haar kwetsbaarheid, angst, verdriet en boosheid. Ingrid bruist en borrelt van binnen en de ware Ingrid wil naar buiten, gezien worden en haar eigen keuzes maken.
Lezers met belangstelling voor de psychologie kunnen hun hart ophalen. Het verhaal laat goed zien hoe ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de moeder invloed hebben op het gedrag en psyche van haar dochter.

Al het moois is niet verloren is een pakkend goed geschreven verhaal over een meisje dat veel moet overwinnen en verwerken om verder te kunnen in het leven.

Al het moois is niet verloren
Danielle Younge-Ullman (vertaald door Fanneke Cnossen) 

Van Goor, 2017     €18,99