Lijst Home‎ > ‎

Alle dieren levend en vrij - Mariken Jongman

Geplaatst 6 sep. 2014 07:59 door susan *   [ 6 sep. 2014 07:59 bijgewerkt ]

´Nergens zag Gijs een snippertje aanwijzing over wat ze hier kwamen doen. Er was niets ongewoons te ontdekken. Het enige ongewone waren zijzelf, twee elfjarige mensen, midden in de nacht op een ruilverkavelingsweg voor een grote, doodnormale boerderij.´ 


Gijs heeft zich door klasgenoot Dietie laten overhalen tot dit nachtelijk uitstapje. Dietie is een meisje dat alles weet en alles durft. Gijs is tot over zijn oren verliefd op haar en zeer vereerd dat ze hem als aspirant-lid van een geheime club heeft uitgekozen. Wat het doel van de club is wordt pas duidelijk als Dietie op de ´doodnormale boerderij´ een konijn bevrijdt uit zijn hok. Dietie voert actie tegen dierenleed.
Gijs moet toegeven dat het spannend is, likkebaardend drilborend stuiptrekkend spannend zelfs, maar of de acties van Dietie nu veel zoden aan de dijk zetten vraagt hij zich wel af. Zo´n tam konijntje buiten zijn hok, overleeft ie dat wel? Gijs verzint een beter plan, maar of Dietie dat wel zit zitten is de vraag. 

Wat is Mariken Jongman toch een fijne schrijfster. Haar sprankelende stijl vol dialoog en met veel humor trekt je direct het verhaal in. Met weinig woorden weet ze veel duidelijk te maken, bijvoorbeeld de verhouding tussen Gijs en zijn ouders:´Gijs had nooit ruzie met zijn ouders. Dat kon niet. Bij hem thuis deden ze niet aan ruzie. Nou ja, zijn vader soms. In zijn eentje.´ Ach, die arme vader van Gijs. Jongman beschrijft prachtig hoe Gijs verandert van een brave jongen naar een opstandige puber. Spijtig voor Gijs, maar zijn vader blijkt weinig talent te hebben voor gezamenlijk ruziën.
Door de ontmoeting met Dietie komt Gijs in aanraking met een andere wereld. De ouders van Dietie zijn kunstenaars en ´redden de wereld´. Dieties oma Annechien houdt een oogje op haar kleindochter en ook deze oma is bepaald niet doorsnee. De nieuwe ervaringen laten Gijs over dingen nadenken: over dierenleed natuurlijk, maar ook wat hij belangrijk vindt in het leven.
Alle dieren levend en vrij gaat vooral over Gijs en Dietie: hun vriendschap, verliefdheid, onzekerheid en de behoefte de wereld naar je hand te zetten. Maar in het decor van het verhaal staat het dierenleed opvallend opgesteld. Bij monde van Dietie wordt de lezer geïnformeerd over de gevolgen van de bio-industrie. Het is aan de lezer of ze zich laten overtuigen door Dietie en Gijs om daar iets aan te doen.

Alle dieren levend en vrij
Mariken Jongman


Lemniscaat, 2014     € 13,95

Andere boeken van Mariken Jongman op kinderboekenpraatjes: