Lijst Home‎ > ‎

Alleen maar stoute kinderen - Robert Vuijsje

Geplaatst 24 nov. 2014 02:51 door susan *   [ 24 nov. 2014 02:51 bijgewerkt ]

Robert Vuijsje, een van de vooroplopers in de zwartepietendiscussie, heeft een prentenboek geschreven waarin speels met kleuren en pieten wordt omgegaan.
Twee vrienden, Sammie en Daantje, hebben zin om zich te verkleden als Sint en Piet. Ze willen allebei geen Sinterklaas zijn, want´die is saai´, dus verkleden ze zich beiden als piet. Als de kleren aan zijn komt de verf uit de kast:´Rood en blauw en groen en geel en wit en zwart´. Er zijn zoveel kleuren om uit te kiezen dat de jongens het even niet meer weten.´Zullen we gewoon alle kleuren proberen?´. De jongens maken met de verf ware kunstwerkjes van hun gezicht. Daarbij wordt wel wat verf gemorst in de keurige witte woonkamer.´Geschrokken kijken ze elkaar aan. Even zijn ze stil. Dan zegt Sammie:´Eigenlijk wordt alles mooier als het gekleurd is...´ Daarom besluiten de jongens de schoorsteen en de boot van Sinterklaas te gaan verven. Het wordt prachtig, tot Daantjes moeder thuis komt en de boot en de zee weer veranderen in een omgekeerde tafel en de woonkamer, een woonkamer die onder de verf zit. Daantjes moeder begrijpt dat ze graag mooi gekleurde pieten wilden zijn maar toch zijn ze`heel stout geweest´. Snel worden Sammie en Daantje opruimpietjes.

De titel van het boek, Alleen maar stoute kinderen, verwijst natuurlijk naar Vuijsjes eerdere omstreden maar succesvolle roman Alleen maar nette mensen. Maar´stout´ is een zwaar woord voor dit vrolijke prentenboek waar zoveel plezier vanaf spat. De twee jongens maken weliswaar een enorme rommel, maar ze zijn niet met opzet´stout´. Daantjes moeder begrijpt dat en straft derhalve mild: ze moeten helpen opruimen.
Het vrolijke spel van de jongens wordt aanstekelijk in beeld gebracht door Heleen Brulot. Het zijn illustraties vol beweging en actie die de lezer laten mee genieten met het kleurrijke spel van de jongens. De lezer ziet dat ook twee Zwarte Pieten alles volgen, ze kijken door het raam naar binnen. Ze vinden al die kleuren zichtbaar leuk en laten zich erdoor inspireren: als ze ´s nachts de schoentjes komen vullen hebben ze duidelijk ook veel plezier met de verfdoos gehad.

Alleen maar stoute kinderen
Robert Vuijsje (tekst) en Heleen Brulot (ill) 

Leopold, 2014     € 13,99