Lijst Home‎ > ‎

Alle kinderen een ABC van gemene versjes - Martin Schmitz-Kuhl

Geplaatst 23 nov. 2016 03:12 door susan *   [ 23 nov. 2016 03:16 bijgewerkt ]

Alle kinderen een ABC van gemene versjes drijft op een belangrijke kracht van humor: lachen om situaties die eigenlijk niet grappig horen te zijn. Het heeft iets stouts om plezier te hebben over de tegenslag die de kinderen in dit boek treft.
Het ABC-element van de gemene versjes zit in de namen van de pechvogels die de letters van het alfabet volgen. Dus is eerst Agaat de klos en als laatste is Zwaan aan de beurt. Iedere letter krijgt twee bladzijden. Rechts staat een illustraties en links twee regels tekst waarbij in de tweede regel gerijmd wordt op de naam van het kind. De tekst begint altijd met de woorden ´alle kinderen´ en vervolgens wordt een situatie omschreven waarin één kind buiten de groep valt. Dat kind is op een of andere manier de pineut. Bijvoorbeeld Roos: `Alle kinderen eten een appel. Behalve Roos, die is tandeloos.
Vaak vullen de tekst en de illustratie elkaar aan en begrijpt de lezer pas de volle omvang van de pech als hij het plaatje bekijkt. Neem bijvoorbeeld de benarde situatie van Frank:`Alle kinderen duwen de deur dicht. Behalve Frank, die zit vast in de stank.´Op de illustratie zien we dat hij opgesloten zit in een toilet en een groep kinderen de deur dicht houdt.
De illustraties van Anke Kuhl zijn grappig en vlakken de scherpe kantjes van de gemene rijmpjes een beetje af. Ze gebruikt rustige kleuren en haar composities zijn overzichtelijk. Anke Kuhl laat veel verschillende kinderen zien en alle soorten zijn wel een keertje de pineut. De illustratrice weet de gezichtsuitdrukkingen goed te treffen, waarbij opvalt dat we nauwelijks angst bij de slachtoffers zien, eerder verbazing of gelatenheid. Ook de gezichtsuitdrukkingen van de omstanders zijn het bekijken waard, bijvoorbeeld van een groep kinderen die zit te eten; Jort ziet groen, want die wordt misselijk, maar we zien ook een meisje pinnig naar de jongen naast haar kijken die wellicht smakt en Jorts buurvrouw keert zich al een beetje af want die ziet de gevolgen van Jorts misselijkheid al aankomen.
Dat lachen om andermans pech niet netjes is komt nog even aan de orde bij de letter O:´Alle kinderen lezen dit boek. Behalve Octaaf, die is veel te braaf´. We zien een lachende groep kinderen zich verdringen om het boek en op een afstandje staat het keurige jongetje Octaaf in zijn eigen boek te lezen.

Alle kinderen een ABC van gemene versjes is een origineel en vermakelijk boek, dat nog maar eens onderstreept dat leedvermaak erg grappig kan zijn.

Alle kinderen 
een ABC van gemene versjes
Martin Schmitz-Kuhl (tekst, vertaald door Lida Dijkstra) en Anke Kuhl (illustraties) 

Luitingh- Sijthoff, 2016     € 14,99