Lijst Home‎ > ‎

Allemaal willen we de hemel - Els Beerten

Geplaatst 3 mrt. 2013 02:49 door susan *

Allemaal willen we de hemel
speelt zich af in de periode 1943-1947 met een proloog en epiloog uit het jaar 1967. Het verhaal gaat over de vrienden Jef en Ward. Ze zijn zo’n zestien jaar oud en wonen op het Vlaamse platteland, in de buurt van Hasselt. Ward is een jongen die makkelijk vrienden maakt en prachtig saxofoon kan spelen. Jef is rustiger en hij kijkt tegen Ward op. De zus van Jef, Renee wordt ‘ Ward zijn lief’. En ondertussen is het 1943 en zucht België onder de Duitse bezetting. 

Ward en Jef worden door de onderwijzer en de pastoor enthousiast gemaakt voor de Vlaamse SS. Niet om voor Duitsland te vechten, maar om de Russen tegen te houden die alle kerken in brand zullen steken en niet in God geloven. Als ware Vlamingen moeten zij hun land beschermen en met de Duitsers, in hun eigen Vlaamse bataljon, meevechten aan het oostfront. Ward gaat daadwerkelijk naar Duitsland, tot grote woede en verdriet van Renee. Jef wil ook, maar zijn vader scheldt hem uit en houdt hem tegen. Jef blijft thuis. 
Ward raakt, tijdens verlof in het dorp, betrokken bij een aanslag op het ‘geheime leger’ (in Nederland
 ‘ het verzet’). Ook Jef speelt een rol in de gebeurtenissen. Na de aanslag is Jef een held en wordt Ward verguisd, hij vlucht naar Duitsland. 
In 1947 geeft Ward zichzelf aan en volgt er een proces dat het verleden oprakelt: de gebeurtenissen uit de oorlog, de vriendschappen van weleer en natuurlijk de vraag wat er nou werkelijk gebeurd is op de nacht van de aanslag. 

Allemaal willen we de hemel is een genuanceerd verhaal over de oorlogstijd waarin ´goed´en´kwaad´ niet zo simpel zijn te scheiden. De betrokken zijn geen schurken of helden, maar mensen van vlees en bloed die wat van het leven willen maken.
Het verhaal is prachtig opgebouwd: de hoofdpersonen komen afwisselend aan het woord en ieder heeft zijn eigen kijk op heden en verleden. Beerten geeft haar personages duidelijke eigen stemmen en na een paar bladzijden weet de lezer precies wie er aan het woord is. Door deze opbouw blijft het verhaal spannend; de lezer krijgt steeds kleine stukjes van de puzzel die uiteindelijk het gehele plaatje vormen. 

Els Beerten kreeg voor dit boek diverse prijzen, waaronder in 2013 de prestigieuze drie jaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur.

Allemaal willen we de hemel
Els Beerten

Querido, 2008     € 19,95