Lijst Home‎ > ‎

Als je terugkomt

Geplaatst 29 okt. 2010 04:15 door susan *   [ 29 okt. 2010 04:25 bijgewerkt ]
Eerst een verhaal over de auteur van het boek ´Als je terugkomt´. Op zekere dag liet de vierjarige zoon van de New Yorkse Rebecca Stead haar laptop vallen met als gevolg dat het schrijfwerk van jaren verloren ging. Stead, advocaat, geeft haar droom om schrijfster te zijn niet op en begint opnieuw en wel met een tocht naar de boekhandel. Ze besluit al haar favoriete kinderboeken te herlezen en wordt zo enthousiast dat de boekhandel een goede klant aan haar heeft. Ze wil iets vrolijks schrijven en het resultaat verschijnt in 2007 in de Verenigde Staten. Het boek werd goed ontvangen, maar niet in het Nederlands vertaald. Haar tweede boek, ´Als je terugkomt´, is in de Verenigde Staten uitgeroepen tot het beste kinderboek van 2010 en is in de uitstekende vertaling van Jenny de Jonge wel in ons land uitgebracht.
De twaalf jarige Miranda is de verteller van het verhaal, dat zich afspeelt in New York in het jaar 1979. Miranda woont samen met haar moeder in Manhattan. Haar moeder bereidt zich voor op de deelname aan een televisiequiz ´De 20.000 dollar Show´. Miranda heeft een moeilijke tijd, haar jeugdvriend en klasgenoot Sal, wil niets meer met haar te maken hebben nadat hij op straat van een onbekende jongen een paar rake klappen heeft gekregen. Miranda moet op zoek naar nieuwe vrienden.
Op een dag vindt Miranda een briefje ´Ik ben gekomen om het leven van je vriend te redden, en dat van mezelf. Ik vraag je twee gunsten. Een: je moet me een brief schrijven. Twee: vergeet alsjeblieft niet te zeggen waar jullie huissleutel ligt.´ Als er enige tijd later een tweede briefje haar bereikt wordt ze bang. De briefschrijver dringt er weer op aan dat ze hem moet schrijven ´Je moet een verhaal vertellen, een waar gebeurd verhaal. Je kunt er nu nog niet aan beginnen´. Een derde briefje dat Miranda ontvangt bevat informatie over de toekomst. Miranda weet niet wat ze met de briefjes aan moet en bovendien heeft ze haar handen vol aan haar dagelijkse leven. Nieuwe vrienden maken, een baantje bij de broodjeswinkel, haar schoolwerk en het veilig over straat gaan in hartje New York. Ze is op haar hoede voor de grote jongens en bang voor de ´lachende man´ die bij haar woning onder de brievenbus slaapt en vreemde dingen roept. Maar Miranda schrijft de gewenste brief wel, want die staat in het boek dat de lezer in handen heeft.
´Als je terugkomt´ is een origineel verhaal. Als lezer wil je natuurlijk ook weten hoe het nu zit met de briefjes die Miranda ontvangt, maar ook het lezen over de dagelijkse beslommeringen van Miranda is een genoegen. Dat heeft zeker te maken met de schrijfstijl van de Stead, met veel dialoog, afgewisseld met de observaties van verteller Miranda schept zij een levendige wereld. Een goed geschreven lekker leesboek voor kinderen vanaf een jaar of 12.

Als je terugkomt
Rebecca Stead
 
Querido, 2010   €14,95