Lijst Home‎ > ‎

Amigos!

Geplaatst 8 okt. 2010 02:33 door susan *   [ 11 nov. 2011 09:07 bijgewerkt ]
Tijn is eenzaam en verveelt zich, zijn vrienden zijn verhuisd en hij durft niet naar het park met zijn skates, want in het park heerst ´De Top Drie van Erg´, jongens die hem en ook zijn vriend Opa Buurt, lastig vallen. Op een dag komt Spaanse Manoe het leven van Tijn binnenrijden in een verhuisauto, hij komt in de straat wonen. De jongens worden´amigos´. Tijn is blij met zijn nieuwe vriend, maar is ook bang hem weer kwijt te raken. Manoe moet erg wennen aan Nederland, evenals zijn ezeltje Rosa.
Tijn krijgt het moeilijk als zijn nieuwe vriend ziek wordt van heimwee, Rosa wegloopt en zijn ´praatvriend´ Opa Buurt in het ziekenhuis wordt opgenomen. Maar amigos helpen elkaar, zelfs als ze het op moeten nemen tegen De Top Drie van Erg.

Annemarie van den Brink heeft een prettige schrijfstijl, de zinnen zijn niet te lang en worden afgewisseld met levendige dialogen. In het boek draait het om vriendschappen, de vriendschap tussen Tijn en Manoe en de vriendschap tussen Tijn en een de veel oudere Opa Buurt zijn de rode draad in het verhaal.
De verteller van het verhaal is Tijn, een jongen die zijn leven regelmatig overdenkt. Dit had tot een zwaarmoedig verhaal kunnen leiden, maar dat is niet het geval. Tijn mag dan een tobber zijn, hij zit niet bij de pakken neer en dat leidt tot een spannend warm verhaal. Vriendschap brengt het beste in de mens boven lijkt de boodschap van de schrijfster te zijn.
Het boek is geïllustreerd door Harmen van Straaten in zijn bekende losse stijl. De zwart/wit tekeningen brengen de personen in het verhaal nog meer tot leven.

Amigos is een warm goed geschreven verhaal over vriendschap en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Amigos
Annemarie van den Brink (tekst) en Harmen van Straaten (ill)
 
Holland, 2010      €13,90