Lijst Home‎ > ‎

Amyra - Arjan Wilschut

Geplaatst 12 sep. 2013 01:45 door susan *   [ 12 sep. 2013 01:46 bijgewerkt ]

Amyra, een vondeling, groeit op bij de Arzakaanse visser Halim. Hij is een liefdevolle vader die haar leert lezen, schrijven en denken. Amyra is dol op de zee en duikt regelmatig naar een verzonken paleis. Omdat zij opmerkelijk lang haar adem kan inhouden heeft ze alle tijd de mozaïeken in het paleis te bekijken en zich af te vragen welk verhaal ze vertellen. 

Op een dag is het met de rust gedaan. Amyra wordt aangevallen door een Wolfman. Hulp komt uit onverwachte hoek; een jongeman redt haar. Hij kondigt de verandering in Amyra´s leven aan: zij is het kind uit een voorspelling en ze heeft de opdracht om de koning van Tir te vinden. Ze moet zo snel mogelijk naar Tir vertrekken en de Wolven, die het op haar leven gemunt hebben, voorblijven. De mozaïeken uit het verzonken paleis blijken haar leidraad. 

Amyra is het tweede deel in de trilogie Het boek van Aderyn. Het eerste deel, De adelaar en de koning, verscheen in 2005. De boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijver, Arjan Wilschut, heeft in Wales gewoond en dat kleurt het verhaal. De namen zijn Welsh, of klinken zo, en roepen herinneringen op aan andere fantasy-boeken zoals Narnia en In de ban van de ring.
Het verhaal heeft een bekend stramien: er is een queeste die rust op de schouders van een uitverkoren individu die wordt bijgestaan door trouwe helpers. Ook Amyra betreedt een duister land om in de Vuurberg een beproeving te doorstaan. Wilschut voegt, net als C.S. Lewis (de auteur van de Narniaverhalen) een goddelijk element toe. In Narnia is dat Aslan de leeuw, in Amyra is dat de adelaar Aderyn. Meestal is het de trouwe dienaar van Aderyn die Amyra helpt, maar aan het einde van de queeste komt de adelaar zelf en wijst haar aan als de nieuwe koning. Het is overigens geen zwaktebod dat Amyra het werk van de grote fantasyschrijvers in herinnering roept. Het genre is gebonden aan een aantal vaste thema´s waarvan de strijd tussen goed en kwaad de belangrijkste is.
Het boek leest prettig weg en weet de spanning goed vast te houden. De stijl is levendig en afwisselend: er zijn mooie beschrijvingen van het landschap, ernstige en grappige dialogen en het verhaal houdt vaart. Het is een boek om in onder te duiken en je te laten meeslepen in de sfeer. 
Wilschut heeft het verhaal zelf met enkele zwart/wit tekeningen geïllustreerd. 

Amyra
Arjan Wilschut
 

Callenbach, 2013     € 16,95