Lijst Home‎ > ‎

Anders - Andreas Steinhöfel

Geplaatst 31 mei 2016 04:09 door susan *   [ 31 mei 2016 04:09 bijgewerkt ]

De Duitse auteur Andreas Steinhöfel is in eigen land een grote naam. Verschillende van zijn boeken werden in het Nederlands vertaald waarvan Midden in de Winternacht de bekendste is. Anders schreef Steinhöfel in 2014 en is nu pas vertaald.
Felix krijgt op zijn twaalfde verjaardag een ongeluk en als gevolg daarvan ligt hij 263 dagen in coma. Als hij ontwaakt heeft hij geen herinneringen meer aan zijn verleden, dus maakt hij opnieuw kennis met zijn ouders, vrienden en anderen. Het blijkt al snel dat hij niet meer de oude Felix is. Hij is bijvoorbeeld ineens goed in wiskunde. Felix ziet ook aura´s rond mensen en hij kan (letterlijk) ruiken of iemand gezond is. Om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat hij een andere persoon is deelt hij mee voortaan Anders te heten.
Op school gaat het moeizaam, ouders klagen dat hij hun kinderen schrik aanjaagt met zijn bizarre gedrag en ongevraagde adviezen.
Ook sluimert er een geheim: voor het ongeluk is er iets gebeurd en er zijn mensen die graag zien dat Anders zijn geheugen nooit meer hervindt.

Steinhöfel werkt een boeiend gegeven uit. Het totale geheugenverlies plaatst Anders in een unieke situatie waarin hij opnieuw zijn plaats moet bepalen in zijn sociale netwerk. Ook de mensen om hem heen worden geconfronteerd met een nieuwe Felix en kunnen niet langer op de vertrouwde voet verder. Anders heeft het niet makkelijk, vooral omdat hij kan zien wat er bij andere mensen leeft:´Ik heb altijd zoveel om over na te denken´. Om zijn hoofd tot rust te brengen doet hij gevaarlijke dingen zoals balanceren op de leuning van een brug, te hoog in een boom klimmen en zwemmen in een gevaarlijke poel.
Steinhöfel kiest een bijzondere invalshoek om het verhaal te vertellen. Het zijn de mensen om Anders heen die in het boek aan het woord komen. Mensen met verschillende karakters en verschillende verwachtingen: moeder kan haar rol als beschermster moeilijk loslaten en heeft moeite haar ´nieuwe zoon´ te aanvaarden, Anders lerares wil hem, ingegeven door schuldgevoel, graag helpen, vader krijgt een veel betere band met zijn zoon, de bijschoolleraar ziet met genoegen hoe Anders zich ontwikkelt en de vrienden zijn in de war omdat de machtsverhoudingen in de groep zijn veranderd.
Steinhöfel heeft geen toegankelijk boek geschreven. De lezer krijgt te maken met veel vertellers die vaak ruim de tijd nemen om hun gedachten onder woorden te brengen. Gelukkig doen ze dat wel in mooie bewoordingen, bijvoorbeeld als vader antwoord moet geven op Anders vraag´Vertrouwde ik jullie?´

    ´Hoe moet hij dat weten? Wie weet er nou wat er in kinderen omgaat? Zijn eigen kindertijd is      een met elke volwassen ademhaling vanaf de randen verder verblekende herinnering, een         bijna onbereikbaar ver land van vage aquarelkleuren, maar als hij kattenkwaad had                 uitgehaald, herinnert hij zich nog goed, was hij nooit bang geweest voor een concrete straf,      maar wel vreselijk bang voor onenigheid...´

Vaders gedachtegang kabbelt nog geruime tijd verder alvorens hij een ontwijkend antwoord op de gestelde vraag geeft.
Steinhöfel verwerkt ook de nodige symboliek in zijn verhaal. Zo speelt een wraakzuchtige waternimf in een donkere poel een belangrijke rol.
Het is niet makkelijk een leeftijdsindicatie op dit verhaal te plakken. De auteur zelf vindt het boek te heftig voor kinderen onder de twaalf jaar.

Anders is een mooi en goed geschreven boek dat stof tot nadenken geeft.Anders 
Andreas Steinhöfel (vertaald door Tjalling Bos) met illustraties van Peter Schössow 

Hoogland & Van Klaveren, 2016     € 17,50

Andere boeken van Andreas Steinhöfel op kinderboekenpraatjes: