Lijst Home‎ > ‎

Anna´s oorlog

Geplaatst 10 mrt. 2011 02:49 door susan *
Anna is elf jaar en ze begint er genoeg van te krijgen dat ze als een klein kind behandeld wordt. Ze woont met haar ouders op een woonboot, die voor de huizen van haar oma en overgrootmoeder,´Gromi´ ligt.
De onvrede dat ze niet serieus wordt genomen groeit als haar verboden wordt om te gaan met haar nieuwe buurjongen. Dat heeft iets met het verleden te maken, maar veel uitleg krijgt Anna niet, moeder, oma en Gromi wapperen haar vragen weg.
Anna ontdekt nog meer zaken die vragen oproepen: staat er een foto van de huishoudster van Gromi in een boek, en waarom is zij kaal op die foto? Van wie zijn de stapels brieven die oma bewaart en wat is er gebeurd met haar overgrootvader, een jong overleden militair?

Anna´s zoektocht is de rode draad in het verhaal. Alle geheimen hebben met de Tweede Wereldoorlog te maken en worden één voor één ontrafeld.
De terughoudendheid van de volwassenen om Anna de oorlogsverhalen te vertellen wordt verklaard uit het feit dat ze Anna willen laten opgroeien in een veilige wereld zonder oorlog. Daar gaan, met name de ouders, wel ver in. Zo wordt Anna verteld dat haar vader vakantielanden fotografeert terwijl hij oorlogsfotograaf is.
Nolet heeft in het verhaal ook enige esoterische ervaringen en gebeurtenissen opgenomen. Diverse personages voelen dingen aan en Gromi doet aan ´glaasje draaien´. Misschien heeft de auteur hiermee meer sfeer en emotie aan het verhaal willen toevoegen, maar het doet eerder afbreuk aan de geloofwaardigheid.

Beatrijs Nolet heeft een vlotte pen, al zegt ze zelf dat ze daar hard voor moet werken. Ze schrijft geloofwaardige en goede dialogen waarin de personages kleur krijgen en wisselt deze af met beschrijvingen en de gedachten van de hoofdpersoon. Nolet weet de zoektocht van Anna spannend te houden.

Anna´s oorlog is een geschikt boek voor kinderen vanaf een jaar of elf. De ontdekkingen van Anna vertellen over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor gewone mensen in Nederland. Het laat zien hoe bepalend die periode in het leven kan zijn, zelfs voor de jongste generatie.
De gekozen vorm heeft een houdbaarheidsdatum, steeds minder kinderen zullen nog
(over)grootouders hebben met oorlogsherinneringen.

Anna krijgt aan het einde van het boek een opdracht mee: ´iedere generatie krijgt opnieuw de kans er een andere wereld van te maken´ en daar zullen we onze hoop dan maar op vestigen.

Anna´s oorlog
Beatrijs Nolet

De Fontein, 2011     € 14,95