Lijst Home‎ > ‎

April is de wreedste maand - Rindert Kromhout

Geplaatst 6 jan. 2014 03:26 door susan *   [ 6 jan. 2014 03:26 bijgewerkt ]

In 2010 verraste Rindert Kromhout met zijn boek Soldaten huilen niet. Zijn fascinatie voor de illustere bewoners van Charleston, bekende kunstenaars uit het begin van de twintigste eeuw, wist hij in een pakkend en ontroerend verhaal op zijn lezers over te brengen. Het boek werd in 2011 dubbel bekroond met de Thea Beckmanprijs en de De Gouden Lijst. Kromhout was nog niet uitverteld en besloot een tweede boek te schrijven over de Bloomsbury Groep waarin hij de lezers meeneemt naar het voorjaar van 1941.

In Soldaten huilen niet is Quentin aan het woord die onder leiding van zijn tante, de beroemde schrijfster Virginia Woolfe, een boek schrijft over zijn oudere broer Julian die in de Spaanse Burgeroorlog gedood wordt. Ook in dit boek is het Quentin die schrijft: zijn jongere zusje Angelica heeft hem gevraagd haar verhaal op te schrijven. Aanleiding is de plotselinge vermissing van tante Virgina, de zuster van hun moeder Vanessa Bell. Angelica is zestien als ze terugkijkt op haar jeugd. Zij heeft de vrijheid die haar gegeven werd niet als prettig ervaren. Ze is in verwarring over wat ´normaal´ is en wat niet en ze hunkert naar de liefde van haar moeder die dat niet schijnt te zien. Angelica is dol op haar tante Virginia met wie zij een goede band heeft en dit ook duidelijk aan de buitenwereld laat zien.
Naast de beschrijvingen van Angelica´s wereld ontrolt zich het verhaal over de vermissing van Virginia. Uiteindelijk vertelt Vanessa over de zware strijd die haar zuster al jaren voerde tegen haar depressies en kunnen Angelica en Quentin de keuze van hun tante beter begrijpen.

Het blijft fascinerend dat bijna alle beschreven personen uit het boek echt hebben bestaan en bovendien veel informatie over hun leven hebben nagelaten. Angelica bijvoorbeeld schreef een boek over haar jeugd op Charleston en Quentin schreef een biografie over Virginia Woolfe.
Kromhout heeft gekozen voor een complexe vertelsituatie: Quentin die vertelt over Angelica, die het verhaal weer aan hem vertelt en waarover ze met elkaar spreken. Het is een moeizame vorm waarin niet altijd duidelijk is wie het woord heeft. De mogelijkheden die deze keuze biedt, namelijk een verhaal van twee kanten belichten, wordt helaas spaarzaam gebruikt.
Opvallend is hoe nadrukkelijk de hunkering van Angelica naar haar moeders liefde beschreven wordt, evenals Angelica´s verwarring over wat er in de buitenwereld als´normaal´ geldt. Jammer dat Kromhout niet wat vaker de beschreven gebeurtenissen voor zich laat spreken.
Toch zullen veel lezers die hebben genoten van Soldaten huilen niet ook van dit boek genieten omdat het de nieuwsgierigheid bevredigd naar hoe het verder ging met de bewoners van Charleston en ook dit boek weer de unieke sfeer van de Bloombury Groep weet te vangen.

April is de wreedste maand
Rindert Kromhout


Leopold, 2013     € 15,95

Andere boeken van Rindert Kromhout op kinderboekenpraatjes:
Soldaten huilen niet