Lijst Home‎ > ‎

Archie Greene en het geheim van de magiër - D.D. Everest

Geplaatst 8 apr. 2015 03:29 door susan *   [ 8 apr. 2015 03:30 bijgewerkt ]

Op zijn twaalfde verjaardag wordt er bij Archie Greene een bijzonder pakket afgeleverd. De inhoud is een boek dat al vierhonderd jaar klaar lag om op deze specifieke dag aan de jarige te worden overhandigd. Er zit ook een instructie bij het pakket: Archie moet het boek afgeven bij een boekhandel in Oxford. Zijn grootmoeder, die hem opvoedt nadat zijn ouders en zijn zus om het leven kwamen bij een bootongeluk, vertelt Archie dat hij familie heeft in Oxford. Hij moet daar maar een tijdje gaan logeren, want oma heeft elders ´dringende zaken´ af te handelen.
Archies oom en tante en ook zijn neef en nicht blijken bij een bijzondere bibliotheek te werken. In deze bibliotheek worden magische boeken verzameld, gerepareerd en bewaakt. De boeken zijn afkomstig uit de Grote Bibliotheek van Alexandrië die in 48 v. Chr. door brand werd verwoest. Archie wordt, tot zijn eigen verrassing, leerling-boekbinder in deze onalledaagse bibliotheek.
Het boek dat hij heeft ingeleverd lijkt niet bijzonder, maar het tegendeel is waar. Tovenaars met slechte bedoelingen,´de Hebberds’ zitten er achteraan. Archie, die een boekfluisteraar blijkt te zijn, moet samen met zijn neef en nicht alles op alles zetten om een magische ramp te voorkomen.

De schrijver, D.D. (Des Dearlove) Everest, is een Britse journalist die enkele non-fictieboeken schreef voor volwassenen. Archie Greene en het geheim van de magiër is zijn eerste kinderboek. Het moet gezegd worden dat hij de Harry Potter goed gelezen heeft. Tal van ideeën en gebeurtenissen verwijzen naar Rowlings boeken: er is een magische wereld waar ´gewone´ mensen geen weet van hebben, er is een nietsvermoedende twaalfjarige die op zijn verjaardag ontdekt een uitverkorene met speciale gaven te zijn, de toegang tot de magische bibliotheek bevindt zich in een ogenschijnlijk gewoon café en men komt de bibliotheek binnen na een woeste rit in een stoel. Er zijn nog meer overeenkomsten, maar ik zal ze jullie besparen.
Wie Harry Potter (nog) niet gelezen heeft, of zich niet ergert aan de opvallende overeenkomsten krijgt een aardig verhaal voorgeschoteld. Het is onderhoudend en met vaart geschreven, de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. De omschrijving van de magische wereld mag dan niet origineel zijn, leuk is het wel. Er zijn rondvliegende boeken, illegale ontsnappingen van personages uit die boeken, monsters die geheimen bewaken, reisjes naar het verleden en verontrustende voorspellingen. Everest verwerkt in zijn verhaal historische gebeurtenissen zoals de grote brand in de bibliotheek van Alexandrië en de grote brand van Londen in 1666. Ook duiken er historische figuren op, bijvoorbeeld John Dee, de legendarische adviseur/alchemist in dienst van koningin Elizabeth I.
De karakters in het verhaal blijven echter vlak. Archie stormt op van alles af zonder vragen te stellen en de reden daarvoor is onduidelijk. Het is vreemd dat hij zo weinig vraagt aan zijn aardige oom en tante die hem niet alleen wegwijs zouden kunnen maken in zijn nieuwe omgeving, maar ook zijn ouders goed gekend hebben. Ook de andere personages hebben weinig persoonlijkheid.
Het bestaan van een magische wereld in een niet magische omgeving is mager uitgewerkt, zeker in vergelijking met het werk van Rowling. 

Archie Greene en het geheim van de magiër is een aardig verhaal met weinig diepgang en veel verwijzingen naar zijn grote broer Harry Potter. Lekker voor een paar uurtjes leesplezier, om het daarna weer snel te vergeten.

Archie Greene en het geheim van de magiër
D.D. Everest (vertaald door Esther Ottens) 

Querido, 2015     € 12,50 (tot 2 juli 2015, daarna 16,99)