Lijst Home‎ > ‎

Arno en de bal - Yvonne Jagtenberg

Geplaatst 7 jun. 2013 01:44 door susan *

Arno en de bal is het vierde deel van een serie over de avonturen van het jongetje Arno. Dit verhaal draait om de bal van Arno, een nieuwe bal, een bal zonder enkel krasje of veegje, een bal die zo mooi als de zon blinkt. Arno besluit met de bal naar buiten te gaan. ´Natuurlijk was Arno bang de bal kwijt te raken. Daarom hield hij hem stevig vast´. 

Arno ontmoet verschillende kinderen die graag met hem willen voetballen. Samen zoeken ze een veld met een doel. Als er een prima veldje gevonden is komt het grote moment: zal Arno zijn mooie nieuwe bal loslaten? 

Het verhaal is geïllustreerd in de opvallende eigen stijl van Yvonne Jagtenberg, bekend van de prentenboeken over Balotje. Haar figuren hebben grote hoofden met grote neuzen en komen daardoor wat karikaturaal over. Gezichtsuitdrukkingen geeft ze subtiel aan. In combinatie met de lichaamshouding zijn de emoties wel goed af te lezen. De omgeving wordt in grote vlakken neergezet met weinig details. Als de kinderen in het verhaal, waaronder een meisje en een donker gekleurde jongen, gaan voetballen wordt de hitte van de strijd weergegeven als momentopnamen: dan zien we Arno zonder hoofd en halve medespelers.
Jagtenberg heeft een rommelige schrijfstijl. Soms maakt ze lange zinnen die moeilijk te volgen zijn voor onervaren lezers. Ook de beeldspraak is verwarrend als Arno zijn bal heel hoog door de wolken naar de zon schiet. Menig kleuter zal zich afvragen of de bal nu voor altijd weg is. 

Het verhaal heeft een origineel thema: het in gebruik nemen van iets dat nog mooi en nieuw is. De lezer kan zich hier makkelijk mee identificeren. Het is fijn voor zowel Arno als de lezer dat het spelen met de bal nóg leuker is dan het bewonderen van zijn schoonheid. Minder leuk is dat Arno aan het einde van het verhaal straf krijgt. Waarom hij straf krijgt is onduidelijk. Is dat omdat hij zijn shirt heeft geruild, was hij misschien te laat thuis, of heeft hij straf gekregen omdat er krassen en vegen op de nieuwe bal zitten? Gelukkig vindt Arno het niet erg dat hij direct naar bed moet, hij is
´apetrots´dat hij een geweldige wedstrijd heeft gespeeld.

Arno en de bal
Yvonne Jagtenberg 
Rubinstein, 2010     € 12,95