Lijst Home‎ > ‎

Assassin´s creed

Geplaatst 10 jul. 2011 05:17 door susan *   [ 20 jul. 2011 04:31 bijgewerkt ]
Assassins´s creed
is een game die in ons huis regelmatig gespeeld wordt. Niet door mij overigens, ik kijk er op een afstandje naar en zie dan een opvallend geklede jongeman veel over daken rennen in prachtige Italiaanse steden. Er wordt frequent geknokt en de hoofdrolspeler komt tot rust in een huis dat gevuld is met prachtige schilderijen. De game is gesitueerd in het Italië van de 15e eeuw.
De verhaallijn van de game is nu in boekvorm is verschenen.

Schrijver en historicus Oliver Bowden vertelt het verhaal van Ezio Auditore.
Als 17 jarige jongeling uit een vooraanstaande bankiersfamilie in Florence lijkt het leven Ezio toe te lachen. Maar het noodlot slaat toe als zijn vader verraden wordt en wordt opgehangen, samen met twee van zijn zonen. Ezio ontspringt de dans, maar wordt gezocht. Hij brengt zijn moeder en zuster in veiligheid en wil maar één ding: wraak.
Hij rekent met een aantal tegenstanders af en vindt bij hen belangrijke papieren, die onder andere beschrijvingen geven van bijzondere wapens. Ezio brengt de papieren bij Leonardo da Vinci die de wapens voor hem kan maken.
Ezio zoekt en vindt bescherming bij zijn oom, die hem inwijdt in de familiegeschiedenis. Zijn vader, oom en nu ook Ezio behoren tot de Assasijnen, een groep mensen die het gemunt heeft op de Tempeliers die uit zijn op de wereldmacht.
Ezio heeft nog een lange lijst met kandidaten die hij wil doden omdat ze zijn familie hebben verraden, of omdat zij de zaak van de Assasijnen tegen werken. Inzet van de strijd wordt het vinden van een mysterieus voorwerp.

De verhaallijn kent enkele kleine verschillen met de game. Hier en daar wordt een andere naam gebruikt, relaties worden wat meer uitgewerkt en het vinden van de zogenaamde codexpapieren verloopt wat anders. Het grootste verschil met de game is dat het boek zich geheel afspeelt in de 15e eeuw en er geen verwijzingen zijn naar de 21e eeuw.

Is het nu ook een goed boek? In literair opzicht is het zwak. Het verhaal wordt rechttoe rechtaan verteld, een mooie beeldspraak of sfeeromschrijving wordt nauwelijks gegeven. Ezio gaat van vechtpartij naar afrekening, er wordt heel wat afgeknokt. De beschrijvingen van dit geweld zijn afwisselend, de details zijn nogal eens ongeloofwaardig, Ezio weet altijd ergens binnen te komen en natuurlijk wint hij altijd.
Het is opmerkelijk dat de´goede partij´ de Assasijnen zijn, de Assasijnen waren een Islamitische sekte die onder andere vochten tegen de kruisvaarders. In het boek zijn het de afstammelingen van deze orde die de hoofdrol spelen en het opnemen tegen de afstammelingen van de Tempeliers. De orde van de Tempeliers is in de (jeugd)literatuur meestal ´de goede partij´, bijvoorbeeld in de Da Vinci code van Dan Brown waar Leonardo da Vinci de erfenis van de Tempeliers behoedt. In Assassin´s creed is Da Vinci echter op de hand van de Assasijnen.
Veel diepgang heeft het boek niet. Enkele scènes zouden zich daar wel voor lenen. Ezio leert bijvoorbeeld van zijn oom de erecode van de Assasijnen die onder andere behelst de overwonnen (dode) vijand met respect te behandelen. Ezio spreekt dan ook braaf na zijn slachtpartijen een kort gebed uit en daar blijft het bij.
In de scène waar Ezio afrekent met een geduchte tegenstander die geen persoonlijke vijand van hem is, is dit een kill als alle andere, terwijl de tegenstander hem kort daarvoor het leven heeft gespaard. Jammer dat Ezio hier nauwelijks een gedachte aan wijdt.

Assassin´s creed is een boek voor de gamer die ook los van de spelcomputer weg wil zinken in de wereld van Ezio. Het boek voegt aan de jeugdliteratuur niets toe.

Assassins´s creed renaissance
Oliver Bowden

De Fontein, 2011     € 19,95