Lijst Home‎ > ‎

Astra en de astrotaartjes - Philip Reeve

Geplaatst 6 nov. 2014 02:03 door susan *   [ 6 nov. 2014 02:04 bijgewerkt ]

Vorig jaar verscheen van Reeve en McIntyre het verrassend leuke boek Olivier en de dwaaleilanden. In dezelfde stijl is er nu een nieuw boek: Astra en de astrotaartjes.
Deze keer is de tienjarige Astra de hoofdpersoon en zij gaat verhuizen naar Nova Mundi. De verhuizing gaat even duren, de reis ernaartoe duurt 199 jaar. Maar Astra leeft in de toekomst, dus is dit geen probleem. Tijdens de reis wordt zij, haar familie en alle andere mensen die naar Nova Mundi gaan op een ruimteschip in slaap gehouden tot ze er zijn. Robots zorgen voor de koersbepaling en de veiligheid.
Vlak voor Astra in haar slaapcocon wil stappen krijgt ze enorme trek. Ze vraagt de Nomnomaat 900 Voedselbereider voor haar de ´allerbeste taart ooit´ te maken. Helaas is er geen tijd om het resultaat af te wachten omdat ze naar bed moet.
Halverwege de reis wordt Astra wakker. De Nomnomaat probeert nog altijd haar opdracht uit te voeren en braakt de ene na de andere taart uit. Het zijn kwaadaardige taartjes waaronder ´hongerige hazelnootgebakjes, terroristische tompoezen en vaatzuchtige vruchtenvlaaien.´ Het gebak zet direct de aanval in als ze Astra ontdekken. En er zijn nog meer problemen: het schip ligt niet op koers, er vallen Poglieten aan en er dwaalt er een Naamloze Gruwel rond.

Reeve en McIntyre zijn een goede combinatie. De losse schrijfstijl van Reeve past goed bij het tekenwerk van McIntyre. Tekst en illustraties vormen een geheel en beide staan vol met leuke vondsten.
Het basisidee van het verhaal, helemaal alleen wakker in een bedreigende omgeving, appelleert aan angsten die bijna ieder kind kent:´wat als papa en mama er ineens niet zijn en ik moet helemaal alleen een grote-mensen-probleem oplossen´. Reeve verwoordt ook Astra´s eenzaamheid en angst, bijvoorbeeld als ze naar haar slapende ouders en broertje in de slaapcapsule kijkt terwijl ze weet dat er van alles mis is op het schip. Maar het grootste gedeelte van het verhaal wordt in beslag genomen door Astra´s vindingrijke strijd tegen het gebak en de Poglieten. Astra trekt met humor ten strijde en maakt daarmee de eenzaamheid en spanning draaglijk. Reeve is een meester in het creëren van een krankzinnige situatie en deze toch als geloofwaardig aan de lezer te verkopen.
Illustratrice Sarah McIntyre gaat helemaal mee met Reeve´s fantasie. Zij tekent het vraatzuchtige gebak, de Naamloze Gruwel en de al dan niet behulpzame robots. De speelse afwisseling tussen tekst en illustraties maakt het boek aantrekkelijk voor lezers die niet van lange bladzijden met tekst houden, maar wel een goed geschreven fantasievol verhaal willen lezen.

Astra en de astrotaartjes
Philip Reeve (tekst, vertaald door Sandra C. Hessels) en Sarah McIntyre (ill)


Veltman, 2014     € 12,50

Andere boeken van Philip Reeve op kinderboekenpraatjes: