Lijst Home‎ > ‎

Atlas - Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński

Geplaatst 3 dec. 2018 03:11 door susan *   [ 3 dec. 2018 03:15 bijgewerkt ]Met een atlas kun je vanuit je luie stoel op reis. En wil je een luxe reis maken, koop dan de atlas van het Poolse echtpaar Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński. Hun mooie grafische werk is bijzonder en won al verschillende internationale prijzen. 
    De atlas heeft een groot formaat en neemt de lezer mee naar alle continenten. Het is echter geen gewone atlas met gekleurde vlakken waar met kleine letters namen in staan. In deze atlas zijn kleuren vervangen door beeld. Neem bijvoorbeeld de kaart van Nederland, die een dubbele bladzijde beslaat. Linksboven staan de kenmerken van het land: de hoofdstad, de vlag, welke talen er gesproken worden, hoeveel inwoners het land heeft, hoe groot het is en wat populaire namen voor jongens en meisjes zijn. In de zee die het land omringt staat netjes ‘Noordzee’ en in die zee zijn onder andere tong en haring getekend en aan de rand bij Zeeland zien we de Oosterscheldekering, waar een korte uitleg bij staat (‘waterkering die Nederland tegen overstroming beschermt’). In de kaart staan enkele grote steden aangegeven en soms is daar een kenmerkend gebouw uit die stad bij getekend. De rivieren staan ook op de kaart, de grote rivieren met hun naam, evenals de provincienamen. De provinciegrenzen worden niet aangegeven. Naast gebouwen staan er nog veel meer tekeningen in de kaart, bijvoorbeeld gewassen, inheemse dieren, de hunebedden en natuurlijk een tulp. We zien ook mensen in actie, bijvoorbeeld een vrouw die aan het strand zit, een wadloper of iemand op de fiets.
    Het land staat los op de pagina, om te zien wat de buurlanden zijn moet de lezer terugbladeren naar een overzichtskaart. In de ruimte rond de kaart staan tekeningen over andere aspecten die met het land te maken hebben. Rond Nederland zien we bijvoorbeeld een voetbal, koningsdagvierders, Rembrandt, Delfts blauw, kaas, stamppot, iemand op de fiets en een bloembollenverkoper.

De kaarten staan in een versierd kader en de gekozen kleuren zijn zacht. Het geheel heeft daardoor een fijne wat nostalgische uitstraling. De tekeningen van beroemde mensen en bekende gebouwen zijn precies en lijken goed.
    Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński maken op hun kaarten een mooie mix tussen bekende en minder bekende feiten. Er valt dus veel te ontdekken, zeker over niet zo bekende landen. Neem bijvoorbeeld Madagaskar. Zoals verwacht staat deze kaart vol met bijzondere dieren, maar we zien ook dat de nationale sport moringue is, dat er naast rijst en zoete aardappels vanille en cacao wordt verbouwd en dat Lantoniaina en Lalaina daar gewone kindernamen zijn.
    Wie met het Poolse echtpaar over de wereld wil zwerven heeft de keus uit twee atlassen. De editie die 2013 uitkwam, of de luxe editie die dit jaar is uitgegeven. In de luxe-editie staan twintig extra landen.

De atlassen van Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński zijn feest om te bekijken. De kaarten vol tekeningen geven veel informatie over de kenmerken van het land en over de cultuur. Zelden was op reis gaan zo goedkoop.

Atlas
Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński, vertaling door Renata Cieszynska en Greet Pauwelijn 

Lannoo, 2013, 2018     €24,99, luxe-editie €29,99