Lijst Home‎ > ‎

Ausländer

Geplaatst 3 aug. 2010 03:17 door susan *   [ 24 aug. 2010 08:50 bijgewerkt ]

De 'Ausländer' uit de titel van dit boek is de dertienjarige Pjotr. Hij wordt in 1941 wees in Polen en belandt in een kindertehuis. De omstandigheden zijn daar slecht, maar Pjotr krijgt een kans op een beter leven. Na bestudering van zijn raskenmerken wordt hij als Ariër bestempeld en komt in aanmerking te worden opgenomen in een Duits gezin.
Pjotr, die goed Duits spreekt, wordt Peter en komt terecht in Berlijn. Het gezin dat hem opneemt leeft voor Adolf Hitler en zijn partij. De vader doet biologisch onderzoek naar rassenkenmerken, moeder en de kinderen zetten zich in voor de partij. Peter wordt hartelijk ontvangen en probeert zich aan te passen. Maar Peter houdt dit niet vol en krijgt steeds meer kritiek op het systeem. Hij probeert dit zoveel mogelijk voor zich te houden, want kritiek hebben kan heel gevaarlijk zijn. Maar hoe lang kan hij de ogen voor groot onrecht sluiten? Kan Peter iets doen voor de mensen die in de verdrukking komen?
Dit verhaal geeft een overtuigend beeld van het leven in Berlijn rond 1941/43. Het fanatisme van de Nazi-aanhangers, het voorzichtige verzet van enkele hiertegen, de absurde rassentheorieën en het begin van twijfel als Hitler grote verliezen lijdt aan het Oostfront en Berlijn gebombardeerd wordt. Het verhaal is vlot en degelijk geschreven en meeslepend. Niet alleen voor Peter is het schokkend om te ontdekken hoe ver de Nazi’s gaan in het uitvoeren van hun ideeën. Dit boek is een must voor iedereen die denkt dat het indrukwekkende boek De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne ook maar iets met de historische werkelijkheid te maken heeft. Een boek dat je niet snel vergeet en te lezen vanaf veertien jaar.

Ausländer
Paul Dowswell

Callenbach, 2009   € 17,95