Lijst Home‎ > ‎

Auto's - Carl Johanson

Geplaatst 14 apr. 2017 03:46 door susan *   [ 14 apr. 2017 03:50 bijgewerkt ]

Veel kinderen worden blij van een boek vol met plaatjes van uiteenlopende auto’s. Dit prentenboek echter is geen doorsnee autoplaatjesboek. De Zweedse illustrator Carl Johanson tekende naast bekende en minder bekende auto’s ook auto’s waarvan je niet wist dat ze bestonden. Wat te denken van een kristalauto, een zweetauto, een igloto of een ledikantenkar? Allemaal auto’s die hun naam eer aan doen: een kristalauto heeft de vorm van kristallen, een zweetauto ziet eruit als een zwemband en wordt bestuurd door een plasje zweet, een igloto heeft duidelijk verwantschap met een iglo en in een ledikantenkar kun je lekker slapen.
Johanson speelt met woord en beeld. De ene keer kiest hij voor de meest voor de hand liggende uitvoering en tekent een wortelauto in de vorm van een wortel en een handschoenauto is een handschoen op wielen. Andere keren verrast hij, zo is een vette auto een rijdende bonk vet, een kabouterauto is opvallend groot en de junglejeep is niet te zien want die is geheel overwoekerd.
Naast de fantasieauto’s zijn er ook talrijke bestaande auto’s afgebeeld. Ze zijn te vinden op de pagina’s die een bepaald werkterrein in beeld brengen, zo staan alle brandweervoertuigen bij elkaar (van ladderwagen tot sneeuwscooter), zien we een betonwagen, vorkheftruck en boormast op een bouwplaats en op het vliegveld staan onder andere een mobiele trap, een ontijzingsvoertuig en een bagagetrekker. De mix van bestaande auto’s en fantasievoertuigen pakt goed uit, het levert een speels prentenboek op. Johanson tekent in een grafische stijl. Zijn kleurpalet is bescheiden en hij gebruikt veel zachte kleuren. De auto’s staan tegen een witte achtergrond, alleen op de themabladzijden is deze achtergrond opgevuld met zwart-wittekeningen. Johanson tekent op de achtergrond ook enkele dieren, zoals een krokodil en een slang, die verder geen duidelijke plek in het geheel hebben. Soms is dit storend, zoals de enorme slang die uit het niets door een Engelse bus kronkelt.
Voor de kleine autoliefhebber valt in dit prentenboek veel te ontdekken. Het boek leent zich goed voor het uitbreiden van de woordenschat, zeker met een voorlezer in de buurt die bijvoorbeeld kan uitleggen wat een camper, plantenkas of een compacte shovel is. Kinderen die nog niet kunnen lezen worden uitgedaagd zelf namen te bedenken voor de afgebeelde auto’s. Tot slot nodigt Johansons creativiteit uit tot navolging en moedigt kinderen aan zelf fantasieauto’s te bedenken en te tekenen.

Carl Johanson laat in zijn originele boek zien dat je auto’s in oneindig veel vormen kunt bedenken. Zijn grafische stijl is toegankelijk en vermakelijk. Dit autoprentenboek 2.0 mag de jonge autoliefhebber niet missen.

Auto’s
Carl Johanson (vertaald door Bernadette Custers) 
Van Goor, 2017     € 11,99