Lijst Home‎ > ‎

Baas van de wereld - Pieter Koolwijk

Geplaatst 8 feb. 2016 03:34 door susan *   [ 8 feb. 2016 03:34 bijgewerkt ]

De tienjarige Ivo is een kind dat altijd denkt, impulsief is en graag met de wereld deelt wat hem bezighoudt. Niet iedereen kan daar tegen, zijn drukbezette ouders en zijn leraren hebben moeite met zijn chaotische en drukke gedrag. Maar zijn beste vriendin Mila niet, de rustige introverte Mila en Ivo begrijpen elkaar.
Op een dag ontmoeten de kinderen een zwerver die beweert de baas van de wereld te zijn. Hij is somber gestemd, het gaat niet goed met de wereld; ´Het enige waar mensen aan denken is zichzelf. Voor hen draait alles om geld, macht of aandacht. En er is niemand die nog aan de wereld denkt´. Ivo vraagt natuurlijk waarom de baas van de wereld dan niet ingrijpt en ´Baas´ legt uit dat hij dat niet kan, hij kan hooguit een beetje bijsturen. Dat demonstreert hij door een steentje voor een auto te gooien. Hij beweert dat deze actie ertoe zal leiden dat er de volgende dag een inbrekersbende wordt opgerold. Mila en Ivo zijn stomverbaasd als dit inderdaad gebeurt.
Daar blijft het niet bij want de baas van de wereld heeft plannen met Ivo en Mila. Hij ontmoet de kinderen weer als hij op de vlucht is voor de politie en hij neemt ze mee in zijn vliegende winkelwagentje. Het vliegtochtje is niet het enige wonderbaarlijke avontuur dat de kinderen meemaken met Baas. Zijn huis is ook bijzonder, hij kan daar via televisietoestellen alle mensen op de wereld zien, ook Mila´s moeder die haar dochter als baby in de steek liet.

Pieter Koolwijk maakte in 2012 indruk met zijn debuut Vlo en Stiekel. Ook in dit boek zien we zijn grote schrijverskwaliteiten. Ivo en Mila zijn interessante karakters die hij mooi weet neer te zetten. De lezer wordt deelgenoot van Ivo´s immer bruisende gedachten en daar zitten pareltjes bij, bijvoorbeeld de vraag hoeveel iemand eigenlijk hoort te praten, want volgens zijn ouders praat hij teveel en Mila te weinig.
Baas van de wereld is een verhaal met een boodschap. Bladzijden lang houdt Baas de kinderen voor hoe slecht het met de wereld gaat en dat zijn hoop op verbetering bij de kinderen ligt, want volwassenen nemen hem niet serieus. Hij wil dat Ivo en Mila een geheimzinnig pakje afgeven bij de koning. Wat erin zit en waarom juist Ivo en Mila het moeten afgeven blijft lang onduidelijk.
Niet alles in het verhaal komt goed uit de verf. Zo heeft Baas bijvoorbeeld gedurende het hele avontuur de politie achter zich aan, maar waarom dat zo is blijft vaag. Evenals de plotselinge nachtelijke verschijning van een politieman bij het huis van Ivo. Als de kinderen met Baas meegaan is de vraag waarom dat noodzakelijk is en het is onwaarschijnlijk dat de politie Baas vooral opjaagt omdat hij een dief zou zijn en niet als kinderontvoerder. De plannen van Baas met Ivo en Mila blijven lang onduidelijk, pas op de laatste bladzijden wordt hierover uitleg gegeven. Ook de andere verhaallijn, de ontmoeting van Mila met haar moeder, krijgt niet de aandacht die het verdient. Er zitten ook slordigheden in het verhaal, bijvoorbeeld als Ivo, Mila en Baas aan het einde van de ochtend moeten vluchten en zich ineens in een stad bevinden waar de schemering invalt. Ook op de illustraties zien we dingen die niet lijken te kloppen met het verhaal als Baas weer te zien is in zijn oude plunje, waar hij zich eerder in het verhaal een nieuw uiterlijk heeft aangemeten.

Baas van de wereld is een boek dat veel belooft, maar dat niet helemaal waarmaakt. Wat het verhaal overeind houdt is de aanstekelijke schrijfstijl van Koolwijk en de prachtige speelse illustraties van Elly Hees.

Baas van de wereld
Pieter Koolwijk (tekst) en Elly Hees (illustraties)


Lemniscaat, 2016 € 10,00  (na 1 maart 2016 €14,95)

Andere boeken van Pieter Koolwijk op kinderboekenpraatjes: