Lijst Home‎ > ‎

Baby´tje in mama´s buik - Bette Westera

Geplaatst 23 mei 2016 03:28 door susan *   [ 22 jun. 2017 09:22 bijgewerkt ]

Bette Westera werd onlangs oma en dat heeft haar vast geïnspireerd tot het schrijven van het boek Baby’tje in mama´s buik. Westera vertelt het verhaal van de zesjarige Jip, een meisje, die op een zondagmorgen hoort dat haar moeder een baby in haar buik heeft. Dit roept allerlei vragen op, bijvoorbeeld waarom mama en papa dat pas na drie maanden vertellen en hoe groot het baby’tje nu is. Jips ouders geven op alle vragen duidelijke antwoorden.
Natuurlijk mag Jip mee naar verloskundige Loes. Helaas kan die nog niet zien of de baby een piemeltje heeft. Jip wil namelijk graag een broertje omdat haar beste vriendin Sara, die een zusje heeft, altijd alles hetzelfde wil als Jip en dat vindt Jip niet leuk.
Jip wil graag weten hoe een baby’tje eigenlijk in de buik terecht komt, maar mama wil dat niet uitleggen in de wachtkamer of in de rij bij de supermarkt, dat doet ze liever thuis. Daar vertelt ze over de eitjes in haar buik die graag een baby´tje willen worden, maar daarvoor een zaadje nodig hebben. En dat zaadje had papa, niet in zijn buik maar in de ballen die bij de piemel horen. Mama vertelt ook over seks:´We kleden ons uit en we zoenen elkaar. Heel lang en heel lief. En dan doet papa zijn piemel bij mij naar binnen. Heel voorzichtig´.´Mag ik dat eens zien?´, vraagt Jip, maar dat mag niet:´dat is iets tussen papa en mij´.
Jip heeft geluk, de baby in de buik is een jongetje. Ze maakt zich wel wat zorgen, want Bram uit haar klas zou ook een broertje krijgen´maar dat ging niet door´ omdat hij te vroeg werd geboren.
Gedurende de zwangerschap heeft Jip veel om over na te denken, bijvoorbeeld dat iedereen vroeger een eitje is geweest, zelfs opa, en hoe zal haar broertje er straks uitzien. Na de uitleg over eitjes en zaadjes begrijpt Jip wel hoe het komt dat kinderen op hun vader en moeder lijken, maar hoe zit het dan als je twee moeders hebt, zoals haar vriendje Thomas.
De familie bereidt zich voor op de komst van de baby en Jip krijgt een andere kamer. Dat vindt ze best even moeilijk.
Dan komt de dag dat mama buikpijn krijgt. Opa en oma komen op Jip passen en later komt ook de verloskundige. Als het baby´tje is geboren mag Jip naar boven komen en kennis maken met haar pasgeboren broertje.

Westera laat het verhaal door Jip vertellen en blijft zo dicht bij de belevingswereld van het kind. Jip krijgt heldere, duidelijke, eerlijke en korte antwoorden op haar vragen. Precies goed voor zesjarigen. Westera schrijft in een prettige losse stijl waarin vragen en antwoorden soepel in het grotere verhaal verwerkt zijn. In het boek staat de informatie centraal, maar door de verhalende vorm leest het makkelijk weg.

Jan Jutte heeft het boek mooi geïllustreerd. Sommige dingen tekent hij gedetailleerd zoals de echo op het tablet en ´het ding dat een beetje op papa´s scheerapparaat lijkt´ en de verloskundige op mama´s buik zet om het hartje van de baby te laten horen. Jutte zet ook de mensfiguren duidelijk neer en geeft ze geloofwaardige gezichtsuitdrukkingen. Grafische elementen spelen een belangrijke rol, zoals patronen op kleding, bijzondere achtergronden of de gestileerde op Picasso geïnspireerde weergave van een vrouwfiguur met een baby in de baarmoeder.

Baby'tje in mama´s buik is een prachtig uitgegeven boek dat heldere antwoorden geeft op vragen rond zwangerschap en geboorte. Een aanwinst in de voorlichtingsboeken voor jonge kinderen. 

Op 21 juni kreeg Baby'tje in mama's buik een Zilveren Griffel.
Uit het juryrapport: 'Het verhaal staat in dienst van de informatie, nergens wordt het geforceerd, integendeel: het perspectief van de vragende Jip maakt identificatie mogelijk. De levendige dialogen en de prachtig weergegeven gedachtegangen van het meisje maken het boek tot een heerlijk voorleesboek.'


Baby'tje in mama´s buik
Bette Westera (tekst) en Jan Jutte (illustraties) 

Gottmer, 2016     € 16,95