Lijst Home‎ > ‎

Bedreigd

Geplaatst 25 sep. 2010 06:25 door susan *   [ 13 jun. 2012 02:49 bijgewerkt ]
Kevin Brooks is een begaafd schrijver die als geen ander een sfeer weet op te roepen.
In het boek Bedreigd is dat geen vrolijke sfeer, het is vooral beklemming en angst waar woorden aan gegeven worden. Het verhaal draait om Moo Nelson. Moo is niet gelukkig; hij is dik en wordt veel gepest,zoals blijkt uit dit citaat:

Ik moet naar school.
Geen ontkomen aan.
Ik moet naar school lopen, door de zogenaamd grappige REGEN – HA DIE MOO! WAT ZIE JE ER SLANK UIT VANDAAG! SCHUDDEN MET DIE ROLLEN, JONGEN! PAS OP, ER KOMT EEN TON VET AAN! Elke dag is hetzelfde. De REGEN van woorden, de jongens op hun fietsen met hun hatelijke opmerkingen, het MEDELIJDEN van de ouders in hun auto’s, de meisjes met hun korte rokjes, met hun venijn en hun medelijden…JEZUS, ik weet niet wat erger is, het venijn of het medelijden’

Moo ontvlucht ´de regen’ door naar ´de brug’ te gaan. De brug loopt over een snelweg en Moo komt tot rust door de (overigens prachtig beschreven) stroom van beweging en geluid.
Op een dag is hij getuige van een ongeluk en vechtpartij met dodelijke afloop. Daar begint voor Moo een andere narigheid. Hij wordt door twee partijen onder druk gezet en bedreigd om tegenstrijdige verklaringen af te leggen.
Een boek van deze auteur lees je niet alleen voor het verhaal. Dat verhaal is spannend genoeg, maar er zijn betere thrillers die het thema ‘bedreiging’ uitwerken met een meer verrassend plot. Brooks lees je als je wilt weten hoe een bedreiging voelt. Je wordt helemaal meegenomen in de gedachtewereld van Moo, zijn dilemma’s, gevoelens en zijn manier van omgaan met de situatie. Grootse jeugdliteratuur en weer prachtig vertaald door Wiebe Buddingh

Bedreigd
Kevin Brooks
 
De Harmonie, 2009 € 19,50