Lijst Home‎ > ‎

Beer bouwt een winterhuis

Geplaatst 3 feb. 2011 04:27 door susan *   [ 9 feb. 2011 03:47 bijgewerkt ]
Beer bouwt een winterhuis
is een bewerking van een bekend verhaal. Beer begint aan de bouw van een winterhuis in de herfst en wordt uitgelachen door de andere dieren, hij doet´raar´. Als het eenmaal winter is hebben de andere dieren het koud en kloppen bij Beer aan.
In de meeste versies worden de gasten hartelijk onthaald en wordt het een knusse winter. In dit boek loopt het iets anders, Beer heeft veel last van de onrust die zijn gasten meebrengen, ze dansen, zingen en spelen blindemannetjes van 17 november tot 21 maart. Hij is maar wat blij dat ze uiteindelijk weer weg gaan.

Dit oorspronkelijk Engelstalige prentenboek is vertaald door Bette Westera en dat had voor mij als extra aanbeveling wel op de kaft mogen staan. Westera kan een tekst van slechts enkele regels laten sprankelen. Op subtiele wijze is de tekst herhalend, vooral de terugkerende opsomming ´Eekhoorn, Egel, Varken en Kip´ geven eenterugkerend rustpunt.
In het verhaal zijn, op speelse wijze, veel uitdrukkingen verwerkt, zo voert Beer wat in zijn schild, valt de kip bijna van haar stokje en slaapt Beer´een gat in de lente´.
Humor voor kleuters kent het boek ook: Kip die kippenvel krijgt en Egel die Beer met zijn stekels in zijn billen prikt.

De illustraties zijn van Quentin Blake. Met losse pennenstreken zijn de dieren neergezet en ingekleurd. De dieren zijn duidelijk herkenbaar en dragen geen kleding. Aan het begin van het verhaal is het herfst, er waaien bladeren in het rond, er zijn paddenstoelen te zien en de kleuren zijn herfstig. Als het winter wordt kleurt de lucht zwart en laten de bomen hun laatste bladeren los. In de lente domineert het frisse groen.
De illustraties volgen de tekst en vullen deze aan. Het is vooral op de illustraties te zien wat de dieren voelen. Er staat nergens in de tekst dat Beer niet zo blij is met zijn gasten, dat kunnen we alleen zien aan zijn bedrukte snoet op de illustraties.

Het boek heeft een prettige lay-out. De illustraties krijgen voldoende ruimte, de tekst staat op een logische plek en de achtergrond is wit. Ondanks de zwierige illustraties straalt het geheel rust uit.

Beer bouwt een huis is een fijn prentenboek. De tekst leest prettig voor en op de vrolijke illustraties is heel wat te ontdekken.

Beer bouwt een winterhuis
John Yeoman (tekst) en Quentin Blake (ill
)
 
De Fontein, 2010 € 12,50  www.defonteintirion.nl