Lijst Home‎ > ‎

Beer & Konijn - Julian Gough

Geplaatst 1 sep. 2017 03:24 door susan *   [ 1 sep. 2017 03:35 bijgewerkt ]

De Ierse schrijver Julian Gough besloot een kinderboek te schrijven waarin de hoofdpersonen niet altijd leuk en vriendelijk zijn. Zijn grote voorbeeld waren de boeken van Winnie de Poeh. Ook wilde hij dat de dieren in zijn boek volgens hun natuur zouden handelen en het allerbelangrijkste waaraan zijn kinderboek moest voldoen: het mocht niet saai zijn. Gough, die tot dan toe alleen voor volwassenen had geschreven, kwam er al snel achter dat een goed kinderboek schrijven een hele klus is. Hij nam de tijd en schreef uiteindelijk het boek dat hij wilde schrijven. 

De hoofdpersonen werden Beer en Konijn. Beer is altijd positief, Konijn is een zwartkijker.
In het eerste deel van de serie (Een onverwachte vriendschap) is het winter. Beer schrikt op uit haar winterslaap omdat een dief per ongeluk op haar neus staat voor hij het hol uit vlucht. Buiten woedt een sneeuwstorm. Beer constateert dat hij te vroeg wakker is geworden, maar ziet daar al snel het voordeel van in: ‘Ik heb altijd al een sneeuwpop willen maken.’ Ze gaat meteen aan de slag, maar krijgt al snel commentaar van Konijn die haar erop wijst dat alleen een stomkop een sneeuwbal een heuvel OP rolt. Konijn zal weleens even laten zien hoe je een sneeuwpop moet maken en natuurlijk zal zijn sneeuwpop mooier en groter worden dan die van Beer. Als Konijn zijn eerste sneeuwbal klaar heeft ziet hij Beer naar adem happen; niet omdat zij onder de indruk is, maar omdat zij ziet dat Wolf op het punt staat Konijn aan te vallen. Konijn wordt bijna gepakt, maar Beer voorkomt dat. Het is het begin van hun vriendschap.
In het tweede deel van de serie(Herrie in het hol) is het lente. Konijn kan er niet van genieten omdat een specht de rust verstoort. Beer neemt Konijn mee de boom in om hem kennis te laten maken met Specht en om hem het uitzicht te laten zien. Konijn is onder de indruk: ‘Wauw. Ik dacht dat de wereld Klein was en vol met Mij. Maar de wereld is Groot en helemaal niet vol met mij.’ Konijn vindt rust in die gedachten en hij is ervan overtuigd deze rust voor altijd vast te kunnen houden. Dat lijkt te lukken, tot Specht weer aan de slag gaat.

De gesprekken tussen Beer en Konijn zijn vaak erg grappig. De positief ingestelde Beer die nooit boos wordt probeert oprecht Konijn te begrijpen. Konijn heeft een veel minder positieve kijk op de wereld, hij ziet vooral problemen en dan vooral voor zichzelf. Gelukkig is hij niet ongevoelig voor de vriendelijkheid van Beer. Beer weet hem zelfs aan het lachen te maken.
Gough verwerkt in zijn verhaal bewust aspecten van het natuurlijk gedrag van de dieren. Het feit dat konijnen hun eigen poep eten is dan een dankbaar onderwerp. Konijn schaamt zich er een beetje voor en wil er liever niet over praten. Maar Beer is nieuwsgierig en wil er alles over weten. Met enige weerzin legt Konijn uit hoe het zit en zo komen zowel Beer als de lezer meer te weten over de spijsvertering van konijnen. De lezer kan ook veel leren van Beer en vooral van de wijze waarop zij in het leven staat. Als Konijn bijvoorbeeld ten einde raad uitroept dat hij zichzelf niet kan veranderen, heeft Beer nog wel een interessante tip.
De tekst is zeker niet belerend, het is een speelse tekst vol kleine grapjes, zo is er de zeer traag sprekende schildpad en zegt de specht altijd alles drie keer. Ook het voortdurende gemopper van Konijn kan erg leuk zijn. Het is een heerlijke tekst om voor te lezen.

De boeken zijn geïllustreerd door Jim Field. Hij tekent de dieren natuurgetrouw, evenals hun omgeving. Hier en daar wijkt hij daarvan af, bijvoorbeeld als we een kijkje nemen in Konijns hol waar we onder andere een bordenkast zien. Die is dan wel weer van natuurlijk materiaal, evenals de borden. De mimiek van de dieren onderstreept hun gevoel en versterkt daarmee het verhaal. We zien vaak het chagrijn van Konijn druipen, maar we zien hem ook weleens vrolijk en ontspannen. De sympathieke beer heeft een hoog knuffelgehalte, echt een beer om van te houden.

De verhalen volgen de seizoenen. In het eerste deel zien we prachtige winterlandschappen en in het tweede deel kleurt de wereld fris groen. Het seizoensgevoel wordt onderstreept door het gebruik van slecht een steunkleur; in het winterboek is dat ijsblauw en in het voorjaarsboek lentegroen.

Beer & Konijn is een grappige serie verhalen met een serieuze ondertoon. Heerlijk om voor te lezen en prachtig geïllustreerd.

Beer & Konijn
Julian Gough (tekst, vertaald door Merel Leene) en Jim Field (illustraties)

Kluitman, 2017 € 12,99 per deel